2019. júl 15.

Napsütötte karikatúra kiállítás

Napsütötte karikatúra kiállítás

karikatura_2.jpgNapsütötte karikatúra kiállítás,

... mert a Napfény városa Szeged, és kiállítás közvetlenül a Nap (vagy éjjel a csillagok) alatt látható, szeged sétálóutcáján, a Kárász utcában. Nem ez az első alkalom, hogy a SzegedArt keretein belül karikatúrákat állítanak ki, eddig csak a szegedi kötődésű Szűcs Éduának, Nagy Bandó Andrásnak és a fotósnak is kitűnő Németh György, most pedig a MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya 32 tagjának munkái láthatók a paravánokon. 

karikatira_4.jpgKülön paravánt kapott Kaján Tibor és Császár Tamás, akik sokat tettek ezért a csapatért, de akik már nincsenek köztünk, és persze ott vannak a mindenki által kedvelt rajzoló, Sajdik Ferenc képei mellett az utóbbi évtizedek legismertebb szatirikus művészeinek karikatúrái.
Kell is a karikatúráknak a népszerűsítés, mert nem csak a Ludas halt ki, de a humorérzék is egyre kevesebb életjelet mutat. A 32 kiállítónak mintegy kétharmada ma már nem jelenik meg újságokban, alig van még olyan magyar lap, ahol rendszeresen közölnek karikatúrát. Remélhető, hogy csak átmeneti állapot, és nem világjelenség, még akkor sem, ha megszűnt a híres MAD magazin, és egy botrány miatt a New York Times sem közöl többé karikatúrát. Mivel a Kárász utcán naponta több ezer ember elhalad, a rendezők nem akartak a válogatással a különböző politikai nézetű nézőket zaklatni, ezért – bár vannak politikai karikatúrák is – azért visszafogták magukat.
Egyébként, lévén szakmai szervezet, a szakosztályon belül is többen különböző politikai- és világnézeteket képviselünk – ettől még lehetünk barátok. Ezt is be akartuk mutatni a közös kiállítással - mondta Halász Géza az a művész, akinek "mozgó" karikatúrái máig népszerűek a sajtóban.
A kiállítás még néhány hétig látható lesz a Kárász utcán.

Szólj hozzá

kiállítás Szeged Karikatúra