2018. jún 29.

Add el most euróért a búzát!

Add el most euróért a búzát!

 

buza.jpgRaskó György

Miközben itthon arról szólnak a hírek, hogy őszi búzából 5 millió tonnánál kevesebb lesz a termés és a minősége is csak jellemzően euro kategória, addig az oroszok minden idők legnagyobb búzaexportját érik el a 2017/18-as szezonban. Az USDA szerint 39,5 millió tonna búzát fognak exportálni, döntően a földközi-tengeri térségbe, elsősorban Egyiptomba és Törökországba. A kazahokkal és az ukránokkal együtt a volt SzU országai az idén 65 millió tonna búzát nyomnak ki a világpiacra, plusz még 10-15 mio tonna árpát és 22-25 millió tonna kukoricát, azaz elérik a 100 milliós gabona-kivitelt, amivel világelsők. A világ búzakivitelének 40%-át már ők adják, másfél évtizeddel ezelőtt részesedésük nem érte el a 20%-ot!. Jövőre ugyan csak 36,5 millió tonnás orosz búza kivitelt jelez az USDA, mert termelésük 13 millió tonnával csökken az idén, de a világpiacon ezzel is vezető helyen maradnak. 
Az oroszok azonban nem csak gabonatermelésben mennek előre, hanem a hústermelésben is. 2000-2017 között a sertés- és marhahús termelésük 150%-kal nőtt (8,3 millió tonnára), a baromfihúsé pedig 875%-kal! Egy évtizeden belül húsból is fullra önellátók lesznek, sőt beszállnak majd a világpiaci küzdelembe is. Szóval az orosz húsembargó esetleges megszűnésétől sem kell túl sok jót várni.
A búza világtermelés ugyan várhatóan 1,4%-kal csökken az idén, de a magas készletek miatt nem várható áremelkedés a világpiacon. A MATIF határidős búzajegyzések 180 euró felett vannak, és stabilak, ha ebből levesszük a kb. 25-30 eurós átlagos fuvardíjat, akkor150-155 eurónál tartunk. Ez a mai igen gyenge forint miatt közel 50 ezer forintos tonnánkénti termelői árat jelent, de ha a forint őszre visszaerősödik mondjuk 310-re, akkor már csak 46,5 ezer körül lesz tonnája. Gazdatársaim az idén nagyon kell koncentrálni az árfolyam-alakulásra, mert könnyen csalódás lehet a vége. Adjatok el most euróért amennyit csak lehet, váltsátok be forintra, és fölözzétek le az árfolyam-nyereséget. Őszre ugyanis vissza fog erősödni a forint, miközben a búzaár stagnálni fog nagy valószínűség szerint.

Szólj hozzá

tanács búzaár Raskó György