2019. aug 26.

Ajándék is meg nem is

Ajándék is meg nem is

Vértes János
reich_okos_lany.jpgEgyszer a király (vagy kerál?) nagyot gondolt: levizsgáztatom én ezt a főgulyást, van-e olyan eszes, mint az a leány, aki az "Esztergomba" szóval egyszerre meg tudott válaszolni három kérdést, mégpeniglen azt, hogy "Hogy hívnak? Mi van a kosárban? Hová mégy?"...
- És Te fiam mit tudsz? - kérdezte a kerál. Mert ha azt mondod, hogy "Gulyáságyú", én bizony nem tudom kitalálni azt a három kérdést, amire ez a helyes válasz.
Gulyás - akarom mondani a főgulyás - elgondolkodott, azután rávágta:
- Hát ugyanazt tudom, amit ez a leány! Csak épp a mese második felében, amikor hozott is ajándékot, meg nem is!
- Hozott! - morogta a kerál. - De galambszart akkor sem akarok a szép budai palotámban. Na így legyél eszes! Hogy a fészkes fenébe csinálod?
- Hát adok a nyugdíjasoknak három darab háromezer forintos utalványt.
- És??? Hol van itt a "meg nem is..."?
- Nos, először is ezzel csak a villany- és gázszámlákat lehet majd kifizetni. Ezt mindenki megkapja, de máris ott a "nem is": például a putriban élők, akiknél réges régen kikötötték a villany- és gázórákat, kenhetik a hajukra az utalványt. Miként azok a mélyszegénységben élők is, akiknél a számla nem éri el a háromezer forintot, mert az utalvány nem bontható, csak a háromezernél magasabb összegre fizethető be.
- Jó-jó vetette ellen a király, de azért ez még mindig sokaknak ajándék...
- Nem úgy a', Uram-Királyom! Mert hát a postásoknak ki van adva, hogy leselkedniük kell a gang vagy a sikátor végén, hogy mikor megy el a nyugdíjas a körzeti orvosi rendelőbe, csak akkor csöngethet be, amikor az már elindult, és csak egyszer (mert az a postás, aki mindig kétszer csenget, nem itt él). Ha nem veszi át a nyugdíjas, máris kérvényezheti az utalványt újra a Kincstárnál, hogy küldjük ki megint, és ha MÁKja van, a MÁK kiküldi. Természetesen az egyszer csengető postással. Persze akkor majd megint nem fogja tudni átvenni. És hipp-hopp lejár a határidő, mert erre is gondoltam: "A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2019. november 30."
- És akik mégis átveszik?
- Azok nagy része nem jár csekkel a postára, ahol ez - persze nagy sorállással - de mégiscsak beváltható lenne. Ha átutalással, e-számlával, internetes fizetéssel rendezi a számláját, akkor a szolgáltató ügyfélszolgálatain kell kuncsorogni, hogy írják neki majd idővel jóvá ezt az utalványt. Arra is gondoltam, hogy ilyenkor csak készpénzzel lehessen kiegyenlíteni az aktuális rezsiszámlát, bankkártyával nem, akik bankkártyára kapják a nyugdíjat, máris költségekbe lettek verve, ez nem éri meg nekik háromezerért. De ha mégis, garantálom, hogy akkora sorok lesznek, hogy mindenki feladja. Öreg emberekről van szó Uram-Kerálom... Ráadásul azért is van három részre szakítva ez a csekélyke 9000 Ft, hogy minden tortúrát háromszor kelljen végigcsinálni... Nem fogják.
- Hm. Ügyes. Annyira nem zseniális, mint az eszes lány galambja, de van benne ráció. Ám azt nem felejtheted el, hogy az eszes lány mégiscsak a királynak vitte az ajándékot, s nem holmi nyugdíjasoknak. Adta vette főgulyása, mi ebben az én ajándékom???
- Hát a szavazatok Drága Kerálom! Mire mindenki számára kiderül, hogy elrepült a galamb, addigra ez a sok balga már mind behúzta az X-et a megfelelő helyre, ispánjaink pedig újabb öt évig szedhetik az adókat azoktól, akiknek néha ígérünk valamit, amit egyetlen mozdulattal vissza is veszünk...
- Nem is vagy te annyira hülye gulyáskám. Ha így lesz, te is maradhatsz főgulyás még néhány évig. Ha meg mégsem jönne be, repülsz, mint a galamb!

Szólj hozzá

mese Rezsiutalvány