2018. aug 17.

Amerikában Orbán már a spájzban van

Amerikában Orbán már a spájzban van

Kulcsfontosságú cikk a New York Timesban

trump-es-orban.jpgPatrick Kingsley, The New York Times

Orbán Viktor magyar miniszterelnök éveken át sóvárgott azért, hogy Washington elismerje és dollármilliókat fordított lobbizásra és egyes agytrösztök támogatására.
A vidéki Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök uralja a médiát. Szövetségesei ellenőrzik a nagyobb regionális újságokat, amelyek támogatják Orbán bevándorlás ellenes programját és a demokratikus jogállam lebontását. Kritikus, független fórumok szinte nincsenek.
Tavaly novemberben úgy festett, ez változik. Még ha szerény mértékben is. A State Department bejelentette, hogy 700 ezer dollárral támogatja a vidéki Magyarország független médiáját. Ami a State Departmentet illeti, folytatta a szabad vélemény nyilvánítás támogatásának régóta meglévő hagyományát. Ami viszont az Orbán adminisztrációt illeti, ez nem volt más mint amerikai provokáció, amelynek kormánya 2012 óta egyfajta páriának tekintette a miniszterelnököt.
Kiválasztották a döntőbe jutottakat. Aztán meglepetésre júliusra halasztották a döntést, majd a State Department bejelentette, hogy a pénzt Európa más részén használják majd fel.
- Ez hatalmas győzelem – nyilatkozta Simonyi András Mr. Orbán korábbi NATO nagykövete, majd későbbi washingtoni követ. - Az üzeni, hogy Magyarország oké, Magyarország demokrácia. A nyilatkozat a budapesti Hír TV-ben hangzott el, ez egy magáncsatorna, amit Orbán egyik szövetségese vett át.Sok-sok éven át Orbán kormánya sóvárgott Washington elismeréséért, dollár milliókat fordított lobbizásra. Legtöbbször hiába.
Az Obama adminisztráció szinte kiközösítette Mr. Orbánt annak lopakodó diktatórikus tendenciái miatt, és büntetésként kerülte a kétoldalú, magas-rangú találkozókat. Amerikai diplomaták bírálták azt, hogy Orbán lesújt a civil társadalomra – Obama elnök is így tett. De most a Trump kormányzat ettől elfordul, és új kezdetet jelez Magyarországgal és Lengyelországgal. A változás aggasztja a demokráciáért és a jogállamért küzdőket, annak ellenére, hogy egyesek szerint Obamának az a taktikája, hogy elszigetelje Orbánt hibás volt, mert teret engedett az orosz és kínai befolyásnak.
Trump elnök nem csinál titkot abból, hogy az erős vezetők híve. Bár ezek dicsérete néha nincs összhangban kormánya politikájával. Mindenesetre Orbán esetében az amerikai politika Trumpot látszik követni.
- Trump elnök úgy látja, hogy ő nagyon erős vezető – mondta egy interjúban David. B. Cornstein, Trump régi barátja, aki júniusban lett az Egyesült Államok budapesti nagykövete. - És a mi elnökünk csodálja az erős vezetőket és arra számít, hogy kapcsolatunk előre halad.
Több európai diplomata és politikai elemző szerint Trump fordulata Magyarországon megerősíti azt a véleményt, hogy kormányzata meg kívánja osztani erős gazdasági vetélytársát, az Európai Uniót.
Trump gyakran kritizálta az Uniót, még „gazdasági ellenségnek” is nevezte, miközben annak lázadó, populista erőit dicsérte. Korábbi főtanácsadója Stephen K. Bannon a jövő évi parlamenti választások előtt létre kívánja hozni a szélsőjobboldali politikusok szövetségét, az új németországi nagykövet Richard A. Grenell kijelentette, szeretné, ha az egész kontinensen a konzervatív erők kerülnének hatalomra.
- Úgy vélem, hogy Magyarországot arra használják, mint Európa más országainak nacionalista vezetőit, hogy megosszák az Eutópai Uniót – mondja Jiri Pehe, aki a 90-es években Vaclav Havel cseh elnök kabinetfőnöke volt. - Nagyszerű, hogy a nyitást Magyarország felé most Wasingtonban azzal leplezik, hogy ezzel akarják benntartani Magyarországot az atlanti szövetségben. De ez bizonyosan nem járul ahhoz, hogy Magyarország sokkal euroatlantibb legyen. Sőt, legitimálja az orosz befolyást Magyarországon – tette hozzá Jiri Pehe, aki a prágai New York University igazgatója.
Orbán programjával, amit illiberális demokráciának nevez, Európában a legbefolyásosabb populista vezető. Jó viszonyt alakított ki Putyinnal, „ellenkultúrális forradalomról” beszél az Európai Unión belül és magát az európai kereszténység felkent védelmezőjének nevezi.
Bírálói szerint szétrombolta a demokratikus kormányzást, eltorzította a választási körzeteket, a jogrendszer irányítását régi barátjára bízta. Ezen történések miatt küzdött annyit az Obama években sikertelenül Washingtonban.
Kormánya millió dollárokat adományozott több tucat amerikai kutatócsoportnak, kulturális alapítványnak, ösztöndíjalapoknak és lobbistáknak. A pénz jelentős részét a Hungarian Initiatives Foundationon (Magyar Kezdeményezések Alapítványon) keresztül osztotta szét. Ez egy Delaware bejegyzett társaság, tulajdonosa a magyar jog szerint Mr. Orbán irodája. A magyar kormány a hivatalos feljegyzések szerint 15 millió dollárral stafírozta ki az alapítványt. Kisebb adományokat is juttattak agytrösztöknek, például 20 ezer dollárt két részletben a Center for European Policy Analysis nevű washingtoni csoportnak, amit korábban A. Wess Mitchell vezetett, akit Trump azóta a európai és eurázsiai ügyek helyettes államtitkárává nevezett ki.
Az Orbán kormány további több mint 2.5 millió dollárt fizetett Connie Mack IV. korábbi republikánus képviselőnek, hogy lobbizzon a törvényhozásban Magyarországért, beleértve azt is, hogy gyilkolja le a 700 ezer dolláros médiatámogatást. Mack nem talált 11 republikánuson kívül szövetségest. Ez a tizenegy képviselő írt Rex W. Tillerson akkori külügyminiszternek, követelték, ejtsék a 700 ezer dolláros médiatámogatást és állítsák helyre Magyarországgal a magas szintű kapcsolatokat. Tillerson a levelet figyelmen kívül hagyta. De áprilisban Mike Pompeo lett az új miniszter. A következő hónapban megindult Magyarország irányában az olvadás.

