2020. júl 13.

Négerek Amerikában – de hol van Winnetou?

Négerek Amerikában – de hol van Winnetou?

rabszolga_hajo_erkezikjamestown.jpgKereszty András

< Tudom, ez nem korrekt. Mi az, hogy néger? Mi az, hogy fekete? Afroamerikai. De talán már ez se érvényes sokáig. Pedig mindegy, hogyan nevezzük, innen, Európa keleti részéből, ahol soha semmiféle kapcsolatunk nem volt az afrikaiakkal. Legfeljebb, jött néhány diák tanulni. Meg most néhány focista labdát rúgni. A Fradi “gyémánt-négyesében” egy fehér focista van, az ukrán Zsubkov. És egy fekete Elefántcsontpartról, egy fekete Braziliából és egy fekete Norvégiából. Mi itt az egészből annyit tudunk, hogy meccs közben nem illik huhogni.

Na, de az amerikaiak! Ott ez vérre megy. Sokszor szószerlnt. Aki alaposabban tájékozódni szeretne, annak a figyelmébe ajánlom a https://tldr.444.hu/ Plankog újságíró által írt alapos, részletes, majdnem könyvterjedelmű anyagát. A történelem nem a múlt, hanem a jelen, és most lángra lobbantotta Amerikát a címe. Ez az írás 1619-ből indul ki. Ami egy évszám és egy projekt is. Tavaly indította a New York Times. Négyszáz évvel azután, hogy az első feketéket szállító rabszolga hajó kikötött a Virginia nevű angol gyarmaton. Ez a kéttucat afrikai volt az első, aki rabszolgaként került Észak-Amerikába. S ezért van az, hogy a Times, és a művelt afroamerikai elit az Egyesült Államok történetét nem az 1776-os függetlenségi nyilatkozattól, hanem 1619-től kezdte számolni.

De nekünk ehhez semmi közünk sincs. Mi itt, a Kárpát-medencében javában csatáztunk a törökökkel. Kisebb bajunk is nagyobb volt annál, hogy törődjünk Afrikával. Ott pedig azok a változások történtek, amelyek nyomán most éppen Kolumbusz szobrát döntögetik Bostonban. A portugálok már 1526-ban (ismerős az évszám Magyarirszágon?) elvitték az első rabszolgaszállítmányt a mai Angola területéről a mai Braziliába. Kellett a munkaerő. A portugálok, a spanyolok hatalmas területeket hódítottak meg a későbbi Latin-Amerikában. Bárki kaphatott itt földet. De hiányzott a munkáskéz.

Afrikai rabszolgák

A rabszolgaságot viszont nem a portugálok, vagy a spanyolok találták ki. Az virágzott Afrikában. Az emberiség jószokása az, hogy leginkább a szomszédaival háborúzik. Ezt tették az afrikaiak is. Kezdetben (ó, primitív idők!) egyszerűen lemészárolták a veszteseket. Aztán rájöttek, jobb életben tartani, és dolgoztatni őket. Mivel rengeteg kisebb-nagyobb királyság volt a kontinensen, rengeteg alkalom is volt rabszolgák szerzésére. Nem is kellett ehhez háború. Egy-egy szabadcsapat berontott egy településre, összefogdosta az ott élőket, és eladta őket.

Így aztán nem is okozott nagy meglepetést, amikor előbb a portugál, majd a spanyol, a francia, a holland és az angol kereskedők megjelentek az afrikai partokon, és elkezdték megvásárolni az egyébként is rabszolga sorban élő feketéket. Az európai kereskedők néhány napnál többet nem töltöttek a kikötőkben. Féltek – jogosan – a maláriától. Az afrikai népesség védett volt a kórtól, ezért is számított különösen értékesnek. A rabszolgák összefogdosása, táborokba gyűjtése a helyi, fekete nagyurak dolga volt. Így biztosan állítható, hogy az Egyesült Államok fekete népességének döntő többsége Afrika nyugati partjáról származik. Benintől egészen le Angoláig.

Szóval 1619-től kezdte el számítani a New York Times projekt az Egyesült Államok eredetét. Ez szép és jó dolog.

De mintha megfeledkeztek volna Winnetouról. Akinek ősei előbb voltak ott, mindenkinél.

Címkép: Rabszolga-hajó érkezik a Virginia állambeli Jamestownba

Szólj hozzá

indián Amerika feketér rabszolg