2020. aug 08.

A Lichtman jóslat, avagy mi lesz 2022-ben?

A Lichtman jóslat, avagy mi lesz 2022-ben?

lichtman_joslat0.jpgKereszty András

  1. >Allan Lichtman az American University történelem professzora arról nevezetes, hogy 1984 óta mindig megmondta, még a választás előtt, hogy ki lesz az elnök. (Most például módszere alapján azt mondja, hogy Trump bukik októberben, és Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.)
  2. A Lichtman jóslat lényege az, hogy soha sem a közvéleménykutatási adatokből indul ki. Nem a népszerűséget figyeli. Kizárólag egy dolgot: a hatalmon lévő elnök politikáját, működését. (Ezt teszi akkor is, ha az államfő már a második ciklusát tölti be, s nem választható újra. Akkor a párt következő elnök-jelöltjéről állapítja meg, milyenek az esélyei.) Még egy megjegyzés: Lichtman négy éve megjósolta Donald Trump győzelmét.
  3. Egy érdekes gondolat-kisérletet végeztem. A Lichtman-jóslat módszerét alkalmaztam a mai magyarországi helyzetre, hogy megállapítsam, hogy most, 20-21 hónappal a választások előtt milyen esélyei vannak Orbán Viktor leváltásának.
    Első tétel: A legutóbbi választások óta a közbülső időközi, helyhatósági és egyéb válazstásokon a hatalmon lévő párt vagy az ellenzék szerzett több győzelmet? Nos, azt kell mondani, hogy ott, ahol egységesen indult az ellenzék – sikeresebb volt.
    Második tétel: a hatalmon lévő politikus újra indul. Akármilyen is a kormányzás, előnyt jelent, ha a változatlanságot sugallja az, hogy újra megméreti magát az elnök. Esetünkben Orbán. Erről nincs vita.
  4. A harmadik tétel: A hatalmon lévő párton belül nincs a vezetőnek vetélytársa. Nincs széthúzás. Hát erről Orbán gondoskodik.
    A negyedik tétel: Nincs harmadik kihívó. A harmadik kihívó az ellenzék erejét csökkenti. Az ellenzéki jelöltnek akkor van sikere, ha két oldal harcát képes felvázolni a választók előtt. Világos: teljes összefogás kell az Orbán-ellenes oldalon.
  5. Ötödik tétel: A gazdaság helyzete rövid távon. A lakosság pillanatnyi közérzete hónapokkal a választások előtt.
  6. Hatodik tétel: A gazdaság hosszútávon, tervek, víziók, programok. Mennyire kidolgozottak, mennyire hihetők, mennyire jól kommunikálják ezeket.
  7. Hetedik tétel: Megváltozott-e a hatalmon lévő erő alatt az ország politikai orientációja. Ki gondolná, hogy számít-e az EU-val való viszony, a kurultáj, a keleti nyitás. Lichtman szerint nagyon is.
    Nyolcadik tétel: Nyilvánvaló társadalmi elégedetlenség a választások előtti évben.
  8. Kilencedik tétel: Politikai botrányok a kormányzatban. A hatalmon lévő politikai erő helyi szervezeteinél.
  9. Tizedik tétel: Külpolitikai és katonapolitikai hibák.
  10. Tizenegyedik tétel: Külpolitikai és katonapolitikai sikerek.
  11. Tizenkettedik tétel: A hatalmon lévő politikus karizmája.
  12. Tizenharmadik tétel: A kihívó karizmája.
  13. Az utóbbi kerttőről Lichtman professzor azt mondja, hogy kevéssé számit. Trump jóval karizmatikusabb, mint a csöndes, halk Biden. Mégis a demokrata jelölt fog majd győzni.
    Mi állapítható meg a Lichtman-jóslat alapján 2022-ről? Egyelőre nem sok. Annyi mindenképpen, hogy az egységes ellenzéknek lehet esélye Orbán és a Fidesz ellenében. Sok minden függ a gazdasági helyzettől, a jól kommunikálható ellenzéki programtól, az esetleges országos elégedetlenségtől, a teljes összefogástól és a vonzó miniszterelnök-jelölttől.
Szólj hozzá

elnökválasztás magyar választás Lichtman