2020. ápr 16.

Meddig tart a despoták kora?

Meddig tart a despoták kora?

felszabadulas.jpgKereszty András
Azon sopánkodik most az Orbán-kormánnyal (mit kormánnyal, magával a miniszterelnökkel) nem szimpatizáló közírók hada, hogy a magyar nép már megint mit csinál? Öt százalékkal többen támogatják a korábbinál a hasától dudorodó védő ruhában és malacpofa álarcban a korházakat vizitáló kormányfőt és pártját.
Amerika liberális sajtója meg azon csodálkozik, hogy csak nem akar csökkenni Trump népszerűsége.
A tengeren túlon az a kérdés, hogy egy halk szavú, kultúrált, úriember-külsejű úriember képes lesz-e legyőzni ezt a dúvadat. Joe Biden nem tűnik méltó ellenfélnek. Béke barátja Bagarja soha nem lesz elnök. (Már ha a Helység kalapácsát nézzük). De van remény, mert abban a költeményben a kevés szavú bíró igen. Nemcsak lesz, hanem az is.
Azt viszont ne feledjük: most háború van. Mindennap emberek esnek el a csatatéren. Ami ezzel jár: félelem. És engedelmesség. A katonákat agyonlövik, ha nem engedelmeskednek. Most a főtiszteket (kórházigazgatókat) rúgják ki. Ha másért nem, hát azért, mert régóta nem tetszik a pofájuk a tábornoknak.Megrettent nemzet, feltétlen engedelmesség és hűség. Háború idején még sose kergettek el diktátort.
A veszélyes állapot a despoták számára a háborút követő konszolidáció. És nemcsak a despoták  buknak meg ilyenkor, hanem a nemzetet tűzön-vizen-szenvedésen átvezető kemény kezű miniszterelnökök is. Lásd Churchill példáját a világjáború után.
Majd később. Ha meg kell számolni a halottakat. Ha rá kell ébredni a nehéz idők okozta károkra. Ha lehetetlennek tűnik felkapaszkodni a hadi állapot előtti színtre. Akkor jön el a számonkérés ideje. Mit is tettél vezetőként? Mit teszel most, hogy újból normálisan éljünk?
Orbán most hőst játszik. Jól megkomponált forgatókönyv alapján. Nem csodálkozom, hogy a magyarok egy részénél ez a hősi póz rokonszenvvel találkozik. De majd később, a konszolidáció hónapjaiban (talán éppen a 2022-es választások idején) éppen ez a most rettegő, bizonytalan, vezető után sóvárgó réteg fordul majd el tőle. Mert kevés lesz az amit a vezénylő tábornok hű alávetettjeinek nyújtani tud.
Hiszen felszabadulnak.
Övék a jelen és a jövő. Habzsolni akarják az életet, a visszanyert szabadságot.

Szólj hozzá

háború felszabadulás diktátor.