2019. máj 21.

Célkeresztben

Célkeresztben

vadasz.jpgKereszty András


 
"Osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg"- mondta viccesen Orbán Viktor Zalaegerszegen a szomszédos Ausztria kormányválságáról. Mint mindig, most is kiváló politikai szimata van. A vicc komoly. Az FPÖ-t, az osztrák populista pártot levadászták. Az ibizai incidens nem amatőrök munkája volt. Az állítólagos orosz milliárdos csaj nem akkor és ott bukkant fel a párt környékén. Jól ismerték. (Illetve persze, hogy nem.) Az ibizai lakosztályt tökéletesen bemikrofonozni, bekamerázni nem kis vállalkozás. A videót eljuttatni megfelelő helyekre, akkor és ott, ahol nagyot szól – profi teljesítmény.
Igen, titkosszolgálati akció volt.
De kié?
Az oroszoké? Először erről írtak, beszéltek. Merthogy az állítólag Makarovának nevezett szőke szépség orosz volt. A krimikben is szépséges orosz kémnők hálóznak be nyugati államférfiakat. De valóban az oroszok tették. Cui prodest? - írta már Seneca. Kinek állt az érdekében? Moszkvának nemigen. Miért akarta volna kilőni egyik potenciális szövetségesét? Az orosz titkosszolgálatokról éppen azt állítják mostanában, hogy az osztrák FPÖ-n keresztül akar behatolni az Európai Unióba
Lehetne a CIA? Az amerikaiak nagyobb halakra vadásznak a világban, mint amekkora ez az ütődött alkancellár. A britek? Azok éppen kifelé tartanának az Unióból.

Az én tippem a Bundesnachrichtendienst. A német titkosszolgálat. Ők általában csöndben vannak. Nem verik nagydobra a tevékenységüket. Mióta megszűnt az NDK, nem is nagyon hallani róluk. De: miért ne védhetné az Európai Unió egységét Németország, a legnagyobb, legerősebb tagállam? Miért ne „vadásznák le” - Orbán szavaival – a belső ellenzéket. Miért ne akadályoznák meg az oroszokat abban, hogy kiépítsék uniós bázisaikat?Nem német lapok robbantották ki a botrányt?
Orbán viccel. De szimata tökéletes.
Lehet, hogy megkezdődött a vadászszezon?
S ha így van, akkor ő lehet a következő a célkeresztben. Hirtelen túlságosan egységesen ír a tekintélyes nyugati sajtó arról, hogy a moszkvai Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költöztetése orosz kémek
megtelepedését teszi lehetővé az Únió szívében. Hogy a Fidesz és az FPÖ milyen különleges kapcsolatokat épített. Az Európai Néppárt beavatottjai a magyar kormánypárttal való teljes szakításról beszélnek.
Kirobban egy Orbán botrány?
Kétlem.
Más dolog úgy célkeresztben lenni, hogy a fegyverben nincs lőszer.
Illetve lenne.
Tiborcz vej uram milliárdossá válása rossz lámpák révén. Apuka kőbányájának állami megbízásai. Mészáros szomszéd úr elképesztő gazdagodása. A szántóföldek szétosztása. És még tucatnyi akkora ügy, hogy még a jól berúgott Strache sokkal kevesebbért kényszerült távozni.
Magyarországon nem lehetséges olyan botrány, amely megingatna 2.5 millió Orbán-hívőt. Annyi meg elég a folyamatos kétharmadhoz.
Mindenesetre Orbán tudja, hogy ő a vad. Figyelni fog minden rezdülésre.


Szólj hozzá

botrány Orbán vadászszezon FPÖ