2018. júl 18.

Csak aludni akart

Csak aludni akart

T.M. emlékére

torok_monika_2.jpgFerber Katalin
Aludni akart
Egy jóízűt, egy hosszút, egy nyugalmasat. 
Babasikítás,etetés, hovatettema felriadás nélkül, csak aludni akart.
Hangja mindig kedves maradt a babákhoz, minden percben figyelte növekedésüket, hempergésüket, aztán az első felállást, a kapaszkodva aztán hömbörögve élvezett lábonállás örömét.
Ő csak egy nagyot akart aludni.
Barátok olykor segítettek, fotózták a babákat, ahhoz ragaszkodott.
Hónapok óta nem aludhatott végig egy éjszakát nyugodtan.
Viccelt vele, írásaiban önmagát gúnyolta, nem mondhatta el talán senkinek, hogy fogytán az ereje.
Akkor kezdődött amikor szerelme beteljesülését a gyermekáldás biztosíthatta. Ő ebben sziklaszilárdan hitt, ahogy a szerelmében is. Rengeteg kísérlet, próbálkozás, aztán ő kicsit testes lett, minden hiába volt, másként kellett ezt megpróbálni.
A “placcon” volt, a nyilvánosság előtt. Ezrek ismerték sokszázan szerették, ő a barátaiban jobban hitt mint enmagában.
Igen, terhességet mondott, ó jaj, nem kellett volna, gyermekei megszületése után ezt épp úgy a fejére olvasta néhány barátja mint azt, hogy ő a saját szerelméhez ragaszkodott,öntörvényűen, hisz mindig így csinált mindent, bizonyítani akart, hogy ő bármire bármi áron képes.
Négy gyerek után vállalt még kettőt, kettő lett egy helyett, megduplázódott az öröm, a gond, a teendők, a vállalás. Néhány barátja árulása jobban megviselte, mint azt bárki el tudná képzelni.
Írt mert beszélnie nehezebb volt, élőszóban csak félszavakra futotta neki, oly belső világot hordott magával, melynek egyetlen sarka befejezhetetlen zokogásra késztetett volna mindenkit, aki addig azt hitte, ismeri.
S aztán már csak aludni akart.
Rádöbbent hogy el akar menni ahonnan sohasem akart.
Rádöbbent, hogy akikben bízott hitt, szövetségeseinek tartotta őket, ellene fordultak, s már az sem érdekelte miben van igazuk.
Egy hajnali percben keresztülesve néhány széken és, szeretett kutyáján egy reccsenést hallott. Eltört benne valami, véglegesen és végzetesen.
Még etette a babákat, még gúnyolódott saját kimerültségén, de a tekintetébe költözött valami, ami korábban nem volt ott.
Aludni akart, már nem tudta miért, egy pók huppanása is dörejnek hallatszott.
Aztán számára is riasztó gyorsasággal, alig egy nap elteltével elaludt. Nem tudhatom, szólt-e szerelmének, hogy ő most hosszan fog aludni.A babák hamarosan kimondják első szavaikat. Talán a mama is köztük lesz.

Török Monika most kialudhatja magát. Hosszan nyugodtan.
Akik szeretve ismerték és értették őt talán megbocsátják neki, hogy nem bocsátott meg senkinek aki elárulta.
Akik szerették (pedig ritkán találkoztak vele vagy egyáltalán nem) azokban otthagyta lénye legfontosabbját, a meg nem alkuvás súlyos példáját. No meg humorát, önfeláldozó odaadását mindenkinek, aki elfogadta és szerette.
Őrzöm minden gesztusodat ami tele volt tisztelettel és szeretettel, s magamban őrzöm az álmodat is. Már nem zavarhat meg semmi. Aludj jól Moni.

Kép: ATV

 

Szólj hozzá

Gyász Török Mónika Ferber Katalin