2018. júl 10.

Eső Isten megengedte - minden gyerek és az edző kiszabadult!

Eső Isten megengedte - minden gyerek és az edző kiszabadult!

thai_luzhniki_stadium.jpgA ma reggeli South China Morning Post meghökkentő grafikával illusztrálta a thaiföldi mentési munkák nehézségeit. A labdarúgó Vb központi stadionjának játékterére rajzoltak egy kockát, amely mutatja az a vízmennyiséget, amit eddig kipumpáltak a barlangból a mentés alatt és előtt. A 243 millió liter egy akkora medencét töltene meg a Luzsnyiki stadionban, amelynek mélysége 34 méter volna.

Tudósításunk a mentés harmadik napjáról a thaiföldi The Nation segítségével folytatódik. A rossz hír az, hogy ömlik az eső. Bancha Buriyapan tábornok a mentés egyik irányítója tegnap este búcsúzóul azt mondta, hogy vasárnap reggel arra kérte Phra Pirun eső istent, hogy adjon három napot, hogy a mentés sikeres legyen. „Két napot adott” - mondta este a vezérőrnagy, amikor már zuhogott a sajtóközpont épületére az esővíz.
Ma valamivel korábban – magyar idő szerint reggel háromnegyed ötkor – már bementek a mentőalakulatok a barlangba, ahol öten várják még őket. Eddig két négyes csoportban hozták ki a barlang fogságába esetteket. Most nem adtak tájékoztatást arról, hogy ma megkísérlik-e mind az öt személyt kihozni, vagy E
kaphol Chantawong edzőnek még egy éjszakát egyedül kell töltenie a barlangban.

Ma reggel a már kimentett gyerekek helyzetéről volt sajtótájékoztató. Chokedmanongsut egészségügyi államtitkár tartotta. A doktor elmondta, hogy a Chang Rai kórházba szállított első csoportban 14 és 16 év közötti fiatalok voltak. A másodikban 12 és 14 év közöttiek. A legfiatalabb 11 éves és a 25 éves edző még benn van a barlangban. A kimentettek napszemüveget viselnek, hogy a fény ne terhelje meg a szemüket a két és fél hetes sötétség után. Könnyű étel, zöldséges főtt rizs az étkezésük. A vasárnap kimentetteket már láthatták a szüleik. Igaz, üvegfalon át. Az orvosi vizsgálatok körülbelül egy héten át tartanak.

Frissítés!

Magyar idő szerint 10:45-kor Narongsak Osatanakorn, a mentés irányítója közölte, hogy "ha a jelenlegi helyzet marad" és a további esőzés nem okoz további nehézséget, akkor a mentő csapat mind a hét személyt, aki a barlangban rekedt, kihozza. Elhagyja a barlangot az ausztrál orvos is, aki  vasárnap óta a gyerekekkel volt és az a három búvár is, aki folyamatosan a menedéket nyújtó platón tartózkodott, és felkészítette a Vaddisznó nevű kölyök focicsapat tagjait a víz alatti úszásra.

Frissítés!

Magyar idő szerint 11:18-kor a kilencedik fiú is előjött a barlangból.A meg nem erősített hírek szerint egy nagyon lesoványodott, fiatal gyerekről van szó, aki a csapat legfiatalabb tagja. 11 éves.

Az A HAZA – ahogy eddig is – folyamatosan tudósít a helyszínen tartózkodó thaiföldi kollégák segítségével a mentési munkálatokról. Érdemes akár többször is meglátogatni oldalunkat.

Frissítés!

11:38-kor (magyar idő) bejelentették, hogy a tizedik fiú is kijött a barlangból. Újságíró kollégák arról számoltak be, hogy hét mentőautó fordult be a barlang rányába. Lehet, hogy hamarosan újabb személyek jönnek elő.

Frissítés!

12:18 Újabb fiú, a foci-csapat tizenegyedik tagja is megmenekült. Ebben a perben közölte ezt a sajtóval a buvárcsapat szóvívője.

Frissítés!
12:44 (magyar idő) A menekülést irányító csapat egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja úgy tájékoztatott, hogy a gyerekek indulás előtt erős nyugtatót kaptak, hogy ne essenek párikba a szabadságba vezető hosszú, sötét és veszélyes útvonalon. Elmondta, hogy vasárnaphoz képest - az eső ellenére - csökkent a vízszint, de az áramlás erősödött. Több szakaszon lehet gyalogolni, de éles kövek sebzik fel a fiatalok lábát. A barlangban tartózkodó orvos információ szerint a legrosszabb állapotban a 25 éves edző van, aki a csapat felfedezése óta egyetlen falatot sem evett, hogy a behozott energia italokból és energia-szeletekből jusson minden fiatal játékosának.Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnök megérkezett, jelenlétét a sajtó úgy értékeli, hogy bíztató jel. A mentő akció ma véget érhet. A miniszterelnök helyreigazította az egészségügyi szóvívőt. "A gyerekek nem erős nyugtatót, sem altatót nem kaptak. Csak olyan könnyű szert, amit én is szedek lőgyakorlat előtt".

Frissítés!

13:58-kor Megmenekült a 12. gyerek és az edző!.

Részletek később.

Frissítés!

15:05 Ami korábban kockázatosnak és kishíján lehetetlennek tűnt, sikerült. Tapasztalt búvárok segítségével, tökéletesen kidolgozott terv alapján, úszni nem tudó fiatalokat sikerült megtanítani arra, hogy búvárok közreműködésével kimeneküljenek egy koromsötét barlang, több mint négy kilométeres - nagyrészt vízzel borított - járatából.

Kijött a barlangból Dr Richard Harris az az ausztrál orvos, aki folyamatosan figyelte a mentés során a fiatalokat. És elhagyták a barlangot a három nap során végig az eltévedtekkel lévő "fókák" is. Most a pihenés, az ünneplés órái jönnek. És a megemlékezésé. Saman Kunan, a thai tengerészet búvára a mentés egyetlen áldozata. A mentés előkészületei során vesztette életét, amikor oxigén palackja kimerült, miközben a menekülés útját készítette elő.

Tudósításunkat befejeztük. Köszönjük thaiföld kollégáink, mindenekelőtt a The Nation segítségét.

 

 

Szólj hozzá

siker harmadik nap mentés Thaiföld