2020. ápr 18.

Koronavírus fertőzés a dallasi “magyar” monostorban

Koronavírus fertőzés a dallasi “magyar” monostorban

dallas_liturgy.jpgTom Steele, a Dallas Morning News riportere jelentette, hogy a Dallasi Miasszonyunk ciszterci monostorban kilenc atyának pozitív lett a koronavírus tesztje. Közülük ketten kórházban vannak és remény van a felgyógyulásukra. A Cistercian Abbey of Our Lady of Dallas – ahogy angolul nevezik – a múlt század ötvenes éveinek végén alakult, és a magyar cisztercita rend szerzetesei alapították. Az alapítók közül többen még mindig a monostorban élnek, nyolcanas, kilencvenes éveikben járnak.
A rend tagjai 1962-ben nyitották meg a Cistercian Preparatory Schoolt, amit nem sokkal később már egész Texas egyik legjobb iskolájának tartottak. Az általános iskolában oktató magyar szerzetesekből idővel elismert tudósok, egyetemi professzorok lettek.
Peter Verhalen apát, aki egykor maga is itt tanult, közölte, hogy a koronavírus fenyegetése miatt március 11-én bezárták a tantermeket, és online folytatódott az oktatás a 350 diák számára.
Ekkor történt, hogy az egyik szerzetes beteg lett, tünetei a Covid-19-re emlékeztettek. Az apát megpróbált teszthez jutni, de képtelen volt szerezni. Ezért a lázas testvért két hétig elkülönítették. Ő jobban lett.
Március végén két további szerzetes, James Lehrberger, az University of Dallas filozófia tanára és Robert Maguire, az egyetem irodalom professzora került kórházba, ahonnan Lehrberger már visszatért a monostorba. Ugyancsak kórházba került egy 88 éves testvér. Nevét nem hozták nyilvánosságra.
Verhalen apát kérése végül meghallgatásra került, megérkezett a teszt. Kiderült, hogy a közösség 19 szerzetese közül kilencen elkapták a vírust (közéjük tartoznak a kórházban kezeltek is). A kolostorban maradt hét fertőzöttről egy-egy egészséges társuk gondoskodik. “One negative monk to one positive monk,”- mondta az apát. Mindenki most a cellájában tartózkodik. Az ajtók elé teszik az ételt. Minden szerzetes maga veszi magához az oltári szentséget. És egyedül megy imádkozni a templomba, vagy a sírboltba, ahol az alapítók nyugszanak.
“Rémisztő helyzet. Annyi a bizonytalanság és kevés az ismeretünk” – mondta Verhalen apát a riporternek. “Minden megjósolhatatlan.”

Szólj hozzá

Dallas koronavírus Ciszterek magyar szerzetesek