2020. ápr 06.

A tizenharmadik hónap

A tizenharmadik hónap

nyugdijast_olel_ov.jpgKereszty András
Kiáll ez az ember. Van neki egy mikrofonja. És ebbe a mikrofonba azt mondhatna, amit akar. Mert ő a miniszterelnök. Mond is egy marha nagyot. Mert ő a nagy komunikátor.
A szavak bűvésze, aki annak idején az éppen kifelé menő oroszokat is kizavarta az országból. Most az mondja: ők visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Nem visszaadják. Hanem épitik. Vissza. Lassanként. Négy év alatt. Ez az épitkezés úgy történik, hogy  2021 februárban kap a nyugdíjas plusz hét napi ellátmányt. 2022 februárjában még egy hetit. Ugyanígy 2023-ban és 2024-ben. Ezzel visszaépül a 13. havi nyugdíj, mondja a nagy szóvirtuóz.
Nem tudom, hogy találta ki ezt Ő és a Kommunikációs stáb?
Megjelent előtte a nyugdíjas. Trottyos. Szegény. Félhülye. Vagy ...

Tovább Szólj hozzá

nyugdíj 13. havi nyugdíj Orbán

2020. ápr 03.

Ásónak hívd az ásót

Ásónak hívd az ásót

sakk_minden_borul.jpgA következőket írja a nagyszerű amerikai-magyar kolléga, Eva S. Balogh: " Úgy gondolom, hogy annak a 13 tagállamnak a vezetõit, akik „mélységesen aggódnak a jogállamiság, a demokrácia és az alapvetõ jogok megsértésének kockázata az egyes sürgõsségi intézkedések elfogadása miatt”  ki kellene hozni abból a sokkból, amelyet az okozott, hogy a magyar kormány zseniálisan csatlakozott hozzájuk tizennegyedik aláíróként. Így van ez, ha nem vagy elég tökös, hogy nevén nevezd a dolgokat. (Szó szerint  ásónak hívd at ásót. Illetve a teljes angol forma szerint: ásónak hívd az ásót és ne kerti szerszámnak)"
Azt írja egy remek szerző, Béndek Péter:"  A széplelkek általában gyávák is, ezért nem akarják szembesíteni Orbánt azzal, ...

Tovább Szólj hozzá

2022 Orbán. rendkívüli állapot

2020. ápr 02.

Kötéltáncos

Kötéltáncos

Kereszty András
Az ember ezt nem várná egy virtigli diktátortól. 
Az április elsejei parlamenti kavarodás akár vaskos tréfa is lehetett volna. De azt ne gondolja senki, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest jól átverte a főnöke. Ha másban nem, abban biztosak kehetünk, hogy a nagy kerestzténydemokrata vadász nem álmatlan éjszakán találta ki azt a törvényt, amit másnap beterjesztett a parlament elé. De ha a koncepció, miszerint meg kell regulázni az ellenzéki összefogás nyomán túlságosan elszaporodott ellenzéki önkormányzatokat magától Orbán Viktortól ered, akkor miért Orbán Viktor volt az, aki ezt a passzust kivetette az egyébként így is borzasztóan provokatív törvényjavaslatból? 
Ennek a magyarázata az lehet. hogy ...

Tovább Szólj hozzá

Orbán koronavírus Semkén Zsolt visszavont törvény

2020. már 03.

Kémtörténet a 80-as évekből

Kémtörténet a 80-as évekből

mig_29_makett.jpgLevente B.
Volt egy történet, amit még évekkel ezelőtt hallottam. Röviden és tömören leírva, valamikor a 80-as években egy kis magyar csoportnak megadatott a lehetőség bejárni a Kiskunlacháza melletti szovjet katonai repülőtérre.
A Varsói Szerződés területén állomásozó szovjet alakulatok közül elsőként az említett repülőtéren kapták meg a kor egyik legmodernebb gépét a MiG – 29-es vadászgépet, így különösen nagyobb volt egy időben a szigor. A fotózás tilos volt, sőt mondhatni nagy betűs tabu! A történetben amit hallottam persze csak előkerült egy fényképezőgép és kattant a redőnyzár párszor. Ennek extrája lett egy elvillanó vaku, amit akkor ott senki nem vett észre, szerencsére.
Teltek az évek engem pedig összehozott a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 02.

Ugocsa non coronat

Ugocsa non coronat

orban_koronaval.jpgVarga Zoltán
Ugocsa non coronat! Olcsó poén? Az!
Még akkor is az, ha tudjuk, Ugocsa a végén tényleg nem koronázott.
Mert, ma minden a koronáról szól. Arról, hogy verné meg! A vírusról. Arról, ami egyrészt elkerülhetetlenül itt toporog, dühöng, fertőz, lehet már a határokon belül, de amit különben rövid időn belül múltidőbe fog szorítani a józan ész, az emberség, az összefogás, meg néhány ampulla vakcina. Ez ellen lesz orvosság.
A valódi kérdés, hogy a „másik”, a hungarikum vírus ellen mikor lesz immunis a magyar? A fertő ellen, ahol nem kell keresni a vírusgazdát, mert a Kedves Vezetőt, a numero unót, egyáltalán nem kell keresni. Ott burjánzik, terpeszkedik, tobzódik, fertőz az életünkben, elég felnézni a Várra, vagy az ...

