2018. júl 22.

A thai gyerekek és a magyar politika

A thai gyerekek és a magyar politika

A felelősségvállalásról a barlangi mentés ürügyén

thai_ima.jpgVeres Viktor
Néhány órával ezelőtt a thaiföldi barlangból kimentett tizenkét éves gyerekek a következőt tették: a kimentésük közben meghalt búvár, Saman Kunan portréját a kezükben tartva elmondták, hogy nagyon sajnálják a történteket, őszinte részvétüket fejezték ki, valamint elnézést kértek Saman Kunan hozzátartozóitól.
Tették mindezt azért, mert elmondták hogy felelősséget éreznek a búvár halála miatt, ugyanis ha ők közel egy hónappal ezelőtt nem mennek be a barlangba, Saman ma is élhetne.
És tették mindezt élő adásban, gyakorlatilag az egész világ előtt.
Még egyszer: ezek a 12 éves gyerekek az egész világ előtt vállalták a felelősséget egy -talán igen, talán nem- hibás döntésükért és annak tragikus következményéért.
Néhány órával ezelőtt a világ egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embere, a jövőbe mutató innovációiról (Tesla, Space-X Falcon rakéta) ismert Elon Musk szintén az egész világ előtt kért elnézést a mentésben résztvevő egyik búvártól, akit korábban pedofil vádakkal illetett.
Történt ugyanis hogy Vernon Unsworth a mentés korai szakaszában a Musk által kitalált kapszulát -nem éppen irodalmi stílusban- a mentés során használhatatlannak nevezte, ezután rontott neki a milliárdos a képtelen váddal.
Musk belátta a hibáját és nemcsak Vernon Unsworth-tól hanem a cégbirodalmának összes alkalmazottjától nyilvánosan kért bocsánatot.
Még egyszer: a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere az egész világ előtt vállalta a felelősséget az elhibázott mondataiért.
Eközben egy múlt heti hír szerint Magyarországon 10 emberből 4 úgy hal meg, hogy az egészségügy jelenlegi fejlettsége alapján meg lehetne menteni, 200 km-rel nyugatabbra jó eséllyel meg is mentenék.
Idehaza viszont nincs egyetlen olyan felelős pozícióban lévő felnőtt ember sem, akit a közbizalom (országgyűlési választás) helyezett döntéshozó pozícióba és aki kimondaná hogy FELELŐSSÉGET érez az egészségügy állapota és ezzel összefüggésben ezen emberek elkerülhető halála miatt.
Valamint elmondaná azt is hogy nagyon sajnálja és mivel módjában áll döntéseket hozni, mindent meg fog tenni hogy az ilyen eseteket elkerülhesse mind a beteg, mind a családja.
Idehaza mindössze az van, hogy amikor megkérdezik valamelyik magát felelősnek pozícionáló döntéshozót a forráshiányból fakadó kórházi fertőzésekről, a brutális egészségügyi személyzet- valamint eszközhiányról és az ezekből fakadó beteghalálokról, akkor következő válaszok érkeznek:
- Felelős a beteg, mert nem mos kezet (a sok helyen nem létező kézfertőtlenítővel).
- Felelős a beteg, mert minek betegedett meg, miért dolgozta betegre magát (btw. sokan nem mernek elmenni táppénzre, mivel féltik az állásukat, ráadásul az egzisztenciájuk is veszélybe kerülhet egy tartósabb betegállomány esetén)
- Felelős a beteg mert miért nem ment el a -sokszor nem létező, lásd pl. vastagbélrák-szűrés- szűrővizsgálatokra,
- Felelős a beteg, mert nem tudta kivárni a nyavalyája míg sorra kerül a diagnosztikai vagy szakrendelési, több hónapos várólistán, 
- Felelős az EU, mert elviszi (értsd: megfizeti a szakértelmet) az orvosokat, ápolókat, 
- Felelősek a migránsok, mert behurcolják a betegséget
- És természetesen felelős Soros, (őt amúgy is mindenért felelőssé lehet tenni ami rossz).
Vagyis pontosan azok nem vállalják -sőt részben a rendszer áldozataira tolják át- a felelősséget, akiknél a forráselosztás felelőssége, vagyis a közös kassza kulcsa van.
Azé a kasszáé, amiben ráadásul nem is az ő pénzük van (hiába próbálkoznak sok esetben az "elvesztette közpénz jellegét" kártyatrükkel, egymás után bukják el a pereket), hanem mindössze rájuk van bízva a tartalma, mégpedig azért hogy felelősen osszák be, felelősen osszák el.
