2018. júl 07.

Rettegés monszun idején

Rettegés monszun idején


thai_mentes.jpg
Nézd meg a tervet, hogy lehet megmenteni a gyerekeket.A The Nation, a thaiföldi „A Haza”, bemutatja, hogyan tervezik a barlangban rekedt gyerek-focisták mentőakcióját. Plyaporn Wongruang írása.

Először is, hogyan kerültek a srácok a barlangba? Egy jól sikerült meccs után edzőjük jutalomból javasolta, hogy menjenek egy kis felfedező útra a közeli Tham Luang Nang Non barlangba. Az edző sem volt túl tapasztalt, túl elővigyázatos. Ő is csupán 25 éves. Zuhogni kezdett az eső, még örültek, is van fedél a fejük fölött. Aztán a csapat azt vette észre, hogy emelkedik a víz a lábuk alatt. S, hogy ne legyen vizes a cipőjük feljebb és feljebb haladtak. A víz pedig csak emelkedett. A csapadék átszivárgott a hegy talaján. Végül a bejárattól közel három és fél kilométerre találtak egy száraz kiemelkedést. Két hete itt tartózkodnak. Az útvonal, amelyen jöttek víz alá került. Van ahol ez a víz 20 méter mély.
Három tervet dolgoztak ki a megmentésükre. Az egyik: nagy teljesítményű szivattyúkkal lecsökkentik a vízszintet. S a gyerekek kisétálnak.
De ez a terv úgy fest nem működik. Ismét zuhog az eső, pótolja az eddig kiszivattyúzott vizet. A második számú terv szerint egy aknát fúrnak a gyerekekig. A gond az, hogy a csapat 1 kilométer mélyen van a felszíntől. A legvalószínűbb nagyon kockázatos. Minden gyerek kap búvár felszerelést. A Thaiföldi hadsereg búvárai értük mennek, és egyenként párosával (egy búvár, egy gyerek) kijönnek a víz alatt. Ehhez az akcióhoz már összekötötték a bejáratot a menedéket nyújtó platóval egy vízalatt húzott kötél segítségével. A barlangban vannak vízből kiemelkedő fülkék, itt oxigén palackokat helyeztek el.Az akció kockázatát az mutatja, hogy egy búvár a hadi „fókák” közül meghalt, mert elfogott a palackjából az oxigén a hosszú úton. Most még nincs döntés az akció elindítására. Az eső zuhog. Pótolja a kiszivattyúzott vizet.

OLVASD EL MÁSIK CIKKÜNKET, AMELYBEN FOLYAMATOSAN KÖVETJÜK A VASÁRNAP KEZDŐDÖTT MENTŐAKCIÓT!.EZ A D-NAP A CÍME!

Meg egyébként is! Szokj rá A HAZÁ-ra! ahaza.blog.hu. Mindennap jobbnál jobb cikkek!

 

Szólj hozzá

barlang Thaiföld gyerekek mentése