2017. nov 27.

Nem a jegesmedvékről van szó

Nem a jegesmedvékről van szó

A menekült hullám után jöhet a nagy cunami

Finom gesztusa volt az ENSZ-nek, hogy a Bonnban rendezett klíma-csúcsértekezlet elnökének a Fidzsi-szigeteket tette meg. Mielőtt az országot elnyeli a tenger. Korábban senkinek sem jutott az eszébe Fidzsi aggodalmára figyelni. A fejlett világban (ebből a szempontból mi is idetartozunk) az emberek az autójukkal, a fridzsiderükkel, a számítógépeikkel foglalkoztak. Vagyos sokkal fontosabb dolgokkal, mint a tengerszint emelkedése. Elvégre Mallorca egyelőre nem kerül víz alá, és a görög szigetek is kiemelkednek még a Földközi tengerből. Van hol nyaralni.

A jómódú világ úgy érzi biztonságban van. A jómódú világ azt is közömbösen nézi, hogy a kongói hegyek gyomrából tizenéves kisgyerekek kotorják ki a koltánt. Az ércéből nyert fém, a tantál elengedhetetlen a mobiltelefonok, számítógépchipek, Play Stationök alkatrészeinek gyártásához, de szükség van rá a kamerákhoz és fejhallgatókhoz is. Néhány híradós stáb, néhány újságíró elmegye és lefesti a szörnyű körülményeket a bányákban, a menekült táborokban. De a jómódú világ nem mond le néhány ezer gyerek szenvedése miatt a mobiljairól.rohingya8.jpg

A tengerszint emelkedik. Hollandia emeli a gátjait. Donald Trump amerikai elnök a vállát vonogatja. Ki a fene törődik Tuvaluval, Kiribatival? Mi van, ha elsüllyednek? Mi van ha kipusztul néhány ezer jegesmedve?

Európa már kezdi érezni. Egyelőre a háború elől futottak idáig a menekültek. De már elkezdődött az igazi cunami. Most még csak rövid hír az, hogy a rohingyák menekülnek. Nemcsak a minamari hadsereg elől, hanem az emelkedő tenger pusztítása miatt. Bangladeshbe futnak. De Bangladesh területének jelentős része most éppen az óceán szintjén van. Két-három centi és százmilliók indulnak Nyugatra. Akadnak kutatók, akik a klíma-csúcs kapcsán azt írták, hogy a legutóbbi menekült áradat egyik oka az a hőhullám volt, amely végig söpört a Közel-Keleten. Egész országrészek váltak lakhatatlanná. Nálunk is volt néhány napig harmincnyolc-negyven fok. El tudjuk képzelni a tartós 43-45 Celsiust? Mi lenne az Alfölddel? És el tudjuk képzelni azt a menekült áradatot, amelyet a megnövekedett óceánok elöl futók okoznak?

Itt az ideje pánikba esni.

 

Kereszty András

Szólj hozzá

menekültek fölmelegedés klíma csúcs