2018. júl 14.

Márki-Zay példája

Márki-Zay példája

marky_onkormanyzat.jpgHorváth András
Azt mondja Lázár, hogy a rombolás miatt időközi választás is jöhet Hódmezővásárhelyen.
Rombolás az tényleg van: Lázár és lekötelezettjei részéről. Az elmúlt néhány hónapban azonban minden igyekezetük ellenére sem tudták szétverni a vásárhelyi hivatal működését. Egyre több jel mutat arra, hogy az önkormányzat Lázár nélkül is megáll a saját lábán, sőt az elődök hatalmi visszaéléseinek hiányában egyre tisztább a levegő a városban. Ez persze nem tetszik a kegyelmes úrnak, hiszen így nem olyan könnyű a zavarosban halászni. Nem lehet évekre előre eltervezni, hogy melyik haverom, mikor mit fog építeni, vagy mikor mit fog szállítani az önkormányzatnak - verseny nélkül, korrupciós ügyletekkel a háttérben -, az arcába röhögve azoknak, akik mindezt kifogásolják: "Mert annyit is értek!"
Rombolás van. Mi mást lehetne mondani arra a mentalitásra, amelyik úgy próbálja meg folyamatosan ellehetetleníteni a város költségvetését, hogy irracionális programokat, költségelemeket szavaztat meg a fideszes többséggel. Ráadásul úgy, hogy egyre-másra esnek ki a szekrényből azok a több száz milliós tartozások, amik a trehány gazdálkodás következtében még évekkel korábban keletkeztek, de annak kezelésében Lázárék mindig csak a kátyúzásig jutottak. Van aki ilyenkor inkább elbujdokol vagy félrehúzódik, vagy éppen megpróbál helyrehozni valamit a bűneiből. Lázár urat azonban nem ilyen fából faragták: ő cinikusan kiáll a nyilvánosság elé (vagy beáll Hegedűsék háta mögé), s annak a nyakába igyekszik varrni a saját szemetét, aki éppen egy biztos kikötőbe próbálja kormányozni a Lázárék által meglékelt önkormányzati hajót.
Rombolásnak tekinthető az is, hogy az általa felügyelt sajtótermékekben megpróbálja bizonytalanságban tartani és megfélemlíteni a vásárhelyi embereket (például a mai ökörségével is), s lejáratni azokat, akiktől fél.
MERT LÁZÁR FÉL. 
Attól, hogy Hódmezővásárhely nélküle is sikeres lehet. 
Attól, hogy Márki-Zay példája ragadós lehet. 
Attól, hogy még több korábbi disznóság kerülhet napvilágra a múltból. 
Attól, hogy a tisztesség legyőzhet egy korrupt rendszert. 
Attól, hogy talán soha nem lesz többé a játékszere ez az alapvetően tisztességes, kedves kis város. 
Amelynek az elmúlt évtizedben mérhetetlen erkölcsi károkat okozott azzal a közbeszerzési metodikával, s azzal a hatalomgyakorlási móddal, amire a neve is utal: Annyitisér János. Ebből nem kértek a vásárhelyiek - pártállástól függetlenül - már februárban sem. S ha mégis újra próbálkozna: megint el kell zavarni. Örökre. Aki hatalmi ambícióinak a kiélése érdekében a SAJÁT SZÜLŐVÁROSA ELLEN áskálódik, az ezt érdemli. Aki csak a brancsával tud szót érteni, az ezt érdemli. Aki képtelen az őszinteségre, akiben ennyire munkálkodik a gyűlölet, az ezt érdemli. Aki nem tanul a saját hibájából, az ezt érdemli.
S végül még egy megjegyzés, amit annak tudatában tudok megtenni, mert már évek óta nap mint nap azoknak a végtelen korrupt és hatalmi gátlástalanságot tükröző ügyeknek a feltárásán dolgozom (uniós pályázatok, közbeszerzések) Hadházy Ákos mellett, amely ügyek éppen Lázár és társai működésének a következményeként tettek bennünket Európa talán legkorruptabb országává. Tehát:
Egy jogállamban Lázár már régen nem Hódmezővásárhelyen rombolna, hanem egy hűvös és gyéren megvilágított helyiségben hasonszőrű társaival együtt, ahol a falat karcolgathatnák. Az a nagy szerencséje, hogy Orbán soha nem fogja elfelejteni, hogy mit köszönhet neki, bárhogy is alakuljon a viszonya korábbi elvtársaival. De ez a hatalom sem lesz örök.

Szólj hozzá

Lázár János Horváth András Márky Zay