2018. dec 23.

A hazudós riporter esete

A hazudós riporter esete

spiegel.jpg

Kereszty András

Mit tegyen egy főszerkesztő, ha kideríti azt, hogy sztárriportere folyamatosan hazudik. Történeteket talál ki. Nyilatkozatokat meghamisít. Olyan emberekről ír, akikkel sohasem találkozott. Mit tehet ilyenkor egy főnök?
A válasz: nem mindegy, hogy melyik ország, melyik szerkesztőségében dolgozik az illető. Ha a hazudós sztárriporter Németországban él és meghamisított cikkeit a Der Spiegelbe írja, mint Claas Relotius, akkor bajban van. Maga a főszerkesztő és helyettese kér bocsánatot az olvasóktól, vezeti a vizsgálatot és hajítja ki többszörösen díjazott munkatársát. A Der Spiegel épületének az aulájában ott van ugyanis az alapító főszerkesztő utasítása ezüst betükkel: „Azt írd, ami van”.
A fantázia dús Relotius remek stílusban előadott kis „novellácskákat” adott el tényriportnak. Például egy 13 éves szír gyerekről, aki Asszad elleni graffitikkel politikai mozgalmat indított el és most börtönben ül. Egy amerikai nőről, aki keresztül-kasul utazza be az Egyesült Államokat, hogy hatósági tanú lehessen méreg-injekcióval végrehajtott kivégzéseken. Amerikai aktivistákról is szolgál történetekkel, akik a mexikói illegális bevándorlókat akarják távol tartani a hazájuktól.
A Der Spiegel belső vizsgálata már Claas Relotius 14 riportjáról állapította meg, hogy teljesen vagy részben hamis.
Ennek a fantáziadús Relotiusnak az a baja, hogy nem Magyarországon működik. Egy országban, amelynek a miniszterelnöke képes azt állítani, hogy a Budapest utcáin tüntetők fizetést kapnak ezért Soros Györgytől. Ezt a teljes képtelenséget aztán a kormánymédia belekiabálja az emberek arcába. Claas biztosan finomabb módon fogalmazna meg gyanúsításokat. Sőt, hivatkozna a megfelelő forrásokra is.
Szóval mit szólna a Magyar Idők, az M1-2-3-4 főszerkesztője, a megyei lapok valamennyi főszerkesztője, akkor, ha kiderül, bármelyik munkatársa hamis híreket gyárt? Hát semmiképpen sem azt, amit a Spiegel élén álló Steffen Klusmann, Dirk Kurbjuweit páros. Nem lenne semmi vizsgálat. Vagy igen, akkor legfeljebb annak a megítélését vizsgálnák: MEGFELELŐEN HAMIS-e a riport ?

Szólj hozzá

botrány álhír magyar média Der Spiegel