2020. júl 23.

Dikh – a cigány tévé esete

Dikh – a cigány tévé esete

dikh_tv_reklam_csajjal.jpgKereszty András

> Áprilisban. tehát a karantén időszak kellős közepén jelent meg a RomNet cikke, amely heves tiltakozást, perrel való fenyegetést váltott ki. Az írás azt állította, hogy nem kellett sok idő ahhoz, hogy kifúrják a cigányokat az első televíziós csatorna vezetéséből, és átvegyék az irányítást nem csak a kábeltévés, hanem az online világban is. Az ügyben az Újnepszabadság – mivel számos adat, dokumentum nem áll rendelkezésre – nem tud állást foglalni. Ismertetjük az érdekeltek véleményét és az olvasóra bízzuk, hogy döntse el, kinek van igaza.

A Dikh Tv 2015-ben egy kispesti irodából, a kerületi CKÖ vezetőjének alapításával indult el. Balogh Elek előbb kicsiben álmodott, apró léptekkel rakta le egy önálló médium alapjait. A kezdeti botladozások, bírálatok ellenére az ország első roma online TV csatornája rendületlenül gyűjtötte a követőket, a nézőket. Egyre sikeresebb műsorok, videóklipek és a felfedezett énekesek országos ismertséget és népszerűséget hoztak számukra. Ugyanakkor az alapító hiába kért támogatást vagy keresett befektetőket, szponzorokat, anyagilag senki nem akarta támogatni őket.

Aztán jött a nagy áttörés: 2019 nyár elején jelentkezett egy befektető, Radu Morar, a Sláger Tv tulajdonosa, aki médiavállalkozóként potenciát és persze nagy üzletet látott a Dikh Tv-ben.  Némi befektetéssel profi műsorgyártásba kezdtek, hogy szeptembertől a kábeltévén is fogható legyen a nem csak romáknak szóló televíziós csatorna. A romáknak igazi televíziója lett, és romák irányíthatták a csatornát főszerkesztőként, igazgatóként is. Fontos társadalmi kérdésekről nem esett és nem eshetett szó. Maradt a tánc, a zene, és jókedv, és az „üres”, felszínes beszélgetések programja. Aztán eltelt fél év, és 2020 februárban újabb befektető jelentkezett, akit a kormány-média egyik háttérembereként aposztrofáltak, és rögtön 20 százalékos részesedést szerzett a Dikh Tv-ben. Kezdeti lépésként kirúgták a roma főszerkesztőt, elküldtek több roma alkalmazottat, a televízió pedig Kispestről átköltözött a Sláger Tv székházába. Balogh Elek alapítótól apránként vásárolták ki a tulajdonjogának 100 százalékát, aki a RomNet-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a jóhiszeműsége áldozataként tekint magára.
A Dikh Tv csatornát működtető Első Roma Media Kft.-nek Radu Morar (a Tematic Media Groupon keresztül) és Balogh Vanessza Vivien (Balogh Elek alapító lánya) fele-fele arányban volt tulajdonosa. Balogh Vanessza ügyvezetője is volt a Dihk TV-t működtető Első Roma Media Kft.-nek. Február közepén az Első Roma Média Kft.-ben egy olyan vállalkozás szerzett 20 százaléknyi részesedést, amelynek tulajdonosa Schatzné Kovács Marianna, romológus végzettségű nő, akinek férje, Schatz Péter, aki a tulajdonosa volt a Ripostnak. Radu Morar és Balogh Vanessza 10-10 százaléknyi részesedést adott át Schatzné Kovács Mariannának.

Április közepére, húsvétra Balogh Vanesszának és Balogh Eleknek a 40 százalékos részesedéséből nem maradt semmi. Balogh Élek megalázónak érezte, hogy jelentős tulajdonrészük ellenére nincs beleszólásuk se a műsorokba, se a gazdasági kérdésekbe.„Egy megtűrt valakinek éreztem magam” – fogalmazott. „A folyamatos megalázó és kellemetlen helyzetek, a figyelmen kívül hagyás arra kényszerített, hogy a nevemet és a becsületemet mentsem, ezért nem maradt más választásom, minthogy kilépjek” – mondta. A 40 százalékos tulajdonrészét fele-fele arányban vette meg a két társa, Radu Morar és Schatzné Kovács Marianna arányában 60-40 százalékban birtokolta ezután a tévét és a Facebook oldalt. Feleségének, Balogh Csillának is megszüntették a főzőműsorát, elküldték a televízióból, és már másokat is elbocsájtottak. Balog Elek azt mondta, nagyon nehéz lesz a Dikh Tv-ben dolgozni azoknak a romáknak, akik ott maradtak, és előbb-utóbb nekik is dönteniük kell, hogy mi lesz számukra a fontosabb és értékesebb. A fizetés, vagy a becsület, a tisztesség.

Morar Nicolae Radu reagált az írásra. Azt állította, hogy Balogh Elek és Balogh Vanessza kezdeményezte azt, hogy mindenképpen vásárolják meg az üzletrészét, mert végérvényesen ki akarnak lépni a cégből. Balogh Elek pedig mindezeket úgy indokolta, hogy egészségügyi okokra hivatkozva vissza akar vonulni a médiától, illetve a vételárból álmai családi házát kívánja megvenni. Végül – mondta Radu – Balogh Vanessza kérésének megfelelően megállapodtunk az üzletrésze megvásárlásában. Balogh Elektől pedig annyit kértem, hogy miután megvásárolta a családi házat, akkor hívjon majd el magukhoz vacsorára.

Mi lesz most a Dikh TV-vel?

– A csatorna továbbra is a roma kultúra sokszínűségét szeretné bemutatni, hogy ezzel is elősegítse a roma integrációt, kulturális, ismeretterjesztő, hagyományőrző műsorokat készítünk és fejlesztünk és továbbra sincs és nem is lesz híradónk, politikai háttérműsorunk, és politikai kötődésünk – mondta Radu.

Ennyi a cigány televízió eddigi története. Ki tudja miért emlékeztet valamennyire az Index esetére?

Szólj hozzá

cigány tévé Dikh tulajdonviszonyok