2018. okt 07.

Ilyen a vereség, haver

Ilyen a vereség, haver

vae_victis_-.jpgBruck Gábor

Egy amerikai fogolytáborban, az al-Kaida terroristáját vallatják. Minden kérdés arra irányul, hogy hol van Oszama bin Laden.
A kihallgató teszi a dolgát. Vallat, kínoz, megtör, meggyötör. Kanna vizet tölt a fogoly szájába, 60 centis dobozba zárja, nyakörvet tesz a nyakába, mint a kutyának. Mindez nem túl szép. Majd megfogja a fogoly fejét, a szemébe néz, és azt mondja: 
This is what defeat looks like, bro. 
Ilyen a vereség, a legyőzöttség, haver. 
A jelenet egy filmben van (Zero Dark Thirty). Az 5 Oszkár díjra jelölt film hibátlanul mutatja milyen az, amikor teljesen és végérvényesen legyőznek valakit. A magyar ellenzék is 100 százalékosan le van győzve. 
 Érdekérvényesítő ereje megszűnt. 
 A közbeszédre, kultúrára gyakorolt hatása nincs. 
 Morálisan szétesett. Orbán azt tesz az ellenzékkel, amit csak akar. Ahogy a kihallgató tiszt a fogollyal.
De van itt még valami. Téged is legyőztek. 
 Nincs pártod. 
 Nincs hangod. 
 Nincs újságod, rádiód, sem tévéadód. 
 Ha európainak, demokratának, liberálisnak, progresszívnek, vagy akárcsak értelmiséginek gondolod magad, akkor lenézett, megvetett ember vagy.

A filmben a fogoly kilátástalan helyzetben van. A kihallgató azt mondja neki: figyelj, próbáld megérteni a legyőzöttség fogalmát A demokrata érzésű szavazó is kilátástalan helyzetben van. Fontos volna, hogy ő is megértse a legyőzöttség állapotát.
Ez nem olyan, mint a kártya, a sakk, vagy a társasjáték, ahol a vereséget felírod egy papírra, és új játékot kezdesz. Orbántól nem kapsz új lapokat.
Fontos volna tudatosítani, hogy ha még mindig lelkesen kiabálod, hogy „Orbán mondjon le, Orbán diktátor”, akkor még nem tudtál szembenézni azzal a ténnyel, hogy minket tönkre vertek.
És a megalázó vereség elsődleges oka nem Orbán Viktor, ehhez ő kevés volna. A demokratikus ellenzéket azért lehetett egymásután háromszor ripityára verni, mert az nincs. Szétesett. A mögötte álló domináns értelmiségi kultúra vált életképtelenné. Ezt a kultúrát hívhatod liberális életérzésnek, szárszói találkozónak, Heti Hetesnek, vagy a baloldal eszmék nélküli világának, egy biztos, ez a kultúra elvesztette a túlélő készségét. Azért mert nem volt baloldali, nem volt liberális, nem volt kapitalista, nem volt elég európai és nem volt elég demokrata. Azért mert semmiben sem hitt.
És ne áltasd magad, hogy minden baj azért van, mert a választáson csalt a Fidesz. Nagyobb a baj. Nézz rá Magyarország térképére és a helyzet védhetetlen, a szavazók 75 százaléka szélsőjobboldali: Fideszes vagy Jobbikos.
Mit tehet a demokrata érzésű szavazó?
Tavasszal lesz az Európa Parlamenti választás. Normális, ha azt érzed, hogy „kit érdekel”. Én is ezt érzem. Csakhogy ha a hajlamainkat követjük, és nem foglalkozunk a választással, a végén nagyon megfizetjük a nemtörődömség árát. Ha a tudatosságunk vezet, talán jöhet valami jobb is. 
Két választásunk van:
1. Jön az EP választás, és tesszük, amit eddig: valamely ellenzéki pártra szavazunk. A várható eredmény: Fidesz 2/3, esetleg 4/5. Nagy vereség, és kifogás nincs, az EP választási rendszer procedúrája korrekt, azt nem változtatták meg. Szóval, 4 éve talán még működött volna az összefogás, ma úgy tűnik biztos bukás.
2. Bojkott mozgalmat indítunk. Büszkén és hangosan nem megyünk el szavazni. Ezzel azt mondjuk, hogy elég volt az ellenzéki pártokból. És vehemensen ellenezzük Orbán Európa ellenes politikáját. A bojkott mozgalom rendszerellenes mozgalommá nőhet. Hogy ez milyen eredményt hoz, nem tudjuk, de az biztos, hogy a meglévő status quót ütni, vágni, támadni, vagyis kibillenteni kell. 

Kép: Vae victis. Visegrádi palota játékok

 

Szólj hozzá

Legyőzött ellenzék Bruck Gábor