2019. jan 22.

Mag-Európa

Mag-Európa


merkel_es_macron.jpgKlug Csaba

Elindul a mag-Európa fejlődése. Mások a két sebességes Európáról beszélnek, de a lényeg ugyanaz.Ugrálhat a periférián Magyarország és Lengyelország, kekeckedhet Olaszország, de a populizmus megtörésére a két meghatározó európai állam tovább lép. Ha egyszer beindul a mag-Európa fejlődése, akkor ismét törekvés lesz ehhez csatlakozni. Közben azonban az EU két fő alkotója megtanulta: ehhez csak úgy lehet majd csatlakozni, ha a kulturális értékek és tradíciók megőrzésén kívül minden szuverenitást átadnak a jelöltek a belépéskor a mag-Európának. Ebben körvonalazódik az unió, mint önálló állam közös hadügy, pénzügy, költségvetés, egészségügy, gazdaságügy és oktatásügy bevezetésével. Szóval: létrejön az, ami ellen eddig Putyin Orbán segítségével dolgozott.

A britek kiválása csak erősíti ezt a folyamatot. Eddig is csak kerékkötőként voltak ismertek. Most megsavanyodhatnak a saját levükben. Az olaszok nem fognak örülni ennek a mai napnak. Épp most lyukasztották ki a saját költségvetésük hordóját, ömlik ki belőle a pénz, így reménykednek az EU segítségében, de nem kaphatják meg, mert túl nagy megterhelés lenne ez és a Párizs-Berlin tengely a saját megerősödését nem fogja kockára tenni az olasz kánaán-piknik miatt. Hadd örüljenek, majd lesz még böjtje ennek. Illetve már van, mert a tőzsde és hitelezők nem boldogok. Jön, aminek jönnie kell: drágábban jutnak az olaszok külföldi pénzhez, mert náluk befektetni elég merész dolog.

Így lassan tisztul a kép. Trump ellenségként lépett fel és ez segíti Európát abban, hogy lényegesen többet áldozzon a hadügy kérdéseire. Az ereje adott hozzá és a britek kiválása kényszeríti is őket. A nacionalista őrületnek ezzel feltehetően vége lesz, de minimum ez a vég kezdete. Ez a nemzetek laza szövetsége história nem működik. A nemzetek megosztók. Senkinek sem kell újra a "büdös oláh", "kutya szerb" stb. gyűlölködés, amibe minden nemzeti törekvés végül belegabalyodott, mert minden nemzet különbnek érzi önmagát és Isten által kiválasztottnak. Isten nem, az EU viszont megőrizte Európát egy újabb nagy háborútól. A balkáni háború beszédes bizonyítéka annak, mennyire veszélyes és kártékony a nemzet eszményítése. A nemzet romboló fogalommá lett.
Európa elindul azon az úton, amit az egykor szétaprózott német nyelvű országok bejártak a föderális Német Szövetségi Köztársaság létrejöttéig. Ez a hatalmas állam bizonyította életképességét, fejlődőképességét. Sőt ma a francia állampolgárság német állampolgárságnak számít és megfordítva. Ha ez a két állam összefonódik, akkor meghatározza a jövő Európáját.
Ja, hogy a magyarokkal mi lesz. Hát ők megint egyszer a rossz oldalon állnak...

Kép: M&M, Merkel és Macron

Szólj hozzá