2019. jan 06.

Civil Becsületrend

Civil Becsületrend

antalandras_diakonus.jpg„A Magyar Civil Becsületrend kitüntetéseit idén nyolcadik alkalommal adjuk át a Fészek Művészklubban február 10-én, 11 órakor – írta az Ars Humanica Hungarica Kör. A két kitüntetett: CEU tanári kara és&. A kitüntetettek méltatását Bitó László és Beer Miklós vállalták. Bródy János barátunk fog dalaival bennünket felvidítani.”

Az Ars Humanica Hungarica Kör, amelyet tudósok, egyházi személyek, művészek és a művészet pártolói alkotnak, 2011-ben alakult és megalapította a Magyar Civil Becsületrendet, hogy ily módon ismerje el a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket. A Magyar Civil Becsületrend anyagi díjazással nem járó évenkénti kitüntetés, amelynek értékét kizárólag az azt odaítélők által képviselt szellemi-erkölcsi tőke adja. A kitüntetés nyilvánosan igazolt elismerése annak a példaértékű tevékenységnek, amit a kitüntetett az emberek érdekében végzett, amely tevékenység a világ minden táján elismerést és tiszteletet érdemel politikai és vallási szempontok szerinti megkülönböztetés nélkül. A Magyar Civil Becsületrendet minden évben egy alkalommal, február 10-én, gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány mártír miniszterelnökének születésnapján adja át a Kör kitüntetetteknek. Jelképes üzenetű ez a nap, amit a Kör tagjai a civil függetlenség és egyéni önfeláldozás napjának tartanak.

Ki az az Antal András? A szemlélek blog ezt írta:

„Több lakos jelezte a hatóságnak, hogy Antal András (a fotón ő látható Ferenc pápa mellett)római katolikus diakónus – aki a téves megfogalmazásokkal ellentétben nem pap – élelmiszert adományoz szükséget szenvedőknek. Ezek a tartós élelmiszerek azonban a feljelentők szerint nem biztonságosak, adta hírül a szoljon.hu.

A történet nem csupán azért megdöbbentő, mert tartós élelmiszerek adományozása az egyházak rendszeres tevékenységéhez tartozik, hanem mert több érintett úgy sejti, hogy olyanok panaszolhatták be az állandó diakónus tevékenységét, akik korábban maguk is részesültek hasonló segítségben. Lehet, hogy most mások kaptak, ők nem, s irigységből jó szándékú embereknek akartak kárt okozni? Pontosan nem lehet tudni, de esélyes, hogy ilyesmi állhat a háttérben.

De mi a helyzet a tevékenység jogszerűségével, az élelmiszer "biztonságosságával"? Csépa katolikus plébániája a Váci Egyházmegyéhez tartozik, így Beer Miklós püspököt kértük a helyzet tisztázására. – Jó ideje szabályozott keretek közötti együttműködést valósítunk meg az úgynevezett Élelmiszerbank szervezettel, akik a multinacionális kereskedelmi áruházláncok feleslegessé vált, de még használható termékeit mentik meg a leselejtezéstől – tájékoztatta a SZEMléleket a váci főpásztor. Ami az üzletekben már nem árulható, menne a kukába, viszont a kreatív segítő személyek közreműködésével a még felhasználható, tehát nem romlott élelmiszerek az erre rászoruló családokhoz kerülhetnek. Ebben a folyamatban játszik közvetítő szerepet a katolikus egyház is – érthető módon, hiszen jól ismerik, kinek van valóban szüksége felkarolásra, ki él nehéz körülmények között."


Szólj hozzá

Antal András diakónus Civil Becsületrend Ars Humanica Hungarica