2019. feb 10.

Róbert Lászlóról

Róbert Lászlóról

robert-laszlo_oreg.jpg
Gellért András

Nem írok nekrológot. Inkább csak elmesélek egy történetet, amely jól jellemzi a 93 éves korában elhunyt Róbert Lászlót, a magyar újságírás utánozhatatlan stílusú, kiemelkedően nagy tudású alakját. Sajnos nem tudom felidézni, hol és miként ismerkedtünk meg, talán a televízió Szabadság téri aulájában, vagy éppen a rádió, ma már nem létező Pagodájában. Arra emlékszem, óriási megtiszteltetésnek éreztem, hogy szóba áll velem, az akkor még szinte pályakezdő rádióssal. Jókat beszélgettünk, majd hónapokkal később megkérdeztem, lenne-e kedve jegyzeteket írni a Reggeli csúcs című műsorban, leginkább francia és olasz témákról. Cinecitta, Mastroianni, Greco, Gainsburg. Volt kedve. 
Előfordult, hogy ott a stúdióban írta meg a másnap reggel elhangzó jegyzetét, de arra is volt példa, hogy papír nélkül ült be a stúdióba, ahol csak mesélt és mesélt. 
A sokadik jegyzete után azzal az ötlettel álltam elé, mi lenne, ha meginterjúvolná Dany Brillant (akkor még szinte ismeretlen) francia sanzonénekest. Azonnal igent mondott, holott semmit sem tudott róla. Megszerezte a telefonszámát, majd beült a mikrofon mögé. Két perccel később pedig már úgy beszélgetett Dany Brillant-tal, mintha ezer éve ismernék egymást. Az énekes elmondta azt is, hogy orvosnak készült, de beleszeretett a sanzonba. Az interjú pedig csak nem akart véget érni, mert Róbert László nagyon kíváncsi volt, mindent tudni szeretett volna beszélgetőpartneréről. Valójában nem is interjú volt, hanem egy őszinte, érdeklődéssel teli baráti beszélgetés.

Szólj hozzá

Gellért András Róbert László