2019. júl 24.

Ahol önkény van

Ahol önkény van

vizsga.jpgKereszty András
Ahol önkény van, ott önkény van...Nemcsak a nagypolitikában, nemcsak az uniós pénzek elosztásában, nemcsak a trafikmutyiban, nem a városokban, nemcsak a falusi önkormányzatoknál, nemcsak a közmunkások ide-oda-irányítgatásánál.

Ahol önkény van, ott az iskolában is önkény van. „Úgy tűnik, hogy a túlzó ügybuzgalom és a túl szigorúan értelmezett szabályok miatt az 2019-es felsőoktatási felvételit is bukta 20 diák, aki a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán végzett „– írta a hvg.hu. A diákok érettségi eredményét azért törölték, mert állítólag hiányoztak az érettségire bocsátáshoz szükséges tárgyaik érdemjegyei. Azonban a diákok szerint a vizsgabiztos nem volt körültekintő, ugyanis az esti tagozatra járók egy másik  iskola diákjai voltak, az érettségire való felkészülés miatt jártak a Szinyeibe, a másik iskolájukban minden szükséges tárgyból megfelelő jegyeket szereztek. Miután az érettségi biztos mindegyikük eredményét megsemmisítette a szóbeli érettségik után, a területileg illetékes kormányhivatalnál fellebeztek. Ha a kormányhivatal ennek július 23-án éjfélig helyt adott volna – az érettségizők erre számítottak –, akkor még lett volna lehetőségük részt venni az idei felvételi eljárásban. Nem így történt, a kormányhivatal nem adott helyt a fellebbezésnek.

Mert ahol önkény van, ott a vizsgabiztosnak akkor is igaza van, ha nincs igaza. Ha döntése ellen valaki fellebez a kormányhivatalhoz, annak akkor sincs igaza, ha igaza van. A kormányhivatal nem ér rá olyan piti ügyekkel foglalkozni, hogy húsz ember lekési az egyetemi felvételit. Ahol önkény van ott nem az ember számít, hanem a hierarchiában elfoglalt helye.

Szólj hozzá

érettségi kormányhivatal vizsgabiztos