Tovább Szólj hozzá

vírus korona Orbán Varga Zoltán

2020. már 02.

Kossuth sem ismerte a viccet

Kossuth sem ismerte a viccet

charivari_nagyon_fuggo.jpg

Kereszty András
Szentendrén a P’Art mozi nemcsak mozi, hanem izgalmas kultúrális tér is. Miért ne lenne az, hiszen a város lakóiból nem nehéz kiváló előadót találni a legváltozatosabb témákra. Most éppen Dr. Buzinkay Géza főiskola tanár, sajtótörténész tartott előadást a közéleti karikatúrák történetéről.
Az első illusztrált magyar élclap, a Charivari–Dongó 1848 júniusában indult útjára. Heti két alkalommal adták ki, összesen 25 lapszámot élt meg.
A címkép karikatúrája itt jelent meg a “nagyon függő” és “nagyon független” politikusról. Mintahogy az a hős honvédokat ábrázoló rajz is, amelyen nem kardjaikat rázzák, hanem a blattot verik. (Szerelmey Miklós rajza). Ez az aláírása:: „Lemegyünk két ...

Tovább Szólj hozzá

karikatúra Charivari Kossuth.

2020. feb 28.

A nap, amikor meghalt Lech Kaczynski

A nap, amikor meghalt Lech Kaczynski

szmolenszk_a_roncs.jpgRadó Iván
Közeledünk a Szmolenszkben szerencsétlenül járt kormánygép katasztrófájának tizedik évfordulójához, amely 2010. április 10-én, helyi idő szerint 10,41 órakor történt a szmolenszki (North) repülőtéren, amelynek katonai vonatkozása már egy évvel azelőtt megszűnt.
A városban található a hagyományos repülőtér is. Esetünkben a korábban katonai repülőteret használták, amelynek leszállópályája elegendő, bár nem túl nagy hosszúsággal rendelkezik. Összehasonlításul: a ma már szinte teljesen indulás-orientált ferihegyi „régi pálya” 3.010 m., a szóbanforgó pedig 2.500. A delegáció a katyni mészárlás 70. évfodulójára indult. Katyn e repülőtértől 19 kilométerre található.
Ritka és szokatlan, de nem egyedi eset, ...

Tovább Szólj hozzá

katasztrófa Szmolenszk Radó Iván Kaczynskio

2020. feb 26.

NAT van

NAT van

etkeszlet.jpgIván Gizella

Ülök az asztalnál, a fejemen egy bőrkötéses Jókai. A hónom alatt egy seprőnyél. Eszem. Az asztal megterítve, szépen, mint mikor vendégség van nálunk. Anyu kitálalja a levest, a fejem előre biccen, a könyv szerencsére oldalra.
Még egyszer, szól szigorúan anya.
A szemüveg fölött igazán szúrós tekintettel néz rám. Emelem a kanalat, sikerül. Ám amíg elfogy a leves, szegény Jókai többször a szőnyeg szélére kerül. Azért ügyes voltam, egyszer sem esett a leveses tányérba. Gondolom anyu ezt a lehetőséget is bekalkulálta, hiszen minden kiszámított előre.
Amikor a kisujjam képes volt a késen ágaskodni, azt sem hagyta szó nélkül. Na szóval meg kellett tanulni illő módon enni, s minden evőeszközt illően használni. Hat ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 23.

OV-ra kell figyelni!

OV-ra kell figyelni!

 

ov1.pngKereszty András

Orbán Viktor az önkormányzati választások után elmondta első beszédét a Parlamentben. És Petőfi 1848-as naplója jutott az eszembe: „ A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni  méltóztatott , és öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett ...”

Orbán sápadt vala és mindent megígért Budapestnek, és – igen – saját kezével próbálta kitépni a táblát Hadházy képviselő kezéből. A tábla őt hazugnak és tolvajnak nevezte. De ez az állítás nem kavart volna akkora vihart, ha nem a miniszterelnök a maga szentséges kezével próbálja megragadni a feliratot. Egyébként sikertelenül. Ez az Orbán itt, az országgyűlésben nem az az Orbán volt, akit megszoktunk. És a mostani Orbán a ...

Tovább Szólj hozzá

Orbán önkormányzati váklasztások ellenzéki összefogás. stratégia

2019. okt 14.

Két-párt-rendszer

Két-párt-rendszer

en_szavaztam.jpgKereszty András

Az összefogás bevált. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a Fidesz által mutogatott narancssárga Magyarország. Íme: ez egy Fideszország. Mutatja ezt a megyei közgyűlések összetétele – mondják. Mindenütt övék a többség. Csak hát a megyei közgyűlések tagjaira csak egy faluban vagy egy nem megyei jogú városban lakó szavazó voksolhatott. A nagyvárosok lakói nem. Itt viszont pártok indultak. Nálunk, Szentendrén a Momentumra, a DK-ra, az MSZP-re és a Jobbikra lehetett szavazni – és persze a kormánypártra. Tehát, nem volt itt összefogás, mint a városunkban, ahol az egységes ellenzék a TESZ mögé beállva új polgármestert juttatott a városházába – és a közgyűlésben is többséget szerzett.
Hagyjuk is a ...

Tovább Szólj hozzá

összefogás Fidesz Kereszty András Két-párt-rendszer