2019. máj 11.

Antony, a Fradi meg én

Antony, a Fradi meg én

antony-tamas_es_felesege2_1.jpgKereszty András
A Fradi 120 éves, a Fradi most megnyerte 30. bajnoki címét. Itt az idő megemlíteni a klubhoz való családi kötelékemet. Elmondom Antony Tamás dédapám történetét.
Apám (dr. Kereszty Alfonz a magyar sport-orvostudomány egyik úttörője) íróasztalfiókjában őrizgette a Fradi-örökséget. Világos zöld, arcképes igazolvány volt ez az örökség, amely apámnak — Antony Tamás unokájának — szabad belépést biztosított a Ferencvárosi Torna Club minden rendezvényére. Képzeletgyújtó, csoda papíros egy gyerek számára – az ilyen belépő — nyomtatott „Szezám tárulj”-szó, a pálya kapujának kulcsa. Mióta eszemet tudom az igazolvány összekapcsolódott az egykor élt Antony Tamás nevével, akinek mindez köszönhető.
Nem volt ...

Tovább Szólj hozzá

történet Fradi Antony Tamás Kereszty András.

2019. ápr 26.

Népszerűségi lista

Népszerűségi lista

eu_zaszlo.jpgKereszty András
Ha ellenzéki politikus lennék, akkor kitűzném az irodám falára a legfrissebb népszerűségi listát. Mondjuk azt, amit a napokban a Medián/HVG publikált. És – természetemtől függően – kétségbe esnék, vagy átgondolnám az ebből levonható következtetéseket. Mit mutat ez a kutatásAzt, hogy a magyar politikai rendszer, Orbánia, be van betonozva.
A magyar emberek számára a legnépszerűbb hat politikus Áder (53%), Orbán (45), Szíjártó (41),Varga Mihály (40), Tarlós (37), Rogán (35). Kövér László is nyolcadik. Foci nyelvre lefordítva 7:1 a kormánycsapat javára. Ezt kiütésnek nevezik a kommentátorok. Az egy ellenzéki találat egyébként Márky-Zay Péteré (34%).
Ez bőven elég a kétségbe eséshez.
Kiderül a listáról, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

ellenzék Európa Népszerűség

2019. ápr 07.

A hídon át a semmibe

A hídon át a semmibe

hirdeto_oszlop.jpgEz most egy kőkemény cikk lesz.

Bruck András

Nem egészen két évtizeddel azután, hogy Orbán kiléptette bandáját a Liberális Internacionáléból, most az Európai Néppártot is el fogja hagyni. A híveinek ezt azzal indokolja, hogy neki, éppen neki! rendelte a sors, hogy megvédje a „keresztény Európát”, s mivel a Néppárt erre szerinte többé nem alkalmas, nincs más választása, míg addig menni, míg meg nem találja az ő tiszta, önzetlen lényéhez illő politikai otthont. A Bálnában, pénteken tartott éles, konfrontatív, EU-ellenes beszédével alighanem végképp felégetett minden hidat maga mögött. Lehet, hogy ezt ő hasznosnak tartja saját további politikai karrierje szempontjából, de az országnak egész biztosan megint ártott. ...

Tovább Szólj hozzá

2019. ápr 05.

Orbán a Bálna hasában

Orbán a Bálna hasában

Kereszty András

jonas.jpg2019. március 5-ét utólag majd úgy emlegetik, mint Orbán Viktor indulását a szélsőjobboldal irányába. Volt ő már lánglelkű liberális, centrista demokrata, kereszténydemokrata, illiberális, most otthagyja a politikai pálya középső részét és a jobb szélen kezd szaladgálni. Az uniós választások előtt olyan beszédet mondott, amelynek nem a benne foglalt hét pont volt a lényege. A hét pont ugyanis semmi más, mint unalmas ismertetése régen ismételt dolgoknak a migrációról. A mostani beszéd leglényegesebb mondatai így hangzottak:
A mi jövőnkről mi döntünk, és nem az Európai Néppárt.
Junkerről azt hittük, jobboldali, és kaptunk helyette egy tőről metszett szocialistát
Brüsszelben létezik egy buborék, a ...

Tovább Szólj hozzá

beszéd Orbán Unió Bálna

2019. már 30.

Gyász

Gyász

nemzethalal.jpgFerber Katalin

Elvesztettem életem legfontosabbját, halálát csak én vettem észre, a temetéséről később sem intézkedem.
Azt mondják az orvosok, hogy sokan vannak, akik tudják hogy közel a vég, de mégis hisznek a gyógyulásban, vannak akik az utolsó hetekben eltelnek energiával, szemükbe visszatér a csillogás, tervezni kezdenek, s amíg elegendő erejük van, kapaszkodnak a “mégis meggyógyulok, hiszen mással is történtek már csodák” mítikus erejű gondolatába.
Aztán elengedik életüket, vagy   ahogy egy szeretett ismerősöm mondta élete utolsó előtti napján, becsukódnak, nem látnak már senkit maguk körül, mert kizárnak mindenkit és mindent.A lélek zsalugáterei csukódnak be hangtalanul és vége.
Haragszom magamra, mert ...

