2020. jún 30.

Tini Demeter Szilárd irodájában

Tini Demeter Szilárd irodájában

brody_demeter_szorenyi2.jpgKereszty András

> Maradjunk a tényeknél. Demeter Szilárd (új undok) irodájában készült egy fénykép. Rajta az új könnyüzenei muftivá emelt férfiú Szörényi Levente és Bródy János (Tini)társaságában. Milyen minőségben volt ott a két remek zenész? Demeter meghívott magához két Kossuth-díjas szakembert? Tanácsot kért, hogyan lehet eligazodni a rock-beat-country-pop-soul-rockopera dzsungelben? Szeretett volna egy közös képet irodájának falára? Vagy be akart mutatkozni, mégis kinos, ha egy koncerten találkozik a könnyüzene új ura és nem ismeri meg őt a két legnagyobb?

Vagy úgy gondolta, megveszi őket kilóra.

Ez utóbbit feltételezte az én okosnak hitt barátom. Le is írta a Facebookra. Szörényivel nem törődott. Ő már MDF-esként is másképp gondolkodott. De Bródy. A liberálisok és a baloldal dalnoka. "Szenilis? Amnéziás? Hogy lehet a rendszer egyik szellemi verőlegényével együtt röhigcsélni? Bródy azt üzeni a mának, nekünk, most és itt, hogy van az a pénz... és ez gyalázat." Ez volt az én okosnak hit barátom megállapítása a kép alapján.

Mondom, a Facebookra tette ki a szövegét. Ezt a néhány soros hógolyót, ami percek alatt lavinává duzzadt, készen arra, hogy Bródyt kiüsse a tisztességes emberek sorából. Pénzéhség, prostituálódás az enyhébb a jelzők közül. Lincshangulat.

Elgondolkodtató, hogy azok ugrottak Bródy János torkának, akiknek énekel. Bródy hosszú évek óta bizonyítja, hogy nemcsak jó zenész, jó költő, hanem tisztességes gondolkodású ember. Demokrata. Az emberben szinte sztereotípiaként él, hogy nem érti a fideszeseket, hogyan maradnak hűségesek a vezérükhöz, miért nem látnak tovább az orruknál. De elég egy ilyen eset, és a bebizonyosodik, az ellenoldal, amelynek egyszer talán össze kellene fogni a győzelemért, azonnal kész ledönteni a bálványát. Elég egy feltételezés, elég egy fénykép.

**

Zoltán barátom a Facebookon:

Andras Kereszty van olyan, akivel az ember nem áll ki egy közös képre. Számomra meg az az elképesztő, hogy ezt TE nem érted. S nem kell kiállni egy ilyen képre és nem lesz hógolyó. Én ebben a dologban a tükör vagyok, nem engem kellene talán hibáztatni... Miért. Szerinted szó nélkül el kellene menni egy ilyen dolog mellett?"

Címkép: Bródy, Demeter, Szörényi

Szólj hozzá

Brody Demeter Szilárd Szorényi