2019. júl 01.

Orbán játszmája

Orbán játszmája

unios_egyeztetes.jpgKereszty András

Tisztában vagyok azzal, hogy a Fidesz Európai Néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve. Azzal is tisztában vagyok, hogy ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az Európai Néppárt politikájára.” Mi lehetne nagyobb bizonyítéka a tétnek, amit Orbán Viktor gondol az Európai Unió vezetőinek megválasztásáról, mint saját levele Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének.
S mint pályafutása során olyan sokszor, ha komoly a tét, cselekszik. Mikor értesült arról, hogy az európai nagyok megállapodásának értelmében Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke, levelet ír. Konzultál. Egy frontba csábítja a visegrádi 4-ek vezetőit. Alkudozik. Fenyeget. Hízeleg. Mert Timmermans, a szocialista kőkemény ellenfele.
Új ciklus kezdődik az Unióban. Az előzővel Orbán megtanult együtt élni. Juncker a korábbi bizottsági elnök kedélyes nyakon csapással diktátornak nevezte. És annyi. Ezt ki lehet bírni.
Készül egy korrupciós jelentés. Az Unió udvariasan megkérdezi: hozzá tetszik járulni, hogy a magyarországi adatokat közzé tegyük. Nem. Nem tetszek. Magyarországon egyébként is akkora demokrácia van, hogy mindenki csak tanulhat tőlünk. Megnéznénk, mondja az Európai Néppárt. Küldünk három bölcset. Jöjjenek. Mi meg kijelöljük, kivel találkozhatnak.

Jól van. Elintézve.

De ez most a múlt. Jön az újabb öt éves ciklus.

A Fidesz nevű magyar kormánypárt helyzete most olyan, mint azé a focistáé (maradjunk orbáni hasonlatnál), aki az előző 45 percben ötször felrúgta az ellenfelét, kapott egy sárga lapot. Összegyűlt sok minden ahhoz, hogy az új ciklusban piros lapot kapjon.

Levele jelzi, hogy tudja ezt, Még szép. Okos ember ő.
De ereje csökken. Remélte, hogy az EP választásokon 16-17 mandátumot gyűjt, ezzel számottevő erő lesz az Európai Néppártban. Most? Tisztában van, hogy jelen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az Európai Néppárt politikájára. De legyünk tisztában a képességeivel is. Meglepi még az Uniót. Meglep még minket is.

Viszont. Egy dolog biztos. Orbán és a Fidesz megszűnt tényező lenni az Európai Néppártban, és ezzel az Unióban is. Jönnek az új seprűk. S azok – legalábbis kezdetben – jól sepernek.

Szólj hozzá

játszma Orbán Unió