2019. jan 12.

Nőügyek, disznóügyek, pénzügyek

Nőügyek, disznóügyek, pénzügyek

„Nőügyekkel nem foglalkozom.” – Ja, és üzlettel sem!

soros_diszno.pngSerény Péter

Tetszenek emlékezni?. A kormányfőt arról kérdezték, miért tették ki a szűrét Szemerkényi Rékának, hazánk washingtoni nagykövetének? Aki, egyáltalán nem mellékesen e megbízatása előtt a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója volt. Na, erre, a nyilván kellemetlen politikai és humánpolitikai kérdésre bírta azt felelni a magyar kormány első embere, hogy nő-ügyekkel nem foglalkozik. És punktum. Az ország szövetségi rendszerében a legfontosabbnak vélhető nagyköveti poszt betöltését intézte el ekként, mintha csak x vagy y kolléga házasságtöréséről, nő-ügyéről volna szó. A nagykövet asszonyt, aki négy gyermekes családanya, feltehetően sértette e meglehetősen otromba aurájú „lerendezés”. Magyarországot, melynek nevében a kormányfő oly gyakran szeret szentenciázni, ez a „macsóra” hangolt pökhendi kijelentés bizonyosan sértette. Ha jól tudom, az utóbbi három évtized Magyarországának Szemerkényi Réka Washingtonban az első, és mindmáig egyetlen női nagykövete volt. 
És, igen, tetszenek emlékezni, ugye, hogy „Disznóölést illetően a kormánynak nincs dolga”. Merthogy ezt válaszolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, és nagyobbik kormányzó pártjának mindeddig örökös elnöke, mire is? Hát arra, amikor a t. Ház folyosóján megkérdezték tőle, ugyan mi a véleménye pártjának arról a (talán icuri-picuri) politikusáról, aki igen eredeti fotót ajánlott a köznek figyelmébe. Egy gyalázatosan égettre perzselt sertéstetemet, rajta e felirattal: „soros”, és hozzá ezzel a szóbeli ajánlással: „Mert ő volt a SOROS!” Igaz, a miniszterelnököt kérdezték, és nem a pártelnököt. Habár, aligha van ember az országban, aki ne vette volna észre, hogy Orbán-beszédektől, hivatalos óriásplakátokon át, a Magyar Országgyűlésben a pártja által elfogadott törvénycsomag megnevezéséig miféle uszítás (nem a szóhasználat felháborító, hanem a cselekmény-sor, amit jelöl!) zajlott és prolongálódik, igen: mindmáig, az azonos tulajdonnevű jótevő ellen. (Persze, „elvi”, ideológiai okokból. Az illető apja, bátyja, s maga is, bár másfajta, ideológiai okokból indított emberhajsza miatt keresett és talált menedéket Amerikában.)
Jelentem, látnivaló, hogy a „recept” bevált. Minden „kekec” (magyarán: elevenre tapintó!) kérdésre megvan az előre gyártott válasz. (Hogyisne! Miféle stáb volna az, amelyik ne tudná, hogy mik az épp aktuális pillanat időszerű, valódi kérdései!...) Így aztán Orbán Viktor egy (talán tolmáccsal érkezett, külföldi ) sajtómunkásnak, aki előtt még valaki más kapott szólási lehetőséget, mint a videofelvételen látható volt, felmutatta (nem a piros!) fehér lapot, vagy inkább szövegkártyát, mondván: "itt van a válaszom az ön kérdésére" Mindenesetre, van egy találós kérdésem. A „nő-ügyekre”, meg a „disznóölésre” gondolva, ugyan mit felelt a kormányfő, amikor vő, apa, jó szomszéd csudálatos meggazdagodásáról faggatták (volna)? Szabad a gazda? Hát persze, hogy ezt: üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ő maga (a kormány, az ország) „határozottan elválasztja egymástól a politikát és az üzletet.” Még mutatta is, igen erélyes gesztussal, hogy mennyire.
Ez utóbbi most, január 10-én történt, az úgynevezett kormányinfón, szám szerint a 127-iken. Idén az elsőn. Egyébként odakint a zimankós időben szépen sütött a téli nap.
sp

Utóirat. Ez javított változat. Szemerkényi Rékát eredetileg három évtizede általában első nagykövetnőként említettem. Többen figyelmeztettek, hogy Washingtont illetően ez áll, de UNESCO- és ENSZ-nagykövetnőnk volt már, illetve van: Bogyay Katalin, illetve bécsi nagykövet volt a 2000-2003 években Barsiné Pataky Etelka. Köszönöm, hogy voltak, akik szóltak a tévedésről, amit nemcsak sajnálok, hanem, a fenti szövegben eszerint javítottam is. sp

Szólj hozzá

pénzügyek nőügyek Orbán disznóügyek