2019. feb 11.

Orbán önveszélyes

Orbán önveszélyes

kaszino.jpgKereszty András
Először is a gazdasági szakemberek értékelése a Privátbankárból:
„Orbán Viktor tájékoztatása szerint a 7 pontos akcióterv teljesülése esetén egy 3 gyermekes család összesen 37,5 millió, míg egy 2 gyermekes 22 millió forint támogatást kaphat az államtól – ahogy a kormányfő fogalmazott – az életkezdéshez és az otthonteremtéshez. Ez a 3 gyermekeseknél úgy jön ki, hogy új és immár használt lakásra is kaphatnak 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), valamint 15 millió forintért igényelhető kamattámogatott hitelt, ezt fejeli meg az újabb 10 milliós kedvezményes kölcsön, bár a miniszterelnök azt nem részletezte, hogy azt milyen célra lehet felvenni. Az így kijövő 35 millióhoz járna még  2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás autóvásárláshoz. Érdemes még hozzácsapni az összeghez azt a 4 millió forintot a három gyermekesek esetében, amit a jelzáloghitelből lehet törleszteni állami támogatással. Mindezek a 377 ezer potenciális alannyal számolva horribilis, 11 ezer milliárd forintot meghaladó összeget jelentenének, amennyiben minden szóba jöhető nő maximálisan élne a lehetőséggel, és közülük - becslésünk alapján - 200 ezren két gyermekig jutnának el, míg 177 ezren három gyermeket vállalnának. 

Tizenegy ezer milliárd forint. Az ország nullszaldós működési költségvetésének 2019. évi kiadásai és bevételei a tervek szerint 16 578 milliárd 886,5 millió forintra rúgnak. Tizenhatezer milliárd! Vagyis Orbán család-programjára odaígérte az ország egyéves költségvetésének 60 százalékát.

Ez eddig csupán számtan. De a miniszterelnök valószínűleg a saját lábába lőtt.
Úgy látta, váltani kell a migrács-témáról, most jöhet a jóságos atyuska program. Ezt szajkózza majd a közszolgálatinak csúfolt, közbutító média.
Rövid távon sikeres lehet.

Egészen addig, amíg nem kell fizetni. Három-négy gyereket nem lehet néhány hónap alatt legyártani. De akinek már van kettő, három? Élettársak, akik hirtelen összeházasodnak?

Valamikor fizetni kell. És ha nem lesz miből? És ha az első részösszegek nem kezdenek kimenni az érintettekhez. Elég volt a nyugdíjak 2 napos csúszása, hogy rögtön országos pánik törjön ki.

Tizenegyezer milliárdra nincs fedezet. Tizenegyezer milliárd óriási kockázat. Első sorban annak az embernek, aki képes volt ekkorát ígérni. Igazi szerencsejátékos. Képes eljátszani az alsónadrágját is.

Szólj hozzá

privátbankár Orbán család-program Kereszty