2018. júl 08.

Ez a D-nap!

Ez a D-nap!









thai_focistak.jpegTudósítás a thaiföldi mentő akcióról

Frissítés 16:18: A sajtóértekezletnek vége. A mentő akció holnap folytatódik. Akkor újra jelentkezik közvetítésünk.

Frissítés 16: 12 Egy lila terítővel leborított asztal mögött Narongsak Osatanakorn, a mentőcsoport vezetője vette át a szót. Az akció sikeresebb volt, mint gondoltuk mondta, de hozzátette, hogy nem hat, hanem négy fiatalt mentettek eddig ki a barlangból. A további akció előtt tíz órányi előkészületre van szükség. Közölte, hogy a megmentettek nevét nem áll módjában közölni. Annyi részletet árult el, hogy a barlangot elhagyó fiataloknak egy teljes kilométert kellett a víz felszíne alatt úszni.

Frissítés 15:59 Megkezdődött a sajtóértekezlet. Egy kolléga azonnal feltette a kérdést, hogy egy thaiföldi internetes lap szerint az egyik kimentett fiatal állapota "különleges figyelmet érdemel". A sajtóértekezletet összehívó kormányzó erre azt válaszolta, ő csak annyit tud mondani, hogy találkozott a fiúkkal. Tökéletes állapotban vannak. A helyszínen jelenlévő orvosi stáb vezetője elmondta, hogy a kórházban azt vizsgálják, nem kaptak-e a gyerekek "barlang-betegséget", ez súlyos fertőzés, amit denevérek ürülékétől lehet kapni.

Frissítés 15:41  Sajtóértekezletet jelentettek be magyar idő szerint 16 órára. Ez este 21 óra itt, helyi idő szerint. 

Frissítés 15:34 A sajtó, mivel nem jut közelebb a helyszínhez állítólagos hírekkel foglalkozik. Egy thai újságíró szerint csak négy gyereket mentettek eddig ki. Egyiküket a barlang mellett felállított katonai sátor-kórházban ápolják.

Frissítés 15:11: a hatóságok újabb részleteket közöltek a sajtóval. (Mivel még mindig nem engednek senkit a barlang bejáratához. Ezek szerint a helyszíni vizsgálatok alapján - az előzetes elképzeléseket módosítva - úgy döntöttek, hogy a leggyengébb állapotban lévő gyerekeket menekítik ki először. Ugyanakkor minden gyerek olyan állapotban volt, hogy kisétált a barlangból, nem kellett hordágyat használni, hogy betegyék őket a mentőautóba.

Frissítés 15:04 Eddig összesen hat fiatal van biztonságban közölte egy hivatalos szóvivő.
Frissítés 14: 59 Felszállt egy helikopter. Két fiút szállít kórházba. Közölték 13 helikopter áll még készenlétben.

Frissítés 14: 40 Kongcheep Tantrawanit parancsnok közölte a sajtóval, hogy négy további fiú elérte a hármas számú bázist. A segélyszolgálat itt állított fel első segélynyújtó állomást.

Frissítés 14: 26 Egy negyedik fiú is elhagyta a barlangot, őt is kórházba szállították. 

Frissítés 14:09 egy harmadik fiú is elhagyta a barlangot - közölték.

Frissítés 14:01 Tossathep Boonthong, a helyszínen tartózkodó egészségügyi stáb vezetője bejelentette, hogy az első két gyerek elhagyta a barlangot. Mentőautóval a közeli kórházba szállították őket.

Frissítés, 12:28 Most osztották szét a sajtó munkatársainak ezt a vázlatot, amely a barlangot mutatja. A feliratok természetesen angol nyelven vannak. Látható, hogy a bejárat (entrance) után 2 kilométerre van egy elágazás (T-junction), a fiatalok menedékéhez balra kell kanyarodni. A számok a víz mélységet és a barlang mennyezetének magasságát mutatják.

thai_barlang_sajto_vazlat.jpg

 

 

Frissités. 12:11: A sajtót most arról tájékoztatták, hogy a mentő egységek tagjai a barlang fogságába ejtett fiatalokat négy csoportra osztották. Az első csoportnak 4 tagja van, a második, harmadik és a negyedik csoportban pedig hárman-hárman vannak. Az utolsó három között van az edző, Ekkapol Chantawong. Magyar idő szerint hajnali 5 órakor,- helyi idő szerint délelőtt 10 órakor – a tizennyolc búvár alkotta mentőcsapat belépett a thaiföldi Tham Luang barlangba. Ezzel megkezdődött az akció a tizenkét gyerek-focista és edzőjük kimentésére. Fél órával később sajtóértekezletet tartott Narongsak Osottanakorn, a tartomány kormányzója. Először elnézést kért a média képviselőitől, mert kora reggel az összes tévéstábot, fotóst, rádióst, újságírót meglehetős határozottsággal elzavartak a barlang bejáratának a közeléből. A területet meg kellett tisztítani a mentőautók, a helikopterek számára. Közölte jelenleg tíz rohammentő és három helikopter van a jelen. „A mi D-napunk elérkezett' – mondta a kormányzó. Szombaton egy ausztrál orvos (aki búvár) megvizsgálta a fiúkat, jó egészségben vannak. A vízszint az elmúlt napokban a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően naponta 30 centimétert apadt. Szokatlanul száraz az idő a monszunhoz képest. Nem lehetett tovább várni. Közölte, hogy egyenként hozzák ki a barlangban rekedteket. Két búvár kísér egy személyt.
A mentés irányítója Chalongchai Chaiyakam vezérőrnagy közölte, hogy a nemzetközi csapatban 13 külföldi és 5 thai búvár vesz részt. Először a legjobb fizikai állapotban lévő négy személyt hozzák ki a barlangból. Azért őket, mert így könnyebben lehet tapasztalatot szerezni arról, milyen kockázatok várnak a menekülőkre és könnyebben lehet változtatni az előzetes terveken. A gyerekek 3.7 kilométerre vannak a bejárattól. Az útvonal „jelentős része” a tábornok kifejezése szerint „gyalogolható”. A teljes művelet várható időpontja két-három nap. Az első kimentett személy várhatóan helyi idő szerint 19:00 órakor (magyar idő szerint 14 órakor) lép majd ki a barlangból.
Újabb részleteket később ebben a posztban olvashatnak.

OLVASD EL MÁSIK CIKKÜNKET A MENTÉS TERVÉRŐL "RETTEGÉS MONSZUN IDEJÉN" A CÍME 

Meg egyébként is! Szokj rá A HAZÁ-ra! ahaza.blog.hu. Mindennap jobbnál jobb cikkek!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

barlang mentőakció Thaiföld