2018. júl 11.

Ha a világon mindenki ilyen volna

Ha a világon mindenki ilyen volna

Utószó a thaiföldi mentőakcióhoz

ha_a_vilagon_film_kep.jpgKereszty András
Volt gyerekkoromban egy könyv és egy film. Jacques Remy könyve, ez volt a címe: Ha a világon mindenki ilyen volna. Arról szól, hogy az Atlanti óceánon sodródik egy halászhajó, legénysége ételmérgezést kap. A kapitány rádión próbál kapcsolatot teremteni a világgal. Afrikában fogják rádióamatőrök az adásukat. És a történet a vészjelzés útjáról és menekülésükről szól. Remek filmet készítettek belőle. Van benne francia vakcina, orosz repülőgép, vak háborús veterán, amerikai stewardess.
Igazából a cím jutott az eszembe, a történet már homályos. A thaiföldi mentőakció hívta elő ezt az egy mondatot. Most internet van rádióamatőrök helyett, búvárok repülőgépről ledobott gyógyszer helyett. De nem csodálnám, ha hamarosan filmet forgatnának az esetből. Kölyök focisták, felfedező túra a közeli barlangban, monszun eső, emelkedő vízszint. Aztán két fiatal angol. Rick Stanton és John Volanthen, akiknek az a passziójuk, hogy hideg, sötét, veszélyes barlangjáratokban úszkálnak. Majd fejlámpájuk fénye. „Hányan vagytok? Tizenhárman. Briliáns.”
Majd a hosszú előkészület. A világ minden részéről érkező búvárok. A monszuneső. A japán búvár, akinek házát odahaza elsodorta az áradás. Sasman Kuman, a thai búvár, aki meghalt, mert elfogyott a levegője. Dr Richard Harris, az ausztrál orvos, akiért odahaza, Adelaide-ben szívbeteg édesapja izgul. (Az apa meghalt egy órával azután, hogy fia előjött a barlangból).
Mi, itt a Hazánál átéltünk minden pillanatot köszönhetően thaiföldi kollégák helyszíni anyagának. Az Index2-nél dolgozó szerkesztők az első pillanattól felismerték azt, hogy az eseményre oda kell figyelni. Az ahaza.blog.hu thaiföldi jelentései kikerültek az Index címoldalára. Hányan olvasták? 74 ezren. Az olvasók háromszor megtöltenék a Fradi-pálya nézőterét.
És béke volt, és nyugalom. Megszűnt a Facebook oldalunkon a politika csata. Mindenki a gyerekekkel, a búvárokkal, a monszunnal törődött.
Magyarországon most sorozatban lehet választásokat nyerni azzal, hogy az emberek egy csoportja utál valakit, valakiket. Nem lehetne egységet teremteni valamiért, amit valamennyien szeretünk?

 

Szólj hozzá

utószó Thaiföld Ha a világon mindenki