2019. már 27.

Elhiszed, hogy a presszó-kávé is magyar?

Elhiszed, hogy a presszó-kávé is magyar?

illy_ferenc.jpgIván Gizella

Illy Ferencről van szó, akinek a vérbeli olasz eszpresszót köszönhetjük, ő találta ki, hogy a kávét vákuumcsomagolással lássák el, Így semmit sem veszít az aromájából, és ő alkotta meg az első automata kávéfőzőt is. Nevét manapság is az egyik legnagyobb olasz márka, az Illy caffé viseli. 
A későbbi magyar kávékirály 1892-ben született Temesváron. Az apja asztalos volt, aki egy német nemzetiségű temesvári hölgyet vett el feleségül, ebből a kapcsolatból született a kis Ferenc. 
Furcsán hangzik, de az I. világháború forgataga sodorta a kávéipar felé a magyar fiút. 1914-ben, 22 évesen besorozták az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe, de sikerült túlélnie a borzalmakat. A háború vége Triesztben érte, ahol a szerelem is rátalált. Ott megismerkedett egy olasz zongoratanárnővel, Vittoriával s hamarjában el is vette feleségül. Két gyermekük született, a családfő pedig kávékereskedésben dolgozott. Itt szembesült vele, hogy képtelenek frissen tartani a kávészemeket. Illy Ferenc pedig kitalálta a megoldást, a vákuumcsomagolást. 
1933-ban alapította meg a ma is létező és eurómilliókat forgalmazó Illy caffét, majd két évre rá megálmodta az első automata eszpresszófőző gépet is, amit le is védetett. Dúsgazdag ember lett, és idővel a fiának, Ernestónak adta át a cég vezetését.
A fiú később tudományos szintre emelte a kávégyártást, kávés egyetemet is alapított Triesztben, amelynek magyar tagozata is van. A családi vállalkozást később Illy Ferenc unokái vették át. Jelenleg Andrea Illy a cég vezetője. A másik unoka, Riccardo néhány éve egy interjúban mesélt a nagypapáról. 
Mint mondta, Ferenc mindig is büszke volt a magyarságára és a feleségét megtanította a magyaros ételek elkészítésére, gulyás például rendszeresen volt az asztalon. Szerinte amúgy Illy Ferenc titka az volt, hogy mindig hallgatott a megérzéseire. 
A családi legendárium szerint az I. világháború során például egy barakkban időzött a katonatársaival, ám rossz érzése támadt, kiment az épületből és az erdő irányába sietett. Fél perc múlva bombatalálat érte a barakkot és mindenki meghalt. Az unoka szerint az is kellett a nagypapa sikeréhez, hogy mert kockáztatni és nem félt attól, hogy mi lesz vele anyagilag, ha nem jön be a számítása. Általában bejött.
Illy Ferenc, aki magyar létére lett kávészakértő Olaszországba, immár legenda. 1956-ban, 64 éves korában hagyta itt a földi világot.

Szólj hozzá

kávé presszó illy