Tovább Szólj hozzá

Ferber Katalin nemzet halál

2019. már 27.

Elhiszed, hogy a presszó-kávé is magyar?

Elhiszed, hogy a presszó-kávé is magyar?

illy_ferenc.jpgIván Gizella

Illy Ferencről van szó, akinek a vérbeli olasz eszpresszót köszönhetjük, ő találta ki, hogy a kávét vákuumcsomagolással lássák el, Így semmit sem veszít az aromájából, és ő alkotta meg az első automata kávéfőzőt is. Nevét manapság is az egyik legnagyobb olasz márka, az Illy caffé viseli.  
A későbbi magyar kávékirály 18 92-ben született Temesváron. Az apja asztalos volt, aki egy német nemzetiségű temesvári hölgyet vett el feleségül, ebből a kapcsolatból született a kis Ferenc.  
Furcsán hangzik, de az I. világháború forgataga sodorta a kávéipar felé a magyar fiút. 1914-ben, 22 évesen besorozták az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe, de sikerült túlélnie a borzalmakat. A háború vége Triesztben érte, ...

Tovább Szólj hozzá

kávé presszó illy

2019. már 25.

Az "ideiglenes felfüggesztés" másnapja

Az "ideiglenes felfüggesztés" másnapja

weber_neppart.jpgAra Kovács Attila

Az Európai Néppártban a héten Orbán Viktor jövőjénél több forgott kockán. Ez olyan üléshez vezetett, amilyen Brüsszelben még nem volt példa. Az EPP tanácskozást tartott a héten, mint minden csúcs előtt minden frakció, de Orbán Viktor már hiányzik a soraiból: szerda este óta ideiglenesen fel van függesztve a magyar miniszterelnöknek és pártjának minden joga: nem vehetnek részt a tanácskozásokon, és a választás után a személyekről szóló egyeztetéseken sem. Ez ugyan nem az a szakítás, amelyet néhány tagpárt el akart érni, de több mint az európai választás előtti egyszerű taktikai manőver. A kereszténydemokraták az éveken át tartó lavírozás után első ízben jutottak egységre abban, hogy megbüntetik ...

Tovább Szólj hozzá

erőviszonyok Orbán Európai Néppárt felfüggesztés után

2019. már 21.

A három bölcs

A három bölcs

nagy_kereszt.pngKereszty András

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy gróf , az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró „három bölcs" tanácsát a Spiegel Online német hírportál brüsszeli értesülése szerint.  Három férfi az európai politika legelső vonalából.

Mi bennük a közös? Azon kívül, hogy a kereszténydemokrata politika ismert képviselői. Tekintélyesek. Idősek. Rompuy 71 esztendős, Schüssel júniusban, Pötering szeptemberben tölti be a 75. évet. És van még egy dolog. Mind a hárman a Magyar Érdemrend Nagykeresztjének birtokosai. Schüssel ...

Tovább Szólj hozzá

nagykereszt Kereszty Három bölcs

2019. már 05.

A király képe

A király képe

pomade.jpgLana meséi
Hol volt, hol nem volt... volt egy király, aki nagyon szerette a pénzt. No meg a festményeket. Vett is magának párat, természetesen mind őt ábrázolta. A király a trónon, a király a fogadáson, a király a királynéval, a király a burkus királlyal, Avalon királyával, a kutyáival, meg a talpnyalóival. Egyszer aztán mégis megunta mindig csak magát nézni, elővette öreg jótevőjének a fotóját, akitől oly sokat tanult. Csak azt nem, hogy lehet tisztességesen pénzhez jutni.
Éppen ezért, esténként ezt a fotót köpködte dühében, mert nem bírta elviselni, hogy az öreg sokkal eszesebb, s gazdagabb mint ő. Pedig Isten látja lelkét, ő nagyon igyekezett eddig is.  
Szerette a pénzt, főleg azokat a tallérokat, amelyekért nem kellett ...

Tovább Szólj hozzá

király festmények Lana

2019. már 04.

Barátunk az atom

Barátunk az atom


fukusima.jpgAz amerikai gyámságból kiszabaduló Japán kulcsfontosságú szövetséges lett nem csupán a hidegháborús küzdőtéren, de az Egyesült Államok atomenergia-barát politikájának megvalósításában is. Mindennek azonban – derül ki Ferber Katalin áttekintéséből – komoly ára volt Japán számára
Ferber Katalin

A címet egy Amerikában készült tudományos ismeretterjesztő sorozatból kölcsönöztem, melyet Walt Disney a Fehér Ház megbízására készített a nukleáris energia békés felhasználásáról. A sorozat, amelyet részben az amerikai kormány finanszírozott, s amelyet a náci Németországból Amerikába emigrált egyik híres aviatikai szakember, Heinz Haber (1913–1990) tett híressé, a maga idejében legnépszerűbb tudományos ...

Tovább Szólj hozzá

atom Japán Ferber Katalin