2018. sze 30.

A + Á + B = C

A + Á + B = C

cirkuszi-allatok.jpgKezdjük egy hírrel: a bukaresti közgyűlés betiltotta a cirkuszban az állatszámokat.
Folytassuk egy régi képlettel.
Akrobata + Állatidomár + Bohóc = Cirkusz. Éppen húsz éve készült az az interjúsorozat, amelynek összegzése Cirkusznarratívák címen jelent meg (Kritika 1999/1). Ebben a magyar irodalom csúcsragadozója, aki ma már a mindiget javítja örökkére, a cirkusszal kapcsolatos egyedüli averziójának okát abban jelölte meg, ha az ember, „mint mitugrász” a Tigrist ugráltatja lángoló karikán keresztül.

Eörsi István így fogalmazott: „Az állatprodukció egy mesevilág, amiben az állat reálissá válik. Tehát egy mese, ami csak könyvekből meg filmekből ismert, egyszercsak háromdimenzióssá válik, mint egy medve vagy egy oroszlán vagy egy bármilyen állat, ami a gyerek számára csak a mesében létezett. És ez kiderül, hogy van. Nemcsak hogy van, hanem hát okos. Valóban ért a szóból, tehát valóban lehet vele beszélgetni, mint ahogy a mesében is beszélgetnek.”

Buda Béla pedig: „személyesen az állatokat szívesen nézem, azt hiszem ritka ma már, de a leírásokban van, hogy néha csinálnak az állat számára megerőltető vagy megalázó mutatványt, de amire én emlékszem filmek meg egyéb, az inkább az idomítás ügyessége, és az állattal való kommunikáció".

A minden idők legnagyobb magyar koreográfusának szavai: „rendkívül tisztelem és szeretem az állatszámokat. De mindig egy kis szomorúság vegyül valahogy bele nekem". Az etológia atyamestere – aki tehát a témában leginkább illetékes – ezt mondta: „én úgy gondolom, hogy a cirkusz nem lehet meg állatszám nélkül. Nyilván egy szélsőséges állatvédő az állatkertet sem akarja, cirkuszi állatot sem akar, semmit sem akar, én pedig úgy gondolom, hogy ez egyfajta áldozat, amit az állatvilág hoz, az élet az kegyetlen dolog, semmiféle naiv erkölcs vagy egyéb dolog nincsen, ahhoz, hogy sok száz gyereknek legyen egy cirkuszi élménye, azért én megengedhetőnek tartom bizonyos állatvédelmi szabályok mellett az állatok használatát. Nem szeretem a nagymacska számokat emiatt, mert azok az állatok teljesen rendellenes környezetben vannak a saját életformájukhoz képest” [NB: ha valaki, hát Csányi professzor nyilván maga is tudja, hogy a nagymacskák leginkább csak lustálkodni szeretnek, ha megvan a mindennapi betevőjük].

Végezetül álljanak itt Kepes András szavai: "Igazából a legnagyobb élmény egy szülő számára nem is az, amit ott lát, hanem hogy a gyerek arcán látja a csodálatot és a csodálkozást…. Amit én nagyon szeretek? Amikor az állatokkal mulatságos történeteket játszatnak, mert a gyerekek is azt élvezik a legjobban."

Mindez azért jutott eszembe, mert a neten köröznek két petíciót:  https://www.peticiok.com/magyarorszagon_is_tiltsak_be_az_allatok_cirkuszban_valo_szerepleset#_=_

https://www.peticiok.com/az_allatok_minsegi_cirkuszban_valo_maradasaert_magyarorszagon

 

Az állatidomítás fennmaradása mellett szóló a mai napon 541 aláírással, az ellene szóló pedig 17658-cal rendelkezik.

H. Orlóczi Edit

Szólj hozzá

Cirkusz H. Orlóczi Állatszámok