2018. okt 22.

Macskák  (a felesleg)

Macskák  (a felesleg)

scotchwhisky.jpgGaál Péter
Tegnap, amikor kitettem a maradékot a sarkon levő villamos elosztódobozra (a telefonfülkém, amit ösztönzésképp le is fényképeztem párszor, már két éve megszűnt, megjegyzem, az elosztódobozra kitétel is ösztönző, néha már mások is kiraknak oda ezt-azt, legutoljára egy éltes cigány asszonyt láttam, nem elvinni, hanem ADNI), szóval, elgondolkodtam, hogy vajon a két vidéki jóember, a közszolga és a szerelője kiteszi-e? A maradékot, nem a felesleget. A MARADÉKOT. És mennyi maradhat nekik? Mert ha a felesleget is kitennék, akkor Magyarország mind a harmincezer hajléktalanja megszűnne hajléktalannak lenni. Nem költői túlzás. De azt beforgatták! kiálthatnak fel Önök. Be. Nem stadionba és kisvasútba, mert abba a közpénzt forgattak be (az uniós támogatások is közpénz), hanem... apropó, közpénz. Itt sokaknak eszébe juthat egy vicc. "Ha meghalok", szól egy alkoholista a társához, aki szintén alkoholista, "volna hozzád egy kérésem: locsolj egy üveg whiskyt a síromra! Megteszed?" "Hogyne", bólogat a társa, "de ugye nem bánod, ha előbb átfolyatom a szervezetemen?" 
Valahogy így kell értelmezni ezeket a vagyonokat is. Közpénz, ami átfolyik a háztartásukon. Újabban egyre kevesebbet törődnek a legalizálással is, de a látszattal semmiképp. A hívő hisz, a hitetlen mindig hitetlen marad. Becsatornázás, kérdése, nem tényeké és/vagy érveké. A jognak csúfolt törvénykezés pedig ebben a rezsimben engedelmes szolga. Nem hiába ez a szakmájuk. Szóval, a felesleg. A felesleg azért felesleg, mert álló pénz. Hogy ez a pénz jachtban, nyaralóban, effektív pénzben-ékszerben-más ingatlanban áll, vagy cégben, mindegy. Miért mindegy? A cég termel! Igen, a cég ÁLTALÁBAN termel. Ezek a cégek viszont nem termelnek, csak ÚGY TESZNEK. Nem piaci cégek, hanem valami olyasmik, mint a Habsburgoknak voltak az úgynevezett örökös tartományok. Persze a többi is a birodalmukhoz tartozott, csak azokat másképp számították, valahogy úgy, ahogy ma az uralkodó párt a nagy állami vállalatokat. A feudalizmus - a kronológiai feudalizmus, minden változatával - mai megfelelője, azzal a különbséggel, hogy jogilag NEM a sajátjukat osztogatják. Nem a miniszterelnök - pardon, ő nincstelen, legyen mondjuk Mészáros Lőrinc - földjeit, a házelnök, a miniszterek, a rokonság, a brancs földjeit, hanem az államét. Ami még maradt. Ellentétben egy egykori királlyal, ők nem lesznek Földnélküli Jánosok, legalábbis ameddig hatalmon maradnak, addig nem. 
Ezek a cégek nem a piacból élnek, a verseny szabályai szerint, hanem a versenyt kikerülve a közpénzek fosztogatásából. Arra jöttek létre. Amit csinálnak, annak lehet eredménye, de ez az eredmény nem méretik meg valós ár/érték arányában, hanem melléktermék. Az igazi termék a profit, ami villámgyorsan átkerül a magánvagyonokba, ahol természetszerűleg nem termel semmit, csak fogyasztják. Már, amit tudnak, mert még egy magyar miniszterelnöknek is egy ülepe van, bármilyen nagy is. Egyszerre csak egy autóban tud ülni, egy kanapén, egy palotában. Egyszerre csak egy Galamb-öltönyt hordhat (de hogy! ez az igazi művészet, ahogy egy kiváló szabó művét is tönkre lehet tenni), egy karórát viselhet, bár ha ebben is követi orosz barátai példáját, akkor abból azért többet is, ameddig fér a karjára.

Ezek felesleges vagyonok. Sőt, kifejezetten kártékonyak. Mind az országnak, mind nekik maguknak. Számukra nem is vagyongyűjtés már, hanem szenvedélybetegség. Ők úgy működnek, mint Kati barátnőm macskája, amit az egyik lányommal találtunk körülbelül négy hónaposan, éhesen, rühesen az Árpád-kilátónál (ezek ellenére gyönyörű macska volt, majdnem tiszta fehér, tigriscsíkos farokkal). Mihelyt otthonra lelt, és kapott rendesen enni, mindmáig - körülbelül tizenkét éves - nem tudott betelni vele. Annyit eszik, amennyit lát, és ha nem lát, lopkod. Mindenkitől, akitől tud, legelébb a többi lakótól. Cserébe viszont odapiszkít a lábtörlőjükre. 
És háromszor annyit nyom, mint normál pszichével nyomhatna. Ebbe is fog belehalni. Vagy ha nem ebbe, az csak azért lesz, mert valamely más kórság beelőz.

Igaz, ő nem ránt magával másokat. Látják, ebben is nagyobb a mi miniszterelnökünk, mint akár Attila, az egykori hun nagykirály. Az ő temetésén nem kell majd miatta lenyilazni senkit. Addigra meghalnak maguktól. 
Ebben az egyben valóban költségtakarékos, akár orosz barátai lágerei voltak a német KZ-kel ellentétben. Nem kellett se rovarirtógáz, se golyó. Megtette a hideg és az éhség is.

 

Szólj hozzá

miniszterelnök vagyonok Felesleg