2018. jún 19.

Fekete-fehér - ki a durvább?

Fekete-fehér - ki a durvább?

fekete-feher_foci2.jpgKereszty András

Igazán vicces dolog, hogy a dél-koreai kapitány össze-vissza cserélgette játékosai mezét, hogy a későbbi európai ellenfelek ne tudják meg, ki az az ügyes fiú, aki az edzésen olyan remekül tereli a labdát. Mert – mesélte később a kapitány – az európai ember nem tud különbséget tenni az ázsiai arcvonások között. Nem ismeri fel a koreai focistát az arcáról.

Ezt a kijelentést azonnal rasszizmusnak bélyegezte néhány tekintélyes médium. Ami viszont nem vicces, hanem komplett hülyeség. Miért lenne egy tény rasszizmus? Mi európaiak valóban nehezen ismerjük fel a különbséget kínai és kínai, koreai és koreai között. Éppen úgy, ahogy mi is az ő számukra csupa nagy orrú, kerek szemű fickók és csajok vagyunk.

A rasszizmust a fociban egész másutt kell keresni. Önmagunkban. És másokban. A világbajnokság előtt két kutató bizonyos Pascal Wagner-Egger és Pascal Gygax labdarúgó játékvezetőket vizsgált. Jeleneteket vetítettek számukra a korábbi világbajnokság mérkőzéseiből. Fekete bőrű és fehér bírók voltak a kísérlet alanyai. Megállapították, hogy abban nem volt különbség, hogy a szabálytalanságokat azonos módon szabálytalanságnak ítélték meg, akár fehér, akár fekete sportoló követte el azokat. Két lényeges különbség mégis volt. Az egyik az ítélet gyorsasága és a buktatás, a lökés vagy az ütés megítélése. A bírók gyorsabban fújtak (mert a kísérletben sípolniuk kellett), ha az ellentétes bőrszínű focista faltolt. És szigorúban bűntette a fehér bíró a fekete, a fekete bíró a fehér játékos durvaságát. Az viszont érdekes volt, hogy mindegyikük úgy ítélte meg, hogy a fekete játékosok gyakrabban követtek el szabálytalanságot, a fehér bőrüek viszont súlyosabban vétkeztek.

Fene tudja, ha magamba nézek, akkor valóban azt érzem, hogy az európai csapatoknak drukkolok, ha azok nem európaiakkal csapnak össze a világbajnokságon. Mondjuk a kivétel a Mexikó-Németország volt. Az indiánoknak is csak azért, mert a himnusz alatt igazán megható volt nézni elszánt arcukat.

Szólj hozzá

foci rasszizmus bírók