2019. feb 13.

Téved, kedves doktor!

Téved, kedves doktor!

orbankiraly.jpgGaál Péter

"...a mai orbáni rezsim NEM diktatúra, a liberális demokrácia minden követelményének megfelel. (...) Az orbáni rendszer hasonlít egy középkori feudalizmushoz, annyi különbséggel, hogy ma kénytelenek a Lisszaboni Szerződésben leírt szabadságjogokat biztosítani. Ez megvan, de ezek mellett minden további nélkül hosszú távon biztosítani tudják a liberális demokrácia keretein belül a hatalmukat és a mérhetetlen korrupciójukat" - posztolta valaki ( egy doktor) nemrég.
A régi probléma, és félreértés: forma kontra tartalom. Előbbi mondatból nem a forma vagy a tartalom a probléma, hanem a KONTRA. Ugyanis NEM kontra. Normális körülmények között A FORMA A TARTALOM KIFEJEZŐDÉSE. Ezért előzi meg a prioritási sorban (a kettő már sor) a tartalmat. A többi a félreértés, az tudniillik, hogy MI A TARTALOM. De ez nem a forma hibája, sem a tartalomé, még csak nem is a kifejezőé, hanem a KONSTATÁLÓÉ. Rég írtam ennyi nagybetűs szót egymás után, de úgy tűnik, most muszáj. Amikor az idézetet posztoló urat valaki megkérdezte, hogy most tulajdonképpen kivel van, az úr azt válaszolta, hogy az illető adja vissza filozófiai diplomáját, ha a jelen magyar politikai berendezkedést másképp értelmezi, mint ő (akinek állítása szerint pszichológus doktori végzettsége van). Nos, azon túlmenően, hogy a suszter ne a konyhában okoskodjon, a filozófust meg szeretném nyugtatni, hogy nem kell visszaadnia semmit, hacsak nem Schmitt ex-doktor vagy Semjén doktor nyomdokain haladva szerezte a végzettségét.
Látják, én is figyelmetlen vagyok. Szóljon mentségemre, hogy ezúttal szándékosan, az érthetőség kedvéért. A forma ugyanis nem "normális körülmények között" a tartalom kifejeződése, hanem MINDIG. Mindig VALAMINEK a kifejeződése, kérdés, hogy MINEK. Emberi megnyilvánulásoknál is. Állati megnyilvánulásoknál is, sőt növényi megnyilvánulásoknál is. Ez a mondat az "orbáni rezsim" esetében úgy lett volna helyes, hogy "normális körülmények között a forma azt a tartalmat fejezi ki, amit vele kommunikálnak", azaz a valóságot (a valóság szubjektív mivoltát most nem tárgyaljuk, sem a "tények" eltérő értelmezését, mindössze a közvetítői szándékot). De miért a konstatálóban van a hiba, és nem abban, aki a hamisan felfogott tartalmat - a meghamisított valóságot - közvetíti? AZÉRT, MERT ENNEK ALAPJÁN FOG DÖNTENI. Nem a propagandista, hanem ő. Csilicsali Csalavári Csalavér csak azt adja, mi az ő lényege, de annak megfelelően adja, ami a célközönség lényege. Egy pszichológus doktor kisujjában kell ennek lennie.
A kedves doktor úr első idézett mondatát korrekten így kellene megfogalmazni: "...a mai orbáni rezsim LÁTSZÓLAG nem diktatúra, [mert] LÁTSZÓLAG a liberális demokrácia minden követelményének megfelel". (És most azt se fogjuk tárgyalni, hogy mi fán terem a "liberális demokrácia", amely kifejezés mindkét szava még finoman szólva is erős ferdítés, kevésbé finoman szólva pedig egyszerűen nem igaz, ugyanazon itt tárgyalt okoknál fogva, amely okokból a doktor úr kijelentése is tévedés.) 
Mimikri. Maszkirovka, ahogy az oroszok, (nem csak a legendák Patyomkin hercege óta) minden álcázás nagymesterei mondanák. Fogalmazás kérdése, mondta az anyukám, hiszen ő nem hazudik, ha hazudik, csak nem mond igazat. Végtére is orvos volt, és egy orvosnak néha nagyon ki kell centizni a közléseit. Minden jó orvos egy kicsit pszichológus is, bár ez a tényvalóságon vajmi keveset változtat. 