Azé a kasszáé amelyet pontosan azok töltenek fel, akik közül a jelenlegi állapotok szerint tízből négy ember később belehal a magyar egészségügy állapotába.
Holott ezek az emberek, akiken végül csattan az ostor, elsősorban nem a kiválasztott poligarchák gyarapítására, presztízsberuházásokra, presztízseseményekre, látványsportokra, valamint a szomszédos országok -jobb esetben- magyar nemzetiségű adófizetőinek nyújtott mézesmadzagokra fizetik-fizették a közterheket, hanem többek között olyan -tőlünk mindössze 200 kilométerre nyugatra található helyeken magától értetődő- dolgokra is, mint:
- legyen meleg víz és fűtés a kórházakban,
- legyen WC papír, ülőke, szappan, kéztörlő a kórházi mosdókban,
- legyen normális élelem hogy az amúgy is legyengült szervezet mihamarabb erőre kapjon,
- legyen orvosság a kórház gyógyszeres szekrényében,
- legyen orvos aki időben megvizsgálja ha embertelen fájdalmakkal bevánszorog a sürgősségire,
- legyen ápoló aki tisztába teszi a magatehetetlenül fekvő beteget, időben kicseréli a katéteres zacskót, az átvérzett kötést,esetleg a különböző testnedvekkel szennyezett ágyneműt, 
- legyen elegendő eszköz és ember a tisztaság és higiéniás körülmények biztosítására.
Vagyis elsősorban arra az alapvető jogukra, hogy ha egyszer bekerülnek egy magyar egészségügyi intézménybe, akkor az évtizedek alatt befizetett millióikból valamit kapjanak is vissza, konkretizálva minél hamarabb gyógyuljanak meg és közben megőrizhessék az emberi méltóságukat.
De szinte naponta olvashatjuk a hírekben hogy ez sok (egyes források szerint évente több ezer) esetben nem sikerül, és valahogy ezekben az esetekben soha nincs egyetlen döntéshozói pozícióban lévő ember sem, aki kiállna azon emberek elé akinek a pozícióját köszönheti és vállalná a felelősséget.
Valahogy úgy mint a 12 éves thai gyerekek, vagy úgy mint a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere.
Úgy tűnik bennük megvan az, ami itthon hiánycikk. 
A felelősségvállalás. 
Mindenki követ el hibákat, ez a világ rendje. 
Van egy mondás: "Aki soha nem botlott meg, az nem is próbált meg járni."
Ha elfogadjuk ezt a tézist, akkor arra a következtetésre is lehet jutni, hogy országunkban a döntéshozók meg sem próbáltak járni. 
Vagyis ez az óriási baj, nem pedig az ha megbotlott bármelyikük. Az, hogy meg sem próbáltak járni.
A magyar döntéshozók kizárólag akkor érvelnek azzal hogy az ő pozíciójuk mekkora felelősséggel jár amikor azt az arcpirító érvelést adják elő, hogy az általuk viselt hatalmas felelősséggel arányosak a juttatásaik.
Az ő felelősségtudatuk csak addig terjed ameddig a saját és párttársaik közpénzből kapott, sokszor milliós nagyságrendet elérő juttatásaikat és ezeknek százezer forintos tételekkel történő megemelését kell megvédeniük ország-világ előtt.
Eddig és nem tovább.
Szerintem pedig eddig és ne tovább, ugyanis: 
A képen egy barátom feleségének kórházi vacsorája látható, úgy ahogy megkapta az egyik legnagyobb fővárosi kórházban, mindössze néhány nappal ezelőtt.
Sem evőeszköz, sem egy pohár tea, semmi. 
Egy darab papírtörlőn csak úgy odab***ták mellé a kórházi szekrényre... 
Két szelet kenyér: kb. 20 forint
Az 50 grammos májkrém: 61 Ft
Az egy szelet ostya: nem találtam árat mert a csomagoláson látható cég honlapján sem szerepel a képen látható termék (khmmm...), de gondolom volt vagy 40 Ft. 
Vagyis összesen maximum 121 Ft-ot volt képes biztosítani az "erős és büszke" magyar állam egy kórházban fekvő ember vacsorájára.
És még egy adalék: Kata néhány órával korábban szült, szerencsére egészséges kisfiút. 
És a "Családok évében", akkor amikor reggel, délben. este, minden hullámhosszon azt tolják a képünkbe hogy "Magyar nők szüljetek, mert veszélyben a népesség", akkor amikor a kormány megvédi a magyar embereket mindentől, (leginkább a nem létező veszélyektől), nos akkor a magyar állam EZT a vacsorát tudta biztosítani egy frissen szült kismamának.
Több szó felesleges is.

 

Szólj hozzá

felelősségvállalás magyar politika magyar egészségügy bucsánatkérés