2019. máj 30.

A magyar hajókon elégtelen a biztonság

A magyar hajókon elégtelen a biztonság

hajo_itt_van_a_viz_alatt.jpgKang Seung-woo  délkoreai újságíró cikke

A Magyarországon elsüllyedt városnéző hajó katasztrófájának másnapján egyre több koreai szólal meg, aki részt vett már ilyen utazáson. Véleményük szerint a magyar hajókon elégtelen a biztonság. Az esti hajókázás a Dunán szinte kötelező része a koreai turisták látogatásának Magyarország gyönyörű fővárosába, Budapestre. Nos, ezek szerint a turisták szerint a városnéző hajókon nincsenek mentőcsónakok, de még mentőmellények sem.
„Este 10-kor szálltam hajóra a Dunán. Nem volt semmiféle biztonsági eszköz. Szerintem a
hajó nem is közlekedhetett volna Koreában” – írta egy korábbi utas az interneten

Egy másik, aki idén májusban járt Budapesten, azt írta: „Az utasok 80-90 százaléka koreai volt, de nem volt semmiféle kommunikáció arról, hogy mit kell tenni vészhelyzetben. Még mentőmellények se voltak.”

Lee Sang-moo, az utat szervező Very Good Tour ügyvezetője viszont közölte, hogy általában kötelező az utasoknak a mentőmellény. Ugyanakkor most megerősítették, hogy a Hableány utasai nem viseltek ilyet. A turista irodák alkalmazottai szerint kötelező ugyan a mentőmellények felvétele, de rendszerint az utasok ezt elhagyják, mert akadályozza őket a fényképezésben.
A mostani katasztrófa által érintett csoportban családok voltak, köztük egy hatéves kislány – közölte a Very Good Tour. A hajón harminc turista, egy koreai idegenvezető, egy magyar idegenvezető,
egy fotós utazott, a hajó személyzete két főből állt.
A csoportot kilenc család alkotta. Az utasok többsége 40-50 éves volt, de volt köztük egy 72 éves férfi is. Az első jelentések szerint hetet kimentettek közülük, de egyikük állapota válságos. Többségük Seoul and Gyeonggi tartományból való, de nyolcan Daejeon, Sejong and South Chungcheong tartományból érkeztek az utazásra. Múlt szombaton indultak a kilencnapos európai túrára és a tervek szerint vasárnap érkeztek volna haza.

Szólj hozzá

Dél-Korea Duna Hajókatasztrófa