2018. nov 01.

Viccelődnek vele, de nem tréfa

Viccelődnek vele, de nem tréfa

urbol.jpgViccelődnek vele, pedig egyáltalán nem tréfa. A magyar űrkutatás világhírű, de a lépést tartani kellene a többi nemzettel, ha nem akarjuk veszélyeztetni eddigi eredményeinket. Ha a kormányzat nem lép sürgősen, akkor bizony még az is elképzelhető, hogy hamarosan román zászló alatt repkednek a világűrben magyar fejlesztések, magyar cégek munkái. De nem csak „odafönt” lehet gáz, hanem az elmulasztott döntések hatására a Földön is. Nagyon kemény meglátások és megállapítások következnek

Csuri Ákos

az ELTE tudományos főmunkatársával, Dr. Ferencz Orsolyával készült interjúnkban.

Augusztus huszadikán mindenki az ég felé néz este, mert csodálja a tűzijátékot. Ön is arra néz, de valószínűleg azért, hogy támogatást szerezzen az űrkutatásnak, hogy ez az amúgy létező és fontos tevékenység ne maradjon le, ne essen ki a versenyből, és egyáltalán Magyarországot továbbra is ott jegyezzék, ahol jegyzik. Jól látom én ezt?

Igen, nélkülözhetetlen, hogy kormányzati szerepvállalással Magyarország a magyar űrkutatás sorsát hosszútávra, sok évre előre rendezetté tegye, mert a XXI. század egyértelműen a tudásról, az innovációról, a technikai robbanásról és ennek keretében az űrkutatásról is szól. Minden magát komolyan vevő ország - legyen az kicsi vagy nagy - akár a velünk összemérhető környező országok (Csehország, Románia, Bulgária), akár a nagyok (Kína, India vagy Oroszország), akik a XXI. századot komolyan veszik, úgy gondolják, hogy ezt a kérdést nem lehet megkerülni. Magyarország nem áll rosszul ebben a versenyben, egyfajta módon versenyelőnyben van. Ezt a versenyelőnyt még elsősorban az elődeinknek köszönhetjük, azoknak az óriásoknak, akik előttünk sokszor nagyon nehéz politikai körülmények között, a hazaszeretetüket nagyon komolyan megélve tettek és dolgoztak azért hetven éven át, hogy Magyarország ezt a versenyelőnyét megszerezze és megtartsa. Ezt a tőkét nem szabad elveszítenünk.

Miért? Van rá esély?

A XXI. században az az ország fog mind geopolitikailag, mind gazdaságilag kedvező helyzetbe kerülni, aki önálló, innovatív technológiai újításokkal tud előrukkolni. Ennek az az egyszerű oka, hogy az egész Föld olyan mérvű változás alatt van, amivel az emberiség az elmúlt 1 millió évben még nem nézett szembe. Kinőttük az ökológiai fülkénket, a jelenlegi technológiáinkkal ennyi - 8 milliárd - ember ezen az életszínvonalon nem tud a bolygón létezni. Feléljük a Földet.

Biztató... Van kiút?

Két irány lehetséges. Az egyik egy nagyon nagy létszámú tömeges pusztulással jár, hatalmas katarzissal, amikor még az is erősen kétséges lehet, hogy a bioszféra sérülésmentesen ki tudja iktatni az embert a rendszerből.  A másik út az, hogy technológiát váltunk. Mint amikor a lovasszekerekről átnyergeltünk a robbanó motorra. Vagy még korábban, amikor elkezdtük a mezőgazdasági földművelést és a fejlődés során egyre komolyabb technikákkal egyre több embert tudott egy hektárnyi termőföld eltartani.

A Föld technológiai forradalom előtt áll. Ami nagyon gyorsan és nagyon nagy volumennel fog lezajlani.

Szólj hozzá

interjú Ferencz Orfsolya Csuri Ákos