2018. júl 01.

Ronaldo és Cavani

Ronaldo és Cavani

 

ronaldo_es_cavani.jpgBocsánat. Elrontom a lelkesedést. Amennyire meg tudom ítélni a mostani világbajnokság fair play díjas jelenete az lesz, amikor az Uruguay-Portugália mérkőzés 70. percében, 2:1-es uru vezetésnél a portugál Christiano Ronald ellenfelét, Edison Cavanit átkarolva, letámogatja a sérült sportembert a pályáról. A világ minden nyelvén szól az elismerés. „Ronaldo a legnagyobb sportember”. „Nem felejtette el, honnan jött”. „Ő a legnagyobb”. „Példakép”.
A közösségi oldal már csak ilyen. A hozzászólás nem elemez. Lelkesedik, vagy gyűlölködik. CR-t könnyű gyűlölni is. Túlságosan jó. Túlságosan kigyúrt teste van egy focistához képest. Túlságosan sokat mutogatja mellizmait és combját. (Ez férfi nézők számára nem igazán vonzó tulajdonság).
A mostani általános lelkesedés Cavani-gesztusáért a többség egyfajta bocsánatkérése az eddigi negatív megítélése miatt.

De, hadd legyek az ördög ügyvédje. (Én még mindig nevetségesnek tartom, hogy felhúzogatja gatyáját, combjait mutogatva, minden egyes szabadrúgás előtt).

Mikor is történt a nemes gesztus. A 70. percben. Egy gólos uruguayi vezetésnél. Húsz perc volt hátra a rendes játékidőből. Húsz perc maradt arra, hogy Portugália egyenlítsen, majd kiharcolja a továbbjutást. Mi van, ha Cristiano Ronaldo csak azt akarta megakadályozni, hogy Cavani húzza az időt? A világbajnokságon épp elég olyan jelenetet lehet látni, amikor a játékosok sérülést színlelve percekig hemperegnek a füvön. Christiano nem doktor. Ha az lenne, húsz méterről akkor sem lenne képes diagnosztizálni egy sérülés súlyosságát. Csak annyit tudhatott, hogy Cavani a földön fekszik. Ergo, fel kell állítani, és ahogy a szabály előírja, ápolásra ki kell kísérni a pályáról. Minél előbb. Ezt tette.

A jelenetnek egyébként - szójátékként - azt a címet is adhatnám: CR PR-je. Mert a kitűnő portugálnak csodálatos érzéke van önmaga népszerűsítésére. Egyetlen gondolatszikra. A két csoda-gólos Cavani a gyepen. Ő a nap hőse. Most viszont, hogy megsérült, el lehet lopni a showt. Csodálatos fotók születnek majd. S ha a portugálok ki is estek, egy díjat még lehet nyerni. A Fair Play-díjat.

Ezután a jelenet után ki tudna hősünkkel konkurálni?

Kereszty András

Szólj hozzá

sérülés Cristiano Ronaldo Cavani Kereszty András