2018. sze 02.

Miklós püspök és a Mennyei Derű

Miklós püspök és a Mennyei Derű

beermiklos_2.jpgKamarás István ODJ
A nyugdíjazás azt jelenti, hogy a 75. születésnapunkra be kell adni a lemondáskérelmünket. És ha már megtalálták az utódot, akkor már másnap jön, ha nem, akkor egy kicsit később. Ezt Rómában döntik el. Erre készülni kell, már nincs fél évem, május vége lesz. Mit fogok csinálni? Ez kicsit hiúsági kérdés is nálam, talán még nem vagyok annyira rokkant, hogy öregotthonba menjek, és azt mondtam, bevállalok egy falusi plébániát. Mindig szerettem falun élni, talán hasznomat veszik majd. Az emberi és társadalmi kapcsolataimat illetően: ezek maradnak. Ameddig az Úristen ad időt, megpróbálom továbbadni azt, amit kaptam, amit megértettem, a világlátásommal talán segíteni tudok másoknak. majd meglátjuk.”
Ilyen (a HVG-ben megjelent) és ehhez hasonló nyilatkozatokat hallhattunk, olvashattunk Beer Miklós ferencpápista püspöktől. Megnyugodtunk, és meglódult fantáziánk. Tudván, hogy szinte minden falusi plébánia oldalagosan el kell, hogy lásson további egy vagy két pap nélküli plébániát, - vagyis a filiákkal együtt 8-12 települést is magába foglaló mini-egyházmegyét -, többen közülünk Miklós püspököt mint valamiféle mintaplébánia, kísérleti pasztorációs alközpont vagy egyenesen egy alternatív egyházközség, vagyis egy szemünk láttára megvalósuló egyházszervezeti utópia animátorának szeretnénk látni. Továbbgondolva ezt a lehetőséget egyesek alternatív ferencpápista szabadegyetemet, vagy éppen ferencpápista teológiát álmodnak ide. Mások találkozók és találkozások centrumában képzelik el Miklós püspököt, ahol vezetésével az egyház jövőjéről folyik permanens diskurzus. Ismét mások bizonyosak abban, hogy jó erőben lévő friss nyugdíjasok (köztük a több ezer teológiát végzett civilek egyike-másika) ajánlják föl szolgálatukat a ferencpápista „falusi plébánosnak”. Mivel Miklós püspök megígérte, hogy az alternatív cölibátus ügyében levelet ír Ferenc pápának, többen okkal-joggal abban reménykednek, hogy első lépésként kísérleti jelleggel a Falusi Plébánián (egykettőre így fogják majd emlegetni) válik majd valóra ez az elképzelés. Akadnak, akik abban reménykednek, hogy bátor papneveldék majd ide küldik gyakorlatra kispapjaikat.
Az OJD (vagyis az Ordo Joculatorum Dei, mely rendnek Miklós püspök is tagja) különböző felekezetű tagjai, azt szeretnék, hogy Miklós testvérük falusi bázisán épüljön föl a Mennyei Derű evilági lelki fitness központja: letargiát elűző liturgiával. Persze mindezek csak halovány és földhözragadt mutánsai annak az egyházreformnak, amibe Beer Miklós OJD majd valóban produkálni fog munkatársai segítségével belevág, teljesítve Ferenc pápa kérését, hogy „
Csináljatok olyan rendetlenséget, amely felszabadítja a szívet, együttérzővé tesz bennünket, reményt ad nekünk!”. Magam természetesen aban is reménykedem, hogy egy és más majd megvalósul Ferencpápista egyházreform Csereháton  könyvemből  is (melynek előszavát Miklós püspök írta), természetesen semmit sem másolva, hanem a Kreatív (vagyis játékos) Lélek inspirációit követve.

Szólj hozzá

Kamarás István Beer Miklós Mennyei Derű