2019. ápr 05.

Orbán a Bálna hasában

Orbán a Bálna hasában

Kereszty András

jonas.jpg2019. március 5-ét utólag majd úgy emlegetik, mint Orbán Viktor indulását a szélsőjobboldal irányába. Volt ő már lánglelkű liberális, centrista demokrata, kereszténydemokrata, illiberális, most otthagyja a politikai pálya középső részét és a jobb szélen kezd szaladgálni. Az uniós választások előtt olyan beszédet mondott, amelynek nem a benne foglalt hét pont volt a lényege. A hét pont ugyanis semmi más, mint unalmas ismertetése régen ismételt dolgoknak a migrációról. A mostani beszéd leglényegesebb mondatai így hangzottak:
A mi jövőnkről mi döntünk, és nem az Európai Néppárt.
Junkerről azt hittük, jobboldali, és kaptunk helyette egy tőről metszett szocialistát
Brüsszelben létezik egy buborék, a kiváltságosok világa, amely elszakadt a valóságtól. Orbán szerint e buborék miatt lehet olyan, hogy a bajor katolikus Weber sértegeti a magyarokat.. Egy brüsszeli bajor tehet ilyet, egy müncheni bajor soha nem tenne.
Aztán pedig: A választások után majd meglátjuk, merre fordul a Néppárt. Most úgy tűnik, hogy a liberális birodalomépítés és a migráció irányába, oda nem fogjuk őket követni.
Ezek a tirádák nem választhatók el attól, hogy a miniszterelnökből és pártjából elege lett az Európai Parlament és a Bizottság legnagyobb erejének az Európai Néppárt. Szóval jönnek „a bölcsek”, megvizsgálni a magyar jogállam helyzetét. Orbán évtizedek óta gyakorolt taktikájának megfelelően nem magyarázkodik, nem védekezik, hanem támad. Fel van függesztve (maga magát függesztette fel állítása szerint), de folytatja azt, ami miatt felfüggesztődött.
Vagdalkozik, sérteget a Bálna hasában. Ebben az, aki akar akár jelképet is láthat. Egy baromi nagy hal belsejében piszkálja a halat. Amely valószínűleg kiköpi majd ezért.
De van hová mennie. Szélsőjobbon ott vannak elvbarátai.
Egy szlovén vicclap már fasisztának ábrázolja szeretett vezérünket. És egyre inkább így lesz ez a jövőben. Előbb a vicclapok. Majd a nagy média. Majd a kormányok. Majd az Unió egésze.Az igazi baj az, hogy Orbán minden beszédében arra hivatkozik, hogy MI MAGYAROK.
És sajnos nincs Magyarországon olyan EGYSÉGES politikai erő, amely bebizonyítaná a Európának, hogy ez nem így van.
Mi pedig menetelünk Orbánnal együtt jobb felé. És leszünk hamarosan Európa páriái

 

HOZZÁSZÓLÁS:

Kovács Gergő

Gondoltam szólok, hogy a Mladina nagyon nem egy vicclap, hanem egy 1920 óta létező politikai-gazdasági hetilap, ma az egyik legjobb a CEE régióban...

Szólj hozzá

beszéd Orbán Unió Bálna