2019. jan 17.

A barbárság kora

A barbárság kora

wallenberg.jpgSimó György
Ha már az újbarbarizmus gyökereinél tartunk: 1945-ben ezen a napon tartóztatták le és tüntették el az ostromlott Budapesten a nyilvánosság elől örökre a svéd Raoul Wallenberget a szovjetek. Magyarország még nem szabadult fel a németek alól, de már megszállták a szovjetek. Wallenberg a megelőző pokoli évben több ezer zsidót mentett meg a nácik és a nyilaskeresztek elől. 
Jó tett helyébe ótvar.
Nem így volt megírva a sorsa: export-importtal foglalkozott, ahogy én is, de a zsidótörvények miatt a magyar üzlettársa helyett neki kellett a negyvenes években Magyarországon üzleti ügyekben eljárnia, magyarul is megtanult. 
Aztán '44-ben őt küldte svéd kormány, hogy mentse, aki menthető az Auschwitzba induló vonatok felé hajtott emberek közül. 
Nem ő volt az első jelölt a feladatra, hanem Folke Bernadotte gróf, a svéd királyi család tagja. Őt a magyarok nem fogadták el rendkívüli követként, mert akkor már híre volt, hogy több tízezer zsidónak szerzett túléletet Európában. 
Ha Bernadotte Magyarországra jön, lehet, hogy őt hurcolják el Malinovszkij marsall emberei 45-ben, és ölik meg valahol Oroszországban, talán 1947-ben a moszkvai Ljubjankában. 
De nem ő jött. Bernadotte gróf túlélte 1945-öt, így aztán három évvel később az ENSZ képviseletében ő léphetett fel közvetítőként a zsidó állam kikiáltása után kitört palesztin-izraeli konfliktusban. 
Néhány hónappal később végezte ki az utcán egy cionista csoport, a gyilkosságot jóváhagyók egyike később Jichak Samir néven lett Izrael miniszterelnöke. 
Az is 17-e volt, csak szeptember. 
Wallenberg soha nem került elő, hivatalosan csak a huszonegyedik században nyilvánította halottnak a svéd adóhivatal. A szovjetek végig hazudtak róla, a szülei évtizedekig keresték, végül öngyilkosak lettek. 
Ezt mind emberek csinálták akkoriban. 
Aki tudta, mert öreg, hajtsa le a fejét. 
Aki nem tudta, mert öreg, olyan nincs.
Aki tudta, mert fiatal, ne hagyja, hogy sterilizálják az agyát. 
Aki nem tudta, mert fiatal, az már így is marad.
Bónuszul mindegyiküknek elárulom, amit csak most tudtam meg: hogy a Wallenberg úr unokája a tavaly meghalt, volt ENSZ főtitkár, a ghanai Kofi Annan második felesége lett.

Szólj hozzá

Wallenberg újbarbárság Simó