2019. feb 14.

A stílus – a párt

A stílus – a párt

romagyilkossag-fidelitas.jpgKereszty András

Nem tetszik a debreceni Fidelitasnak az a konferencia, amit, ma csütörtökön tartanak a romagyilkosságokról a város egyetemén. Ötfős flashmobot is szerveztek az intézmény elé, ahová egyebek mellett „Ez nem a CEU, elvtársak” feliratú transzparenssel vonultak. A Fidesz ifjúsági szervezetének az a baja az „Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” című rendezvénnyel, hogy „szakmai konferenciának álcázva egyetemi politizálást szerveznek”. Ez eddig rendben is lenne. Belefér a szabad véleménynyilvánításba. Csak kissé furcsa, hogy miért szúrja a Fidelitas ifjainak szemét egy olyan konferencia, amely az újabb kori magyar történelem egyik legocsmányabb gyilkosság-sorozatával foglalkozik.

Kácsor Zsolt a romagyilkosságokról szóló könyv (http://www.ahonapkonyve.hu/KACSOR-ZSOLT-NEM-LESZEK-ALDOZAT-d22.htm szerzője ugyanakkor közzétette a debreceni Fidelitas közleményét arról, hogy miért is tüntetnek. Érdemes az írást stílustanulmányként kezelni. A szöveg:
"Fontos, hogy tisztázzuk, kiket is szólaltatnak meg a konferencián. A pénteki előadók közt találhatjuk Gulyás Józsefet, aki az SZDSZ egyik alapító tagja, s hosszú időn keresztül volt a mostanra már nem létező párt országgyűlési képviselője. Meghívták Kácsor Zsoltot is, aki 15 éven át volt a Népszabadságnak hívott kommunista pártlap propagandistája, s maga is szerepelt Soros fizetési listáján. Részt vesz Kirs Eszter, aki 2013 óta a Magyar Helsinki Bizottság egyik jogi előadója. Ez az álcivil szervezet, azon rendszerellenes erők egyike, amely politikai pártként viselkedik, s aktívan segítette annak a hazánkat lejárató Sargentini-jelentésnek a telehazudását, melynek vádjait még az EP-képviselő kisasszony hazájában sem hisznek el. A rendezvény egyik moderátora Ónody-Molnár Dóra, aki szintén az olvasók érdeklődése hiánya miatt megszűnt Népszabadság munkatársa volt, s munkájának jelentős része a polgári kormány támadásából áll. Ráadásul annak az Ónody Tamásnak a felesége, aki közel egy évtizeden át vezette a belpesti SZDSZ-t és Kóka János hű inasa volt. A magyar oktatásnak csak károkat és káoszt okozó SZDSZ-es miniszter, Magyar Bálint bértollnoka, Krémer Balázs is részt vesz a konferencián. Ne legyenek tehát illúzióink, ilyen impozáns balliberális, soros-zsoldos felhozatal mellett fel sem merül a politikamentesség vélelme."

Nézzük, hogyan fogalmaznak a Fidesz legképzettebbnek gondolt ifjú egyetemistái.

1. Mi a Népszabadság? Az olvasók érdeklődése miatt megszűnt kommunista pártlap.
2. A lap munkatársa? Propagandista, aki szerepelt Soros fizetési listáján.

3.A Magyar Helsinki Bizottság ? Álcivil szervezet. Rendszerellenes erő.

4. Aktívan segíti a hazánkat lejárató Sargentini jelentés telehazudását.

5. A magyar oktatásnak csak károkat és káoszt okozó Magyar Bálint miniszter.

6. Munkatársa bértollnok.

7. Az előadók? Soros-zsoldos felhozatal.

Az embernek önkéntelenül Cyrano Orr-monológja jut az eszébe:

Ez szimplán hangzik... Így nincsen hatása! Mondhatta volna szebben, kis lovag..,

Magyarország legnagyobb példányszámú politikai napilapjáról azt állítani, hogy az érdeklődés hiányában szűnt meg, az bizony enyhe túlzás. Elég lenne ehelyett azt mondani, hogy pártunk és államunk vezetőinek érdeklődése hiányzott a lapban közölt vélemények iránt. Hogy ez a fogalmazás (pártunk és államunk) a Kádár-korszak közleményeire emlékeztet. Akkor a „rendszerellenes erő” micsoda. Nem ugyanannak a nyelvi kultúrának a terméke ez is?
És a kötelező sorosozás? Szegény népszabisoknak biztosan jól jött volna, ha szerepelnek Soros fizetési listáján, és nem pedig Heinrich Pecina emberei állapítják meg a fizetésüket. De Sorosnak minden Fidesz-közleményben helye van. Ez szimplán hangzik, mondaná Cyrano, ezért unalmas. Ráadásul a konferencia előadóiról csak annyit képes állítani az ifjú fogalmazók köre, hogy „impozáns soros-zsoldos felhozatal”. Nem jut az eszükbe az a lehetőség, hogy az olvasóban felmerül a gondolat, hogy ifjaink (és az őket instruáló vének) fogalmazványaiban azért szerepel annyit a „zsoldos”, a „fizetési lista”, a „bértollnok”, mert a sok sületlenségért megfizetik őket. Ráadásul azt sem gondolják végig, mi ellen akcióznak.

Kácsor Zsolt így reagált: „Höhöhö, a debreceni Fidelitas tiltakozik ellene, hogy én is részt veszek a magyar cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságról szóló, pénteki debreceni konferencián. Merthogy Soros embere vagyok. Lehet, hogy Soros emberének lenni nagyobb bűn, mint ártatlan cigányokat ölni? Csak kérdem...

 

 

Szólj hozzá

Fidelitas konferencia roma-gyilkosság