2018. máj 26.

Nézegesse Lukács kanapéját

Nézegesse Lukács kanapéját

lukacs_kanape.jpgDalos György
Kardos András barátom írja a Lukács-archívum szétveréséről:
A Lukács Archívum és Könyvtár utolsó munkatársát ma kitiltották a LAK-ból. Vagy elbocsátják vagy áthelyezik, de többet már ő sem mehet be a LAK-ba.

A LAK felszámolása hosszú ideje folyik. A munkatársak nyugdíjban vagy áthelyezve. A kutatóhely felszámolva, kéziratokat elvitték feldolgozás címén úgy hogy oda soha vissza nem kerülnek. A Könyvtár igazgatója EMLÉKHELYET akar a lakásból csinálni, aminek semmi értelme. A kutatás felszámolása, az egyetlen világhírű magyar filozófus 1972 óta működő Archívumát zárja be az MTA segedelmével a Könyvtár vezényletével.

Többet ott kutatás nem lesz, nemzetközi érdeklődést és kutatókat vonzó helyként a LAK megszűnt. Az utolsó munkatárs eltávolításával senki nincs, aki tudná, amit Lukácsról, kéziratairól, kapcsolatairól tudni kell. Mondanom sem kell, hogy filozófusnak emlék helyet csinálni értelmetlen barbárság, mert senkit nem érdekel Lukács ágya vagy íróasztala.

A Lukács Archívum megmentésére alakult LANA (Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány) még harcol a filozófus hagyatékának egyben tartásáért, mit ne mondjak a siker minimális reményével. Jellemző, hogy az évek óta tartó hajsza egy nevetséges, szánalmas ürüggyel ér véget: A Könyvtár igazgatója eg y negyven éve ott dolgozó (ma már nyugdíjas) munkatársat talált ott délután ötkor az Archívumban munka közben, mialatt a még munkaviszonyban lévő kollégájának délután ötkor el kellett mennie valamely okból, de még visszament. Viszont a Főigazgató hetek ezelőtt (egy levélben !) megtiltotta, hogy akár a nyugdíjas volt munkatársak felügyelet nélkül dolgozhassanak az Archívumban.
Nos, ez lett a LAK végzete. Abszurd és barbár dolog ami történt.

Szólj hozzá