Hat év után Pompeo Washingtonban találkozott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. Júniusban Mr. Trump telefonon beszélt Mr. Orbánnal. Ez olyan kiváltság, amit Obama sose adott meg. A telefonbeszélgetést követő napokban Mr. Mitchell a Carnegie Europe-ban szólt az adminisztráció új politikájáról. Az Egyesült Államok "stratégiai befolyást veszít" Oroszország és Kína ellenében a világ számos régiójában, köztük Közép- és Kelet-Európában, mondta. Azt állította, hogy Washingtonnak a "szükséges kritikával" együtt kiegyensúlyozottabb viszonyra van szüksége annak érdekében, hogy az olyan országokat, mint Magyarország, a nyugat felé fordítsa."Azt hiszem, nem működik egy olyan politika, mint Magyarország esetében, amely befagyasztja a viszonyt, távol tartja, több éven keresztül nyilvánosan bírálja az országot, közben pedig elvárja, hogy valahogy megőrizzük befolyásunkat". - mondta Mitchell. Nem sokkal később elhalasztották a független vidéki magyarországi média 700 ezer dolláros támogatását."Nincs arról szó, hogy az Egyesült Államok vagy én nem támogatnánk a szabad sajtót - ez a demokrácia szerves része, amiben én és mi nagyon, nagyon erősen hiszünk" - mondta Cornstein, a budapesti nagykövet, és tagadta, hogy a döntés mögött politikai motiváció rejlik. " Úgy éreztük, hogy nem magyar problémáról van szó," tette hozzá. "Ez a térség országainak regionális problémája."Trump úr természetesen komolyan kritizálja az amerikai médiát, és a riportereket ismételten "nép ellenségének" nevezte. A független hírportálokra gyakorolt nyomás Magyarországon jól dokumentált: nem sokkal az amerikai támogatás elhalasztása után a Heti Válasz, egy kritikus szemléletű lap, leállt.A HirTV privát televíziós csatornáját Orbán szövetségese vette át.
"Nem hiszem, hogy a támogatás elhalasztásának politikai döntését el lehet választani egy olyan kormányzattól, amely egyértelműen alábecsüli az emberi jogok és a demokratikus intézmények külföldön történő támogatását" - mondta Robert G. Berschinski, aki korábban a demokráciáért és az emberi jogokért felelős államtitkár helyettese volt. - Ez a közigazgatás egyszerűen nem prioritást ad ezeknek a kérdéseknek.Hozzátette: "Mind a Trump, mind az állami minisztérium kulcsfontosságú tisztviselői készek arra, hogy a magyar kormányt átadják a liberális demokrácia elhagyásának, ha kissé eltérő okokból."A HirTV privát televíziós csatornáját Orbán szövetség vette át. "Nem hiszem, hogy ezt a politikai döntést el lehet választani egy olyan igazgatástól, amely egyértelműen alábecsüli az emberi jogok és a demokratikus intézmények külföldön történő támogatását" - mondta Robert G. Berschinski, aki 2016-ban a demokráciáért és az emberi jogokért felelős államtitkár helyettese volt.Hozzátette: "Trump, és kulcsfontosságú tisztviselői készek arra, hogy a magyar kormánynak szabad utat adjanak, hogy hagyja el a liberális demokráciát.”
- Mivel Obama agresszív taktikája nem volt eredményes érdemes volt megpróbálni egy csendesebb stratégiát megpróbálni - mondta Simonyi úr, a washingtoni volt magyar nagykövet. "Szeretném látni, hogy az Egyesült Államok igyekszikmegtartani ezeket a srácokat a nyugati térfélen" - mondta. "Lehet, hogy sok budapesti liberális barátomnak ez nem tetszik, de meg kell csinálni" - tette hozzá. - A Nyugat érdeke, hogy beszéljen ezzel a fickóval.Cornstein budapesti nagykövet megvédte a Közép-európai Egyetemet, egy amerikai intézményt a városban. Orbán úr megpróbálja leállítani, mert Soros Györgyhez, az amerikai-magyar pénzemberhez és a filantróphoz kapcsolódik. Orbán Sorost a magyar állam ellenségeként ábrázolja. Mr. Cornstein egy interjúban ígéretet tett arra, hogy abban esetben ha személyesen arra a következtetésre jut, hogy az Orbán-kormány veszélyezti a jogállamiságot .
- Ha azt látom, hogy valami nem demokratikus, ha valami sérti a magyar kormányt és az embereket, akkor valamit mondanom kell róla - mondta. - De ezt magán úton kell elmondani. De mindenek előtt és legfőképpen nem a médiában kell ezt a véleményt hangoztatni.

Fordítás: A Haza

 

Szólj hozzá

Orbán New York Times Trump