2020. jún 30.

Nagy pénz nagy pofátlanság

Nagy pénz nagy pofátlanság

pancho.jpgKereszty András

> Mivel is kezdjük? Talán azzal, amivel egy külföldi újság is kezdené a magyar labdarugásról szóló írását. Kijutott az Európa Lígába, mert a magyar bajnokság harmadik helyezettje lett, egy 1300 lakosú község focicsapata. Ennek a csapatnak akkora stadionja van, hogy abba háromszor beférne a falu minden lakosa milliárdosostúl, miniszterelnököstűl. A kormányfő egyszerűen csak átsétál a meccsekre, mert a Pancho Arénának keresztelt létesítmény véletlenül épp a kertjének végében van.

Aztán azt is megírnák, hogy ez a legendás Puskás Öcsiről elnevezett csapat hűségesen ápolja névadója emlékét. Hűségesek a legenda legendás mondásához: "Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci". A 444 kiszámította, hogy az Orbán Viktor által alapított Felcsút Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (FUNA) 2011 óta 53 milliárdra tett szert a mintha csak éppen erre a célre kitalált társasági adó eltereléséből, illetve direkt adományokból, amiket a cégek Orbán Viktor hobbijára felajánlottak. Ehhez jön még hozzá a profi csapatot működtető Puskás Futball Club Kft.-hoz befolyt, szintén tisztességes mennyiségű pénz, 15,4 milliárd forint. Az alapítvány számlájára befizetők a magyar gazdaság Ki Kicsodájában (ha lenne ilyen) főszereplők.

A Puskás Akadémia úgy lett harmadik, hogy a rivális Mezőkövesdet szószerint megverette az előző fordulóban a játékvezető, Elvette tőle két szabályos gólját és ítélt ellene egy 11-est. Kuttor Attila valamikori válogatott focista a matyók edzője kifakadt. "Nem tudok mit mondani a játékosaimnak, rúgtunk egy szabályos gólt, kaptunk egy szabálytalant, és elveszítettük a mérkőzést. Mérkőzések óta ki akarnak minket végezni, nem tudok mást mondani. Elindulhat bárki az Európa Ligában, mi nem azért hajtunk, csak ami a munkánk, azt szeretnénk, hogy azt ne vegyék el tőlünk. Nyugodtan indulhat az Európa Ligában bárki, vagy akit az MLSZ megjelöl".

Azért a képlet mégsem olyan egyszerű. Kiesett az első osztályból az ország alternatív fővárosának és Kósa Lajosnak a csapata. Ezt senki sem gondolta. A debreceni szurkolótábor sem. Mikor kiderült, hogy döntetlen lett a Paks ellen játszott találkozó, és ezzel kiestek, berohantak a pályára, és lecibálták a mezt a játékosokról. Mondván nem érdemlik meg azt. A rendfenntartó erők is meg voltak lepve. Csak nézegettek. Kiváncsi vagyok, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága kit marasztal el keményebben Kuttort vagy a Debrecent.

És végül a Fradi. Nemrég olvastam egy elemzést arról, miért nyerte meg a Liverpool utcahosszal a bajnokságot. Odeon Lloyd azt írta a blogjában: „So hard to win at Anfield, even Liverpool can’t win there”-olvastam pár éve ezt a szarkasztikus mondatot a legnagyobb közösségi oldalon. Azóta azonban sok víz lefolyt a Mersey-n és az akkori köd lassanként felszállt. Új tulajdonos, új edző és vele, új szemlélet. Jürgen Klopp érkezésekor többek közt azt nyilatkozta, hogy szeretné a kétkedőket hívőkké változtatni és nagyon úgy tűnik a karizmatikus német mester nem a levegőbe beszélt. Az amerikai tulajdonos a Boston Red Sox baseballcsapatnál bevezetett és bajnoki címet eredményezett moneyball rendszert követve kezdte el tudatosan, nagyon jó érzékkel viszonylag ismeretlen és olcsón beszerezhető játékosokkal kitölteni a keretet, akik nagy százalékban be is váltak és lettek Klopp szárnyai alatt Európa-szerte ismert és elismert labdarúgók."

Nos, Kubatov Gábor (igen ő a "listás") bebizonyította, hogy Fideszes irányítás is lehet normális. Az új elnök előbb szétzavarta a neonácikat, aztán hosszú évek munkájával pacifikálta a Fradi-tábort. Megtalálta a megfelelő edzőt Rebrov személyében. Kiválasztotta a ferencvárosi legendák közül a legokosabbat, Hajnal Tamást, és megtette "cserkésznek". Az ő feladata felkutatni a "viszonylag ismeretlen és olcsón beszerezhető játékosokat", vagyis érvényesíteni a moneyball módszert. Hívők lettek az új Fradi játékosok? Rebrov azt tette a zöld-fehéreknél, mint Klopp a vörösöknél? Erre a bizonyíték az egyik kulcsjátékos Zhubkov elképesztő ajánlatot kapott a dúsgazdag török Fenerbahcsétól.. A játékos a bajnokság utolsó fordulója előtt jelentette be, hogy inkább marad.

Szólj hozzá

bajnokság labdarugás Fradi Felcsút