2018. júl 31.

Éljen Eduárd!

Éljen Eduárd!

konok_eduard.jpgKonok Péter
Sokan nem értették a pólónkat, hogy "Éljen Eduárd!".
Egyáltalán, ki a franc ez az Eduárd? És miért éljen? Ha az, akire gondolunk, hát ne éljen. Ha nem az, akkor meg mi ez az egész?
Mikor 1969-ben a yippik (nem összetévesztendőek a yuppikkal...) óriási ünnepi demonstrációt tartottak, és New York utcáin girlandokat és virágcsokrokat dobálva azt kiabálták: "Éljen az elnök! Vége a háborúnak! Isten óvja Amerikát!", a Fehér Háznak hivatalos nyilatkozatot kellett kiadnia, hogy a vietnami háború, minden gonosz híreszteléssel szemben, természetesen folyik tovább. 
Milyen szép lenne, ha a kormány nyilatkozatban lenne kénytelen leszögezni: Orbán Viktor miniszterelnök úr nem azonos I. Eduárd angol királlyal (akit amúgy hórihorgas termete miatt Nyakigláb Eduárdnak is neveztek), nem léptet fakó lovon (az a Semjén miniszterelnökhelyettes úr), országában nem a fű Kövér, hanem a házelnök úr, a mindenféle bárdok pedig bármikor szabadon énekelhetik, amit szabad nekik, abban a médiában, ahol engedik nekik, és senki sem kötteti fel a Lord Mayort, aki igen megbízható nerkáder úr, és Magyarországon (egyelőre) különben sincs halálbüntetés. A balladával kapcsolatos minden sunyi asszociáció a véletlen, illetve az áskálódó ellenség műve. 
Amúgy Tusványoson egy derék-nagy kopasz fiatalember odaszólt nekem: "a mi pólónk jobb!". Megnéztem: az volt a pólójukra írva, hogy "Orbán NEM geci". 
Jaj, dehogynem! Geci, mint a nemzet rémálmaiban lóléptető Eduárd, és igenis "Éljen!" - éljen a Párt, éljen a röhejes talpnyalás, a szervilizmus, a kormánysajtó, a menekültellenes uszítás, a pengés drótkerítés, a hajléktalanellenes törvény, a polgárait megfagyni hagyó rémállam, a kórházi fertőzés, éljen a rablás, a favágás, a Kulturkampf, éljen a lebutított oktatás, éljen a NER, a háborúnak vége; 
mint mikor Peter Weiss Marat/Sade-jában elszabadul a bolondokháza, éljen a kényszerzubbony, éljen a pudvás zabkása, éljen a vízkúra, éljen a tortúra, éljen-éljen-éljen NA-PÓ-LE-ON!!! 
- de hiába síp, dob, zene, harsogó harsona - sosem leszünk néma tartomány.

Szólj hozzá

Bálványos Konok Péter Eduárd