Hát kérem szépen. Készítsenek egy ürülék alakú és színű FINOM süteményt, majd próbálják feltálalni a gyermeküknek. De lehet jól kinéző, jó étel is, nem megfelelő színezékkel, vagy akár eszcájgon. Vagy olyan, ami emlékezteti őket másvalamire, amit nem szeretnek. Nos, a dizájn ennek éppen ellenkezőjére törekszik, függetlenül az árutól. A dizájnereket nem kóstolónak fogadják fel. Biztosan tudják, miből készülnek a fényképeken szereplő hamburgerek, cukrászati termékek, egyéb ételek. Borotvahabból, ragasztóból, gépolajból, cipőpasztából, fűrészporból. Lehet, hogy tesznek hozzá valami élelmiszert is, de a KÉP a lényeges. Van azonban egy óriási különbség ezek között és a gyakorlati maszkirovka között: ellentétben az álcázott valósággal, ezeket nem kell megenni.
Fogalmazás kérdése, kedves Olvasó. Nem a valóság - a lényeg - a fogalmazás kérdése, hanem a sugalmazott valóság. A valóság mindig valóság, legfeljebb eltérően értelmezik. Hogy a doktor úr szakmájába is belekontárkodjak, ahogy ő a filozófiába - pedig ez nem is filozófia, hanem a szimpla hétköznapok félreértése -, képzet helyett mint TÉVKÉPZET csapódik le. Eleve annak szánják. Egy bűvész barátom az orrom előtt varázsolt egy ötezresemből ötszázast, ma se tudnám megmondani, hogyan. Közvetlenül előtte álltam, egy méter se volt köztünk. Viszont utána visszaadta az eredetit. Na, ez a különbség az orbáni demokrácia és a demokrácia között, bármi légyen is az utóbbi. Itt és most az a lényeg, hogy NEM AZ. 
A doktor úr szíves figyelmébe ajánlom a "védőőrizet" kifejezést. A nácik előszeretettel használták, Dachautól kezdve, ahol Theodor Eicke "papa" bábáskodásával az első koncentrációs tábor nyitotta meg védő kapuit. Ezzel a logikával tökéletesen igaz volt. Kívülről senki meg nem támadhatta vagy ki nem rabolhatta a foglyokat. Tulajdonképpen be se voltak zárva. Az csak a kapu volt. Ha valakit - ma - előzetes letartóztatásba helyeznek, ameddig a fogdán marad, élete - életminősége - döntően az előadójától függ. Hiába van előírva például, hogy x időnként csomagot kaphat, az már nincs külön rögzítve, hogy azt a csomagot az előadónak oda is kell adnia. Így működik az orbáni demokrácia is. Látszólag minden szabadságjog adva van, ahogy a szocializmusban is adva volt mondjuk a szólásszabadság, csak éppen gyakorolni nem lehet. Akkor azért nem lehetett, most ezért nem lehet. Akkor az elkövetőt szocializmus- szovjetellenes magatartásért rúgták ki az állásából, most valami másért. Annyi a különbség, hogy most egy plusz csavar is van benne. Mint a régi viccben a "de nincs rajtad sapka". Akkor törvény szerint nem lehetett kisiparnál nagyobb léptékben vállalkozni, ma azért nem, mert "Mészáros Lőrinc" elviszi a tendereket. Akkor az MSZMP jelentette a beugrót, ma a Fidesz-KDNP. Akkor a valutás boltban való vásárlás, lakás- telefonkiutalás, soron kívüli gépkocsi vásárlási lehetőség volt a prémium, ma föld és dohánybolt. E tekintetben csak a lépték változott. (Más tekintetben sok minden, de ennek az írásnak nem a jó gazda-rossz gazda a témája, hanem a gazda = gazda.)
A dizájn eredeti - természetből elleshető - funkciója nem a no name kínai bóvli óra szuper fadobozban, hanem a Rolex szuper fadobozban. 
Nem a Chokito-reklám, a "csúnya, de finom", hanem a SZÉP ÉS FINOM. 
Így, együtt, kedves doktor úr és kedves Olvasók.

Kép: OLKT grafika

 

Szólj hozzá

Orbán Gaál Péter feudakizmus liberalizmis