2018. aug 19.

Multikulti

Multikulti

inn_partja.jpgIván Gizella

Dög meleg van. Utaztál ötszáz kilométert és bizony jó leülni az Inn partján egy padra. Ja igen, mert vannak padok. Körülbelül húsz méterenként. És tiszták. És kényelmesek. Az egyiken egy hidzsábot viselő nő ül és nézi a lassan fodrozódó vizet. Biztos hazagondol, de nem látom szomorúnak. Napbarnított arcán finom púder nyomai, a szája rúzsos. Biztos régen él már német földön. Arrébb egy mini játszótér, kínai, afrikai, indiai gyerekek ugrálnak és csúszkálnak. A szülők nem beszélgetnek, lehet nem is tudják egymás nyelvét, s valószínű, még a németet is csak törik, de a kedves mosoly nem marad el, mikor a fekete fiúcska felsegíti a kínai kislányt. Egy szöszke német fiú, van vagy öt éves, labdával érkezett, egy távol keleti nevelőnővel. A gyerek szétnéz és játszótársakat keres. Egy német ! népviseletbe öltözött bőrnadrágos arab fiú lett a kapus, akinek sűrűn rúgta a gólokat.
Ja kérem, itt minden rendben van.
Kora délután rovod a kilométereket a müncheni főutcán. Arab, fekete, sárga, barna, kínai, olasz, japán.. na és magyar.. s ki tudja még hány náció tagjai hömpölyögnek az emberáradatban. Az egyik boltban orosz lány szolgál ki, az étteremben szerb és magyar pincér is van. Valami hihetetlen nyugalom és békesség árad az emberekből. Az U bahnon sem húzódik senki félre, ha egy indiai, török, vagy arab ül mellé. De még csúnyán sem néznek egymásra. Jó itt lenni.
Ja kérem, itt minden rendben van.
S nem változik semmit a helyzet Tirolban sem. Egyetlen városban, vagy falucskában, vagy akár kétezer méter magasságban a hegyen, mindenütt ugyanaz a nyugalom és béke. Ausztria és Németország példát mutat. Lehet, sőt biztos, hogy vannak mindkét helyen olyanok, akik nem bírják elviselni ezt a multikulturális világot, de valószínű, hogy csak otthon morognak a négy fal között. 
Aztán átmégy Csehországba. Hogy meglásd Cesky Krumlovot, a csuda kis várost. Ahol legalább olyan a népek keveredése a turizmus miatt, mint a németeknél. S ez így is van jól, ez a város tényleg megérdemli a csodálatot. A rend őrei azonban nem biztos. Egy kis utcában, ahol az építkezés miatt nem lehet ugyan megállni, de sok a hotel és így az utazók kénytelenek a tilosban parkolni, csak a magyar kocsi kerekére kerül bilincs. Na igen. A tilos csak a magyar autóknak tilos. 
Ja kérem itt meg rend van.

Szólj hozzá

rend Innsbruck Iván Gizella