2019. okt 14.

Két-párt-rendszer

Két-párt-rendszer

en_szavaztam.jpgKereszty András

Az összefogás bevált. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a Fidesz által mutogatott narancssárga Magyarország. Íme: ez egy Fideszország. Mutatja ezt a megyei közgyűlések összetétele – mondják. Mindenütt övék a többség. Csak hát a megyei közgyűlések tagjaira csak egy faluban vagy egy nem megyei jogú városban lakó szavazó voksolhatott. A nagyvárosok lakói nem. Itt viszont pártok indultak. Nálunk, Szentendrén a Momentumra, a DK-ra, az MSZP-re és a Jobbikra lehetett szavazni – és persze a kormánypártra. Tehát, nem volt itt összefogás, mint a városunkban, ahol az egységes ellenzék a TESZ mögé beállva új polgármestert juttatott a városházába – és a közgyűlésben is többséget szerzett.
Hagyjuk is a narancs-Magyarországot lóbáló miniszterelnököt. Beszéljünk a lényegről. Először is itt a lista: Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szombathely, Eger, Érd, Dunaújváros...Nagyvárosok. Úgy számolják, három millió szavazó. Az Összefogás eredménye.
De még inkább bizonyítanak azok a városok, ahol nem volt összefogás. Kecskeméten a Fidesz 50 százalék fölött, Sopronban 56 százalék fölött, Zalaegerszegen majdnem 70 százalékot szerzett a Fidesz.
Nem működött az összefogás a Fidesz fellegvárak – Debrecen, Kaposvár, Székesfehérvár esetében.
De érdemes áttanulmányozni azoknak a nagyvárosoknak az eredményeit, ahol a Fidesz győzött az Összefogás ellen. A különbségek érdekesek.
Szekszárd: Fidesz 6355 szavazat, Összefogás 6055 szavazat. 300 voks a különbség. Szolnok: Fidesz 11616, Összefogás 11364 . 252 szavazat különbség. Nagykanizsa 7189, Összefogás 6695. 494 szavazat különbség, Akárhogy is nézzük, a lényeg: ahol az ellenzék egységesen lépett fel, ott két közel egyenlő erő mérte össze az erejét.
Azt mondom: két-párt-rendszer van Magyarországon. Van Orbán pártja és az Orbán ellenes összefogás pártja. Ezek most körülbelül egyforma erősek. Akár egy demokratikus országban. Igazából az ellenzék politikusainak bölcsességén, szervezetein, ambícióin, szervezőképességén, jövőképén múlik az, hogy 2022-ben valódi választás lesz-e Magyarországon. Néhány hete még lehetetlennek tűnt az, hogy a rezsim leváltható. Most, 2010 óta először új helyzet van.

Szólj hozzá

összefogás Fidesz Kereszty András Két-párt-rendszer