2019. feb 15.

Az Akadémia is belehal majd

Az Akadémia is belehal majd

akademia_tuntetes.jpgBruck András
Szerencsés az a nép, amelyik hihet a politikusainak, és szerencsétlen, amelyik nem. De a legszerencsétlenebb az, amelyik ócska, züllött politikusoknak hisz. 
Íme. Egy újságíró ekképp összegezte, mit hallott kedden az Akadémia megmentésére szervezett tüntetésen, igaz, nem a szónokoktól. 1/ „Az Akadémia vezetése az utolsó pillanatig azt hitte, hogy becsületes emberekkel tárgyal.” 2/ Az akadémiai világot „őszintén meglepte, hogy a kormány a kezdetekről fogva hazudott a vele tárgyaló akadémikusoknak…” 
Szóval kilenc év tapasztalataival nem tudták, kikkel van dolguk. Netán arról se tudnak, mi történt tőlük alig pár száz méterre a CEU-val? Nem követték volna a hazudozásnak, átverésnek, macska-egér játéknak azt a másfél éves folyamatát, amely során eltorzult személyiségű figurák szórakoztak egy nemzetközi színvonalú oktatási intézménnyel? Mindegy, most követhetik, mert az Akadémiának is ez lesz a sorsa. 
Most már hiába nevezte Pálinkás József, az Akadémia előző elnöke „nemzetellenesnek” a Palkovics tervet, előbb, sokkal előbb kellett volna megvilágosodnia. Láthatta volna, hiszen itt 2010 óta minden nemzetellenes. Az is az, ha Orbán „segít” hétszemélyes autóhoz juttatni a nagycsaládosokat. Amikor úgymond „ad”, az is abnormális, ezeknek nincs egyetlen nemzetépítő intézkedése sem. 
Az Akadémia elnöke, Lovász László tudja, hogy nagy a baj: „Nem szabadna részt venni egy ilyen törvénytelen rendszerben, de abba fél éven belül belehalunk”, mondta tegnap. A Palkovics terv pedig valóban törvénytelen, mert az Akadémiának járó pénz benne van a parlament által jóváhagyott költségvetésben. Palkovics ezért nem követelhetné, hogy az Akadémia kutatóintézetei ezentúl pályázzanak különböző pénzekre. Aztán vagy odaadja, vagy nem ez a mérnökből lett szenvedélyes verőlegény. A Palkovics terv költségvetési csalás, csak hát a legfőbb ügyész is a rendszer része. 
Az Akadémia vezetősége mégis úgy döntött, hogy elfogadja a törvénytelen pályázati rendszert, ha Palkovics írásban adja, hogy megkapják a nekik járó költségvetési pénzt. Tehát úgy tesznek, mintha hinnének ennek a nímandnak. Mert nem merik kenyértörésig vinni a vitát, ezt mondta Lovász László. Ahogy az ellenzéki képviselők se mernek kilépni az egyedül nekik hasznot hozó parlamenti keretekből. Aki mer, az nyer, de itt mindig csak Orbán mer. Most majd Lovász László is megpróbál tovább lavírozni, de nem fog sikerülni neki, ahogy előtte még senkinek nem sikerült. Majd akkor áll fel, amikor már mindegy.
Abban, amit Orbán most akar,
vagyis immár a tudósokat, a tudományt is tőle függővé tenni -, talán van valami logika is, újfajta EU-pénzelosztás?, de az sokkal inkább a szokásos hatalmi téboly. 
Így működik a diktátor, a diktatúra. Nem maffiaállam, nem hibrid rezsim, diktatúra. Csak be kéne végre ismerni. És ha Palkovics most netán enged is, az csak taktikázás lesz, és átmeneti. Mert Orbán soha nem enged, és ő már ebben is döntött. Ahogy rólunk, az egész országról. 
Vagy ő bukik, vagy mi.

 

Szólj hozzá

Akadémia CEU Bruck András