2018. júl 16.

A Barlang hősei: Abdul Szamon

A Barlang hősei: Abdul Szamon

abdul_szamon.jpgKereszty András

A két angol búvár fejlámpájának fényében először vékony, cipő nélküli lábak tűntek fel, aztán már látszott, hogy egy csapat gyerek ül piros-kék nadrágban, trikóban egy sziklateraszon. Alakjuk tükröződött a fekete vízen. Mintha csupán pihentek volna egy tó partján. Hello – köszönt az idősebbik angol. A „jó reggelt”, vagy a „jó estét” a körülmények miatt nem lett volna helyénvaló. - Hello – felelte egy fiatal, csengő hang. Csontsovány fiú volt. Összetette a két kezét és ültében meghajolt. Ez thaiföldön a „váj”-köszönés, a jó modor jele. - Milyen nap van ma?- Július másodika, hétfő – mondta az idősebbik, Richard Stanton. És hozzátette a rutin szöveget: How are you? A fiú komolyan vette a kérdést.
- Én jól vagyok. És mindenki jól van.
- Hányan vagytok?
- Tizenhárman
- Pompás! - Kiáltott föl egyszerre a két búvár. - Remekül beszélsz angolul. Hogy hívnak?
- A nevem Abdul. Abdul Szamon. Hoztak ennivalót?
- Bevallom, erre nem gondoltunk. Előbb meg akartunk titeket találni.
- Éhesek vagyunk. Nagyon éhesek.
- Szerzünk ennivalót.
- És most ki is visztek innen?
- Az még odébb van. Ketten vagyunk. Ehhez sok ember kell.
A két brit visszaúszott-kúszott-mászott a kijárathoz. Az ott várakozó újságírók így szinte azonnal értesíthették a világot arról, hogy élnek az elveszett kölykök. És hogy van odabent egy Abdul Szamon nevű fiú, aki jól beszél angolul.
Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a világ szerkesztőségeiben, tévé stúdióiban megkezdődjön a nyomozás, hogy ki is ez az Abdul Szamon nevű srác.
Az azonnal kiderült, hogy menekült. A szomszédos Burmából (Mianmar) jött a szüleivel, nyolc évvel ezelőtt, hatévesen. Különös vidék ez a burmai hegyvidék. Egy magán hadsereg uralja, a United WA State Army. Magukról azt mondják, hogy az egykori Kommunista Párt gerillái. De sokkal inkább egy olyan haderő, amely a kábítószer gyártását és forgalmazását irányítja a régióban. Sokáig heroint készítettek a mákföldek terméséből. Az utóbbi években inkább amfetamin gyártásra koncentrálnak. A stimuláló drog ugyanazokban a kis üzemekben készül, ahol a mákból gyártottak heroint. Ahol drog van, ott fegyver is van. A WA hadsereg konkurrens bandákkal, a mianmari hadsereggel csatázik folyamatosan. A bivalyokat tenyésztő, rizst termesztő parasztok pedig menekülnek a csatazajból. Az ENSZ szerint 400 ezren futottak át Thaiföldre. Van szakértő, aki ezt túl alacsony számnak tartja és kétmillióról beszél. Egy dolog biztos: Abdul Szamon famíliája ezzel a menekültáradattal érkezett.
A kis Abdult szülei egy baptista templomba vitték, és gondozását a lelkészre és a feleségére bízták. Ez így csak egy kijelentő mondat. De mennyi feszültséget, félelmet, kiszolgáltatottságot takar! Egy hatéves kölyök egyszerre csak egy idegen országban találja magát, elszakad a szüleitől, sose látott lelkészcsaládnál él. Innen, a paplakból megy először iskolába.
„Overachiever” - mondja róla a tanára.
Ez fordítható úgy, hogy eminens. Vagy kevésbé pozitíven: stréber.
Három hangszeren játszik. Minden sportban kiváló (foci, futsall, röplanda).
A burmai nyelvet hatéves kora előtt tanulta, a thait már új hazájában. Az iskolában megtanulta a kínai mandarin dialektust és a baptista lelkész családjában és a templomban az angolt.
Amikor a brit búvárok közölték vele, hogy meghívta a Manchester United, széttárta a karját. Sajnálja. Nincs születési bizonyítványa. Nincs állampolgársága.
A thai parlamentben nemrég fugadtak el egy törvényt, hogy a menekültek 2024-től állampolgárságot kaphatnak. Ettől kezdve lehet személyi igazolványuk, útlevelük, lehet bankszámlájuk, vásárolhatnak ingatlant, házasodhatnak és külföldre is utazhatnak. 2024-től. Abdul Szamonnak már csak húszéves koráig kell erre várni.

Szólj hozzá

Barlang Abdul Szamon