2018. júl 09.

Feszült órák: nyolcan már kinn vannak!

Feszült órák: nyolcan már kinn vannak!




thai_mentes_2_buvar_egy_gyerek.jpg
Hosszú és idegölő napok jönnek Thaiföldön, ahol búvárok mentőcsapata küzd azért, hogy felszínre hozza a „Vad Disznóknak” nevezett kölyök focicsapat nyolc tagját és edzőjüket. Négy fiatalt vasárnap már kimenekítettek a Tham Luang Nang Non  barlangból. A Haza a thaiföldi „testvérlap” a The Nation segítségével tudósít az eseményekről. Egyelőre nagyon feszült a reggel. Újságírók százai vannak a helyszínen. Elmaradt a délelőtt tíz órakor szokásos sajtóértekezlet (ez magyar idő szerint hajnali 5). Nyugtalanságra ad okot, hogy vasárnap este eleredt az eső, hajnalig zuhogott. A hegy, amelyben a barlang található, mészkőből van. Ezen könnyen átszivárog a csapadék megemelve a vízszintet az amúgy is elöntött járatokban.

Sajtóértekezlet híján most információ darabkákat próbálnak összerakni az újságírók. Ezek azonban meg nem erősített hírek. A The Nation és a többi thaiföldi média előnyben van a külföldi médiumokkal szemben. A mentő alakulatok thai szakemberei szívesebben mondanak valamit anyanyelvükön. Most például az terjedt el, hogy a mentés folytatása azért húzódik el, mert kiderült sokkal több oxigén palack kell. Az is világos, hogy a mentőbúvárok egyetlen palackkal a hátukon nem tudják megtenni az utat a bejárattól a fiúkig, majd vissza. (Itt kell megjegyezni, hogy a búvárokat „fókáknak” neveztük, mert becenevük a „seal”, ami angolul a fóka neve, de elnevezésük eredete egy rövidítés. Az USA haditengerészetének különleges alakulata (The United States Navy's Sea, Air and Land Teams). Azt beszélik, hogy a halasztás oka az is, hogy ugyanazok a búvárok mennek vissza, akik vasárnap kihozták a négy fiatalt. Ők ismerik már a viszonyokat. Ugyanakkor pihenniük kell.
A The Nation interjút készített Ananya Sinrachatanant klinikai pszichológussal, aki azt fejtegette, hogy az esetből tanulni kell, de ez nem az az idő, amikor a felelőst kell keresni. A sajtó ne kommentáljon, maradjon a tárgyszerű tudósításnál. Ezt tesszük mi is.
Közben pedig elgondolkodunk azon, hogy a világ visszafojtott lélegzettel figyeli a küzdelmet a thai barlangban rekedtek életéért. Ugyanakkor alig kapott figyelmet az a baleset, amelynek során ugyancsak Thaiföld partjainál felborult egy kiránduló hajó és 41 turista vízbe fulladt. Két európai van közöttük, a többi kínai.

thai_sajtoertekezlet.jpgFriss hír!

10 órakor (magyar idő szerint) megtartották az elhalasztott sajtóértekezletet. (A képet egy thai kolléga, Patipat Jantong készítette) A mentést irányító  Narongsak Osatanakorn közölte, a hajnali eső nem emelte meg a vízszintet, a feltételek ugyanolyan jók, mint vasárnap. A sajtóértekezlet akkor kezdődött, amikor ismét a barlangba indult a mentőcsapat. Ennek ugyanazok a tagjai, mint tegnap. Két új búvár van csak közöttük.

Közölték azt is, hogy tizenhárom orvos-team tizenhárom sátorban várja a barlangból érkezőket. Így a legvalószínűtlenebb esetben is képesek működni. Ha az idő nem változik, akkor helikopterek viszik a 70 kilométerre lévő kórházba a barlangból jövőket. Ennek 8. emeletét teljesen ennek az akciónak rendezték be. A barlangból érkezőknek öt napot kell tölteniük a klinikán. Alapos vizsgálat után találkozhatnak a családjukkal. Ha viharos lesz az idő, akkor a helikopterek helyett a menőkocsik lépnek akcióba. Az útvonal mentén rendőrök állomásoznak, és szükség esetén azonnal lezárják a forgalmat.

Friss hír!

Már hat fiatal van kinn a barlangból. Ezúttal nem telt el annyi idő a mentőcsapat belépésétől a két fiú megjelenésig, hogy ezalatt a búvárok megtehették volna oda-vissza a távolságot a menedék és a bejárat között. Hivatalos tájékoztatás ezúttal nem volt. Valószínűleg az történt, hogy a két srác a hármas számú pihenénél várakozott éjszaka, és onnan jöttek most elő. Ezért terjedt már el vasárnap este az, hogy hatan vannak a megmenekültek. Ezt módosították később négyre.

Friss hír!

A CNN televízió thaiföldi operatőre bejött a sajtószobába és azt újságolta, hogy a hetedik és a nyolcadik fiú is megmenekült! Ezt nem erősítette meg senki.

14:15-kor (magyar idő) egy hivatalos személy megerősítette, hogy a hetedik és a nyolcadik fiatalt is kihozták a barlangból, mind a kettő nagyon gyenge. Hordágyon hozták őket az utolsó szakaszon. Már úton vannak, helikopteren, a kórházba. Négy gyerek és az edző még a barlangnak azon a részén van, ahova menekültek. A helyzet még mindig feszült, mert csökken a levegő oxigénje ebben a "buborékban".

thai_barlang_2016_dec_30.jpegÉrdekesség!

Ezt a képet juttata el a thaiföldi The Nation szerkesztőségébe az egyik, vasárnap kimentett fiatal focista édesapja. Az érdekesség: a fotó ugyanebben a barlangban készült 2016. december 30-án. A Vad Disznók csapata akkor is a közelben játszott edzőmérközést. S mivel jól szerepeltek edzőjük - csak úgy mint most - bevitte őket jutalomból egy kis szórakozásra a barlangba. Láthatóan élvezték a kalandot.

 

 

AZ ESEMÉNYEK KRÓNIKÁJÁT NAPKÖZBEN IS FOLYTATJUK. A HAZA korábbi tudósításai a mentésről itt olvashatók.

http://ahaza.blog.hu/2018/07/08/ez_a_d-nap

 

http://ahaza.blog.hu/2018/07/07/retteges_monszun_idejen

Szólj hozzá

hétfő barlang mentés Thaiföld